Provence met kinderen: op vakantie in de prachtige Luberon!

Inhoud van dit artikel

Volgens velen is de Provence de mooiste regio van Frankrijk. En volgens bijna net zo velen is de regio Luberon het mooiste stukje Provence. Zo redenerend is de Luberon het mooiste stukje Frankrijk… 

De Luberon is dan ook echt een regio van het goede Franse leven. Daar waar een willekeurige wandeling of autorit al van grote schoonheid is. En waar het ene dorpje nog weer mooier is dan het andere. Daar waar het eten en de wijn ‘tres bon’ smaken en de zon in overvloede schijnt. 

In dit blog deel ik wat van onze ervaringen in de Luberon (Provence) waar we een meivakantie doorbrachten met onze kinderen. Ik zal qua tekst wat minder uitweiden; de foto’s spreken namelijk al aardig voor zich: dit is inderdaad Frankrijk op haar mooist!

Kindvriendelijk overnachten in de Luberon

Van de regio’s in de Provence is de Luberon misschien wel het minst gericht op gezinnen met kinderen. Bij een vakantie in de Luberon zal het accent dan ook meer liggen op dorpjes bezoeken, wandelen in de natuur, en proeven van lokale lekkernijen.

Om het ook onze kinderen voldoende naar de zin te maken, vonden wij het belangrijk om als basis een kindvriendelijke accommodatie te hebben. Liefst met zwembad met glijbaan, speeltuin en een mooie ligging. 

Uiteindelijk kozen we voor een verblijf op vier-sterren Camping Les Hautes Prairies. Dit is een middelgrote camping, waar je in de directe omgeving al prachtig kunt wandelen, en waar een deel van de huur-accommodatie met een leuk uitzicht komt. Met verder een groot zwembad (met glijbanen) en e.e.a. aan sport en spel, plus heel wat Nederlandse speelkameraadjes, hadden onze kinderen hier een toptijd. Net als wij als ouders trouwens…

Camping Les Hautes Prairies

Verder lijken dit ons leuke kindvriendelijke campings en gites in de Provence; regio Luberon:

Provence met kinderen: op pad in de Luberon

Of het nou piepkleine dorpjes waren die in geen enkele reisgids staan of grotere plaatsen die hordes toeristen trekken; elk plaatsje dat we in de Luberon bezochten was prachtig! Ook de natuur en de landschappen waren erg indrukwekkend. Onderstaand deel ik de plekken die we op onze (halve) dagtripjes bezochten in de Luberon. 

Lourmarin

Straatbeeld in Lourmarin

Ons eerste uitje in de Luberon maakten we naar Lourmarin, op loopafstand van onze camping (Les Hautes Prairies; zie ook bovenstaand).

We bezochten het stadje vrijdag(ochtend) tijdens de weekmarkt. Met – naar schatting – 80 kramen is de weekmarkt van Lourmarin relatief groot. Het was dan ook leuk rondsnuffelen tussen lokale lekkernijen, wijnen, kunst, sieraden, kleding en meer. 

Ook het dorp zelf is erg bezienswaardig, hoewel het niet zo een spectaculaire ligging heeft als veel andere dorpen in de Luberon. Wel is er in Lourmarin een fraai kasteel (met voor kinderen o.a. een schattenjacht) en kun je in de omgeving prachtig wandelen in typische Provençaals landschap, met veel wijn- en olijfboomgaarden.

Uitzicht op het kasteel van Lourmarin
Landschap in Lourmarin

Cucuron

Vlakbij Lourmarin maakten we een wandeling door Cucuron en omgeving. Het dorpje Cucuron is vooral bekend om de vijver, in het centrum, die omringd wordt door indrukwekkend grote platanen (en enkele ijssalons ;-). Een mooi gezicht, net als de rest van het pittoreske dorpje en de omgeving.

Cucuron: vijver omringd door platanen

Fort Buoux

Ons eerste echte ‘wow-moment’ in de Provence hadden we bij Fort Buoux. Dit is een fortruïne, bovenop een rotsplateau, in een grillig gebied vol kloven en hoge rotswanden. Vooral de uitzichten vanaf het plateau zijn heel indrukwekkend, met zelfs zicht op de Mont Ventoux. Verder is het in de ruïne leuk rondstruinen langs o.a. oude graankelders, een middeleeuwse kapel en diverse wachttorens. Ook onze kinderen vonden dit een leuk en avontuurlijk uitje, waarbij heel wat natuurlijke obstakels, maar ook de nodige hoogtemeters moesten worden overwonnen.

Parkeren kan op 15 minuten lopen van het fort. In het fort zelf zijn de afstanden ook vrij groot. In totaal liepen we op dit uitje ca. vier km. Entree voor het fort is €4,- p.p., kinderen tot 12 jr. gratis.

Tip: Net voor de P van het fort, ligt een andere P direct naast een klein riviertje; een leuke plek voor pootje baden en/of picknick.

Buoux: fort op een plateau
Uitzicht vanuit fort Buoux

Roussillon

Een andere highlight in de Luberon is (het zeer toeristische) Roussillon; een prachtig dorp met een bijzondere okermijn: Le Sentier des Ocres. Laatstgenoemde maakt onderdeel uit van het okermassief in de Luberon; een bijzonder geologisch natuurgebied. Nieuwsgierig naar dit bijzondere natuurverschijnsel begonnen we ons bezoek aan Roussillon in de okermijn (entree tegen betaling). We liepen er een twee km. lange gemarkeerde wandelroute (niet geschikt voor kinderwagens) langs landschappen in 50 tinten geel-oranje-rood; erg fotogeniek en bijzonder!

Die zelfde tinten geel-oranje-rood zagen we even later ook terug in het straatbeeld in het dorpscentrum. Behalve voor (de kleur van) de mooie gebouwen is Roussillon ook erg bezienswaardig om de fraaie ligging en de mooie uitzichten.

Okerlandschap in Roussillon
Uitzicht over Roussillon

Bonnieux

Zowel de route naar Roussillon als onderweg naar Fort Buoux reden we door Bonnieux. Een van de keren maakten we een stop om een rondje te wandelen en een ijsje te eten in het dorp. Bonnieux is tegen de berg gebouwd, met spectaculaire hoogteverschillen. Het uitzicht vanaf de verschillende straatniveaus is dan ook indrukwekkend en het dorpje is erg authentiek en sfeervol. 

Bonnieux

Apt

Op doorreis van Roussillon naar Saignon reden we door (het centrum van) Apt, de hoofdstad van de Luberon. Wat we daarbij zagen van de stad zag er best bezienswaardig uit. Het lijkt ons dan ook de moeite waard om meer tijd door te brengen in Apt, zeker omdat het als stad een wat groter (winkel)centrum heeft. Later hadden we vanuit Saignon (zie onderstaand) trouwens een mooi uitzicht op Apt.

Uitzicht op Apt

Saignon

Saignon bleek ook alweer zo een mooi dorpje met een spectaculaire ligging en een pittoresk centrum. We leerden al gauw dat er vier fonteinen zijn in Saignon, wat gelijk een leuke zoekopdracht was voor onze kinderen. De grootste fontein vonden we op een prachtig knus pleintje; waarschijnlijk het mooiste plein dat we zagen deze vakantie. Na wat zoeken vonden we ook de opgang naar ‘Rocher de Bellevue’. Dit is een steile rots die boven Saignon uittorent. Boven op het plateau was het ‘spannend’ rondlopen langs diepe afgronden en hadden we rondom prachtig uitzicht.

Straatbeeld in Saignon
Uitzicht vanaf Rocher de Bellevue

Lavendel
De Luberon is ook een plek bij uitstek om de bloeiende lavendelvelden te bewonderen. De bloeitijd is in juli/augustus, dus toen we daar zelf in mei waren, zat dit bekende plaatje van de Provence er voor ons niet in. Wel viel me op dat we tussen Saignon en Buoux langs heel veel lavendelvelden reden. Het was daar zo al mooi rijden, met prachtige vergezichten. In augustus zal het er vast helemaal prachtig zijn en lijkt dit me een heel mooi gebied om bloeiende lavendel te fotograferen in de Provence.

Pont Julien

Onderweg van Lourmarin naar Roussillon maakten we een stop bij de Pont Julien. Deze markante brug dateert uit de Romeinse tijd. Met een parkeerplaats naast de brug, is het eenvoudig en ook leuk om er even rond te kijken, zeker met kinderen. De rivier die onder de brug doorstroomt is namelijk leuk speelterrein en ideaal voor pootje baden.

Tip: langs de Pont Julien loopt ook het 45 km. lange fietstraject Véloroute du Calavon. Omdat het fietspad de loop van een voormalig spoorlijn volgt, is het vooral vlak fietsen op deze route.

Pont Julien

Gorges du régalon

Een zoektocht naar een leuke wandeling voor kinderen bracht ons uiteindelijk bij de Gorges du Régalon. Hier maakten we een kloofwandeling langs steile rotsen en grotten, over (en onder) rotsblokken en door spelonken en andere uitdagend terrein. Kortom, precies het type wandeling waar kinderen van houden. Bovendien loop je hier ’s zomers grotendeels in de schaduw. Je kunt de wandeling zo lang maken als je zelf wilt. Wij liepen ca. 2,5 km. heen, tot we al een eindje uit de kloof waren. Daar hielden we een picknick, waarna we via dezelfde route weer terug liepen. Er zijn ook rondwandelingen, maar die schijnen erg lang en intensief te zijn.

Grot met steenmannetjes
Wandelen in de kloof

Luberon met kinderen

Wij waren een dikke week in de Luberon en focusten ons vooral op uitstapjes naar dorpjes en in de natuur. Ik kan me voorstellen dat als je langer in de Luberon verblijft je je kinderen ook een (extra) plezier wilt doen met een dagje kids-vermaak. De Luberon is echter niet een regio die erg gericht is op diegene die de Provence met kinderen bezoeken. Met wat zoeken heb ik toch enkele tips gevonden voor kindvriendelijke activiteiten in (en rond) de Luberon:

  • Via Ferrata de Cavaillon: een via ferrata die is opgedeeld in twee lussen; toegankelijk vanaf een lengte van 1,30m. respectievelijk 1,50m.
  • Parc Grimmland: speelpark, vooral geschikt voor kinderen tot een jaar of tien. 
  • Etang de la Bonde: zwem-meer met zandstranden, horeca en watersport.
  • Aquabase: luchtkussen-parcours op het water, met ook verhuur voor watersport.
  • Gateways Cimes: klimpark met 22 parcours, ligt vlakbij Canoë Evasion (zie hieronder).
  • Canoë Evasion: een van vele aanbieders van kanotochten over de rivier Sorgue, incl. stroomversnellingen onderweg.

Lang verhaal kort: wil je naar de Provence met kinderen om vooral te genieten van het authentieke Frankrijk, dan is de Luberon een dikke aanrader. Ook benieuwd naar andere mooie plekken in Zuid-Franrijk? Bekijk deze blogs:

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

Booking.com

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *