Vakantietip met kinderen: Gorges du Gardon & Pont du Gard

Inhoud van dit artikel

In de meivakantie waren we met onze kinderen negen dagen in het Zuid-Franse departement Gard. We verbleven in een gebied waar de Romeinen 2000 jaar geleden een 50 km. lange waterloop aanlegden. Veel uitstapjes hadden dan ook raakvlak met deze geschiedenis, met de Pont du Gard en de stad Nîmes als hoogtepunten. Ook prachtig vonden we de (Gorges du) Gardon, waar we een mooie kanotocht maakten en waar tevens onze camping aan gelegen was.

Camping Cliochic

Om maar met het laatste te beginnen: we verbleven op Camping Clicochic Gorges du Gardon. Deze camping is prachtig gelegen aan de Gorges du Gardon. Een deel van de (ca. 30) kampeerplekken en een klein aantal (van de ca. 150) chaletjes heeft mooi uitzicht op de rivier. Sowieso is er voor alle gasten directe toegang tot de Gardon, waar kinderen fijn kunnen spelen in het ondiepe water.

De camping heeft Capfun als partner, wat ook terug te zien is in de speelfaciliteiten. Zo is er het voor Capfun kenmerkende speelkasteel en is de animatie ook in hun stijl. Het zwemgedeelte heeft twee zwembaden (waarvan één verwarmd), twee kinderbadjes en telt in totaal zes glijbanen. Verder zijn er een springkussen, kids club, restaurant, broodjesservice, tafeltennis en fietsverhuur.

Zwembaden en glijbanen op de camping
Spelen in de Gardon t.h.v. de camping

Al-met-al hadden wij hier een fijn verblijf in de meivakantie. In die periode waren de huisjes voordelig geprijsd, was het ‘gezellig rustig’ en hadden we wel elke dag zwembadweer. Alle (onderstaande) uitstapjes die we maakten lagen bovendien op maar vijf tot 15 minuten rijden.

Gorges du Gardon

De Gorges du Gardon is een bijna 20 km. lange kloof die is uitgesleten door de rivier Gardon. Vanaf onze camping (zie bovenstaand) kregen we al een indruk van de schoonheid van deze ‘gorges’. Een kanotocht door de kloof leek ons dan ook een soort must om hier te doen. We regelden daarom een vierpersoons-kano bij een van de vele aanbieders (incl. pick-up bij de camping).

Met de kano peddelden we we acht km. lang stroomafwaarts over de rivier. Op de nodige plekken zorgden kleine stroomversnellingen even voor ‘spannende momentjes’. Onderweg legden we regelmatig aan op de rivieroever, voor een picknick of een zwempartijtje of gewoon om even rustig te genieten van de mooie omgeving. 

Gorges du Gardon: indrukwekkend natuurschoon

Een bijzonder moment was het toen we onder de Punt du Gard doorvoeren (zie ook onderstaand). Deze plek is tevens het einde van de kloof. Na nog enkele kilometers peddelen werden we aan het eind van onze tocht – in Remoulins – met een busje opgehaald en terug gebracht naar onze camping.

Kanovaren bij de Pont du Gard
Een van de vele strandjes langs de Gardon

TIP: de route van onze kano-aanbieder (Natu Rondo) ging in verhouding korter door de Gorges du Gardon en langer door het gedeelte na de kloof. Dit vond ik wel jammer, want het laatste deel was beduidend minder mooi. Ik raad dan ook aan bij een van de kanoverhuurbedrijven in Collias op te stappen, zodat je (8 km. lange) kanotocht al verder stroomopwaarts begint. 

Pont du Gard

De Pont du Gard (werelderfgoed) is het grootste aquaduct (tevens brug) dat de Romeinen bouwden en een van de belangrijkste overblijfselen uit de Romeinse tijd. Voordat we onder de brug doorvoeren met een kano (zie bovenstaand) hadden we de Pont du Gard enkele dagen eerder al uitgebreid te voet verkend.

Om dat te doen parkeerden we onze auto op de aangegeven parkeerplaats (kosten: €9,-). Vanaf daar was het nog ruim 500 meter lopen naar het aquaduct. Op de route bezochten we eerst het Musée du Pont du Gard (entreeprijs: €13,- voor ons als gezin). 

In dit prachtige museum kwamen we o.a. meer te weten over het aquaduct en over de 50 km. lange waterloop waar die onderdeel van was. Bij het Musée du Pont du Gard is ook een grote kinderzaal met spelletjes, quizjes en meer: genoeg om onze kinderen een uurtje bezig te houden. Tot slot bekeken we in het museum ook een leuke film over de Pont du Gard en bezochten een wisseltentoonstelling met bijzondere lichteffecten.

Aanrader: Musée du Pont du Gard
Kids expo in het Musée du Pont du Gard

Daarna liepen we verder – langs een paar winkeltjes en een kiosk – naar het aquaduct. Eerst beklommen we wat rotsen, voor een mooi uitzicht. Vervolgens staken we de brug over en daalden af naar de rivier om onder de brug door te lopen. Tot slot gingen we nog even pootje baden bij een van de kiezelstrandjes bij de Pont du Gard.

De brug is dan ook niet alleen een bezienswaardigheid van wereldniveau. De ligging is ook prachtig. En je combineert een bezoek eenvoudig met bijv. een mooie wandeling of met een kano- of fietstocht. Ook kun je uitzicht op het aquaduct combineren met een duik in de rivier of met een picknick op de oever. Tot slot is er ook de mogelijkheid bovenop over het aquaduct te lopen via een speciale tour. 

Uitzicht op de Pont du Gard
Een van de strandjes bij de Pont du Gard

Tunnels van Sernhac

Niet alleen aquaducten waren onderdeel van de Romeinse waterweg. Op sommige plekken groeven de Romeinen tunnels om het water doorheen te leiden. De tunnels van Sernhac zijn de bekendste twee, vooral omdat ze heel goed bewaard zijn gebleven en omdat ze onderdeel zijn van een rondwandeling.

Wij startten onze wandeling op de enigszins afgelegen ‘Parking VALLON du tunnel romain de Sernhac’ (te vinden via Google Maps). Een infobord leerde ons dat er drie korte wandel-lussen door het gebied lopen; elk is in 20 tot 30 minuten te wandelen.

Nieuwsgierig naar de tunnels, begonnen we met desbetreffende (blauwe) wandelroute. De route bracht ons langs rotswanden, een kleine grot, leuke uitzichten en natuurlijk door de Romeinse tunnels. Elke tunnel is 60 tot 70 meter lang en voor onze kinderen betekenden ze een ‘spannende’ afwisseling tijdens de wandeling. 

Een kleine grot, vlakbij de tunnels
Ingang tot een van de twee Romeinse tunnels

Aansluitend liepen we nog de oranje wandelroute, die ons verder de berg op leidde. Behalve mooie uitzichten is dit ook een route met – naar wens – best wat geklauter over rotsen. Leuk dus voor onze kids. Terug op het beginpunt rustten we uit aan een van de picknicktafels, voordat we per auto weer richting onze camping reden. 

Uitzicht langs de oranje route

Uzès

Vanaf onze camping is Uzès de voornaamste plaats dichtbij. We bezoeken het stadje op een woensdag, wanneer tevens de boerenmarkt wordt gehouden. Parkeren doen we op de ‘Parking Q-Park Uzès Marronnier’, direct naast een grote speeltuin

Vanaf daar lopen we eerst naar de kathedraal en daarna verder het stadje in. Via knusse straatjes en leuke uitzichtpunten komen we op het plein waar de markt wordt gehouden. Na e.e.a. gekocht te hebben lopen we verder naar het kasteel, dat we van buiten bezichtigen. Via nog enkele bezienswaardige plekken komen we vervolgens weer bij onze parkeerplek. Daar bezoeken we nog het aangrenzende park (Parc du Duché), waar onze kinderen enthousiast in de speeltuin spelen.

Speeltuin in het Parc du Duché
De kathedraal van Uzès

Vanuit het park daal ik zelf nog even de trappen af, naar het lager gelegen Vallée de l’Eure à Uzès. Dit is een natuurgebied, waar een riviertje – met een watervalletje en overspannen door een kleine hangbrug – doorheen stroomt. Het gebied herbergt ook de bron van de Romeinse waterweg en is een prima startpunt voor wandelingen in de omliggende natuur. 

TIP: in Uzès ligt ook het Haribo snoepmuseum. De matige reviews i.c.m. een best forse entreeprijs overtuigden ons niet genoeg om er een kijkje te nemen. Echter, zullen kinderen ongetwijfeld enthousiast worden van dit snoepuitje.  

Veel oude gebouwen in Uzès

Nîmes

Tot slot van dit blog over ‘Gard met kinderen’ aandacht voor het eindpunt van de Romeinse waterweg: Nîmes. Deze stad staat wel bekend als het Rome van Frankrijk en herbergt dan ook vele Romeinse monumenten. 

Meest bijzonder is de Maison Carrée; die bekendstaat als de best bewaarde tempel uit de Romeinse tijd. Onze kinderen zijn echter meer onder de indruk van andere Romeinse monumenten zoals de 33 meter hoge Tour Magne en de arena, die veel weg heeft van een klein Colosseum. Ook het Romeins Museum is een attractie die leuk is voor het hele gezin. Verder heeft Nîmes een gezellig oud centrum met veel fonteinen en watertjes (lekker spetteren voor de kinderen…) en her en der een speeltuin.

De Arena van Nîmes

Hoewel Nîmes in de buurt ligt, bezoeken we het voorafgaand aan onze week vakantie op de camping. We verblijven een nacht in Nîmes en nemen zo ruim de tijd om de leukste tips voor de stad te verzamelen. En die lees je in dit blog: 

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *