Wandeling bij Valkenburg (5 km.): combi van natuur, architectuur en kids fun

Inhoud van dit artikel

Deze wandeling (4,8 km.) is een prachtige combinatie van natuur, architectuur, historie, kunst, gastronomie en ook nog eens erg leuk voor kinderen. Plaats van wandelen zijn diverse dorpen en gehuchten in de gemeente Valkenburg aan de Geul.

De wandeling

We beginnen de route bij Boscafé Tivoli, aan de rand van Valkenburg. Vanaf daar betreden we het bijzondere natuurgebied Ingendael, dat grotendeels bestaat uit struingebied waar je vrij kunt rondlopen. Onderweg spotten we tal van Galloway-runderen en Konikpaarden die hier grazen langs de meanderende Geul.

Na anderhalve kilometer komen we bij het fraaie Chateau Sint Gerlach. Via de omvangrijke beeldentuin bij het kasteel lopen we naar de ernaast gelegen Sint-Gerlachuskerk. Binnen vergapen we ons aan een van de mooiste kerkinterieurs in Nederland. We lopen verder, door het dorp Houthem, waar menig gebouw is opgetrokken uit mergelsteen. Dat geldt niet voor de grootste blikvanger in Houthem: de Ronald Mc Donald Kindervallei. Het is  een kleurrijk en speels vormgegeven gebouw van de beroemde Oostenrijkse architect Hundertwasser.  

Even voorbij de ‘Hundertwasser’ steken we de Geul over en slaan linksaf richting hoog oprijzende rotswanden. Onze blik wordt al snel getrokken door kasteel Geulzicht, dat prachtig uittorent boven de omgeving. De kinderen hebben echter ook iets anders gespot: een grote speeltuin, bij het terras van Berghotel Vue. Na geluncht (en gespeeld) te hebben bij het hotel(-restaurant) vervolgen we onze route. We lopen over een weids veld met grazend wild en her en der hoge bomen vol maretak. Langs de Geul houden we even halt, zodat de kinderen kunnen pootje baden en kunnen spelen in het ondiepe riviertje. Daarna lopen we langs de rand van een steil hellingbos het laatste stuk terug naar het startpunt.

Leuke wandeling voor kinderen

Er is heel wat te beleven en te zien onderweg, niet in het minst voor kinderen. Van de tientallen kunstwerken in de tuinen bij Chateau Sint Gerlach tot aan de grazende paarden en runderen. Van ‘spannende’ rotswanden tot aan hellingbos. En van pootje baden en dammetjes bouwen in de Geul tot aan de toffe speeltuin bij berghotel Vue.

Horeca

Op de route tref je op zo een vijf plekken horeca aan. Leukst voor kinderen is berghotel Vue, waar ze een grote speeltuin hebben. 

Praktische informatie

Parkeren en startpunt
Het startpunt van de wandeling is bij boscafé Tivoli, op de Plenkertstraat 63 in Valkenburg. Naast het boscafé is een openbare parkeerplaats.

Routebeschrijving
De route is 4,8 km. lang en is het makkelijkst te volgen via ons profiel op Komoot (zie onderstaand kader). De route-aanwijzingen zijn grofweg als volgt:
1. Volg vanaf de parkeerplaats, bij boscafé Tivoli, het pad met bord 'fietspad'. Houd na 350 meter links aan en loop de volgende kilometer door het natuurgebied Ingendael.
2. Steek bij Chateau Sint Gerlach via de beeldentuin door naar de Sint-Gerachuskerk. Loop daarna linksom door het dorp Houthem, langs het gebouw van Hundertwasser.
3. Steek de Geul over en ga bij de splitsing links richting Berghotel Vue. Loop 200 meter voorbij het hotel door het klaphek, het natuurgebied in.
4. Maak in het struingebied rechts aanhoudend een lus van ca. 700 meter tot aan het pad langs het hellingbos. Ga links over het pad en volg het nog 1,25 km. tot aan Boscafé Tivoli.

Kinderwagen
De wandeling is niet geschikt voor kinderwagens.

Aandachtspunt
Delen van de route - vooral het struingebied langs de Geul - kunnen erg drassig zijn. Zeker in natte periodes is het raadzaam laarzen of ander geschikt schoeisel te dragen.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *