Nîmes met kinderen: tips voor het ‘Rome van Frankrijk’

Inhoud van dit artikel

Nîmes ligt in het zuiden van Frankrijk (in het departement Gard) en was een belangrijke stad in het Romeinse rijk. Omdat de stad nog veel overblijfselen uit de Romeinse tijd heeft wordt Nîmes wel het ‘Rome van Frankrijk’ genoemd. I.t.t. tot Rome kun je Nîmes echter prima in een dag ontdekken. Wij bezochten Nîmes met onze kinderen tijdens de meivakantie en dit zijn onze ervaringen en tips.

Maison Carrée

Maison Carrée
Blik op de tempel vanuit het Carré d'Art

We beginnen ons bezoek bij het meest gelauwerde monument van Nîmes: de Maison Carrée. Deze tempel staat bekend als de allerbest bewaard gebleven tempel uit de Romeinse tijd. We bewonderen het bijzondere bouwwerk vanuit verschillende hoeken; o.a. van bovenaf vanuit het naastgelegen Carré d’Art (een gratis toegankelijk kunstmuseum met een dakterras met restaurant). In het kleine museum, binnen in de tempel, leren we meer over de geschiedenis van het gebouw. Hoogtepunt voor de kinderen is de ijssalon tegenover de ingang van de tempel. Daar halen we later die middag een ijsje, die we op de trappen van de tempel opsmikkelen.

TIP: wil je meerdere Romeinse monumenten bezoeken in Nîmes, koop dan een Nîmes Discovery Pass. Daarmee kun je Maison Carrée, de arena, Tour Magne en het Romeins museum bezoeken. 

Jardins de la Fontaine

Langs een waterrijke route, via het square Antonin en de Quai de la Fontaine, lopen we van de Maison Carrée naar de Jardins de la Fontaine. Dit stadspark (één van de eerste in Europa) heeft een rijke Romeinse geschiedenis. Voordat we dat gaan ontdekken houden we een kleine picknick in het gras en bewonderen onze kinderen de tig grote karpers in de parkvijvers. Daarna bewandelen we de ‘Mont Cavalier’; de berg die onderdeel is van het park. Onderweg passeren we o.a. een kleine grot en wat watervalletjes. Eenmaal boven staan we oog-in-oog met de ‘Tour Magne’; een meer dan 2000 jaar oude toren, die ooit onderdeel was van de Romeinse stadsmuur. Een 19-eeuwse trap maakt het mogelijk om de 33 meter hoge toren te beklimmen, vanaf waar we genieten van een leuk uitzicht over de stad.

Deel van de Jardins de la Fontaine
Uitzicht vanuit Tour Magne

Via een andere route lopen we de berg weer af, waarbij we op een kleine speeltuin stuitten. Terug in het benedendeel van het park kijken we nog rond in een ander Romeins monument: de Temple de Diane. Hoewel in veel minder goede staat dan de Maison Carrée, spreekt deze spannende tempel onze kinderen meer aan, die er dan ook enthousiast op ontdekkingstocht gaan. Meer pret beleven de kinderen direct voor de hoofdentree van het park; op de avenue Jean Jaurés. Op deze lange straat lopen de kinderen door ondiepe vijvertjes en rennen lachend rond tussen opspuitende waterstralen.

Temple de Diane
Waterpret op de Avenue Jean Jaurés

Musée de la Romanité

Musée de la Romanité

Nadat we ingecheckt hebben in ons hotel bezoeken we – in het laatste uur voor sluitingstijd – het Romeins Museum, tegenover de arena. In het museum wordt het verhaal verteld van Nemausus, zoals Nîmes heette in Romeinse tijden. De collectie bestaat o.a. uit maquettes, tal van mozaïeken, aardewerk en beelden. Onze kinderen vermaken zich vooral met een speurtocht (beschikbaar in Frans en Engels) en met virtuele spelletjes waarmee ze o.a. koken als een Romein en zich kleden als een Romein.

Na het avondeten (zie onderstaande tip) lopen we nog een rondje door de tuin van het museum. Pas de volgende dag ontdekken we dat ook het dak van het museum te bezoeken is (deze is zonder ticket te bezoeken via een aparte lift). Op de valreep pakken we dit ook nog mee voor een leuk uitzicht op de arena van Nîmes. Overigens is er ook een dakterras met restaurant in het museum. 

TIP: tegenover het museum zit een goede pizzeria, met hele voordelige kindermenu’s: Pizza Cosy.

Kinderspeurtocht tussen Romeinse artefacten
Uitzicht op de arena vanaf het museumdak

Romeinse Arena

Ook de volgende dag beginnen we in Romeinse sferen als we ons melden aan de poorten van de Arènes de Nîmes. Dit stadion werd eind 1e eeuw in gebruik genomen en bood destijds plaats aan 23.000 toeschouwers. 

Met een audiotour (in het Nederlands) verkennen we de arena. Via vele trappetjes en tribunes werken we ons door de verschillende delen van het stadion. Tot helemaal bovenin, vanwaar we een mooi uitzicht op de stad hebben. 

We hebben geluk, want als wij in de arena zijn, zijn er net repetities bezig voor een groots Romeins festival dat enkele dagen later (begin mei) zal plaatsvinden. En dus kijken we een uur lang naar langstrekkende koetsen en paarden, soldaten met zwaarden en gladiatoren. Het maakt het bezoek aan de arena extra bijzonder!

De Arena van Nîmes
Overzicht van de arena

TIP: net voorbij de arena ligt het weids opgezette Esplanade Charles de Gaulle. Met een grote fontein, twee (kleine) speeltuinen en twee carrousels kunnen we dit rustig het meest kindvriendelijke plein in het centrum van Nîmes noemen.

Oude stad

Hoewel we tussen al die Romeinse monumenten al het nodige hebben gezien van de oude stad van Nîmes (e.e.a. wordt ook al elders in het blog genoemd), maken we ter afronding van ons stedentripje nog een stadswandeling. 

Eerst lopen we naar de markthal ‘Les Halles’, waar we ronddwalen tussen tal van eetkraampjes. Vervolgens zetten we koers naar de kathedraal van Nîmes om daar even binnen te kijken. De kathedraal is een van de weinige grote bezienswaardigheden, van na de Romeinse tijd. Gelukkig is de oude stad an sich al bezienswaardig en zijn er een hoop knusse straatjes en fraaie pleintjes. 

Wat (ook) leuk is met kinderen in Nîmes (vooral in voorjaar en zomer): er zijn veel fonteinen en ondiepe vijvers. Bij een van die fonteinen sluiten we ons bezoek aan Nîmes af. Wel in (Romeinse) stijl, want naast de fontein ligt namelijk de Porte Auguste: een indrukwekkende 2000 jaar oude stadspoort…

TIP: voor de liefhebbers is er ook de mogelijkheid om Nîmes per toeristentreintje te verkennen. Kaartverkoop en vertrek is nabij het Romeins museum.

Straatbeeld in Nîmes
Pleintje in de oude stad
De Romeinse Porte Auguste
Fijne familiekamer in het centrum

Nîmes met kinderen: hoteltip

Zoals ik eerder schreef is het centrum van Nîmes vrij compact. De stad is dan ook een prima bestemming voor een dagtrip. Met een volle dag kun je in principe alle bovenstaande Romeinse monumenten + het museum bezoeken en ook verder de oude stad verkennen. 

Voor wie met kinderen toch een nachtje wil doorbrengen in Nîmes, kunnen we Hotel Appart’City Collection Nîmes Arènes aanbevelen. Ze hebben er grote familiekamers (met gescheiden slaapkamers en een keukentje) met een leuk uitzicht (zie foto). Verder zijn de klassieke uitstraling van het hotel en de centrale ligging pluspunten. 

Nadat we met onze kinderen Nîmes hadden bezocht reden we 25 minuten naar een camping in de Gorges du Gardon. Daar hadden we een hele fijne week, waarin we nog meer Romeinse monumenten bezochten; o.a. het beroemde aquaduct Pont du Gard. Lees er meer over in dit blog: Vakantietip met kinderen: Gorges du Gardon & Pont du Gard

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *