Porte de DrômArdèche: leuke regio met toffe camping (langs A7)

Inhoud van dit artikel

Op doorreis vanuit de Provence ontdekten we een erg fijne camping, in een gebied dat bekend staat als Porte de DrômArdèche. Handig was de ligging van deze kindvriendelijke camping: vlakbij Lyon, en dicht langs de A7 (route du soleil, Frankrijk). De verdere regio bleek ook erg mooi, met o.a. een wel heel bijzonder paleis…

Porte de DrômArdèche

Eerst iets meer over de toeristische regio waar we verbleven: Porte de DrômArdèche. Dit gebied zet zichzelf op de kaart als de toegangspoort (vanuit het noorden) van de departementen waarin het ligt: de Ardèche en – voor het grootste deel – de Drôme

Ontstaan vanuit een bestuurlijke hervorming werkt de regio er hard aan om zichzelf ook toeristisch te profileren. Met een topbezienswaardigheid, een prachtige omgeving en leuke campings lukt dat wat ons betreft heel aardig. Wij hadden er dan ook een fijne driedaagse tussenstop op een camping langs de A7 (vlakbij Lyon).

Landschap in de Porte de DrômArdèche

Camping Domaine de Senaud

De camping waar we verbleven is Camping Domaine de Senaud. Deze middelgrote, kindvriendelijke camping heeft zowel een praktische ligging (vlakbij de A7, route du soleil), als een hele mooie ligging; in een bosdomein op een berg. Vanaf de camping kijk je waanzinnig mooi uit over een vallei, omringd door bergen. Ook historisch is de ligging bijzonder: op het campingterrein ligt een eeuwenoude kapel en pal naast de camping ligt een kasteel.

De camping biedt een mix van vrije plekken en huur-accommodatie. Tot die laatste categorie behoren luxe stacaravans en chalets, maar ook tenten op palen, ‘Afrikaanse hutjes’, hangende tenten en andere originele accommodatie. De meeste kampeerplekken en accommodatie hebben in meer of mindere mate mooi uitzicht. Een overzicht van accommodatie en prijzen vind je hier.

De camping ligt naast een kasteel
Enkele van de huur-accommodatie

Qua faciliteiten waren wij vooral blij met het zwembad met glijbaan, de waterspeeltuin (met pierenbadje) en de speeltuin (bestaande uit o.a. schommels, speeltoestellen, trampoline, klimparcours en een ‘bounce adventure’). Verder zijn er twee tafeltennistafels, jeu-de-boules en een voetbal- cq. basketbalveld. Verdere gemakken zijn een broodjesservice, een bar (met ook pizza’s), een winkel, grill-plekken en een wasmachine.

Wij vonden het goed toeven (in een stacaravan) op deze camping. We brachten er dan ook veel tijd door; aan het zwembad, in de speeltuin, of genietend van het prachtige uitzicht. Maar ook maakten we enkele uitstapjes, waarvan die naar het Palais Idéal Facteur Cheval wel het meest bijzonder was.

Zwembad en pierebad
Deel van de speeltuin

Palais Idéal Facteur Cheval

Het Palais Idéal, in Hauterives, is een wonderlijke creatie, geheel bedacht en gebouwd door de lokale postbode Ferdinand Cheval. Hij deed er 33 jaar over om het te bouwen. Het resultaat is een fantasiepaleis met een mix van architectuurstijlen. Het doet een beetje denken aan oosterse bouwwerken zoals Angkor Wat, maar ook aan creaties van Gaudi en aan middeleeuwse kastelen. 

De hoeveelheid details is schier oneindig. Iets wat zich natuurlijk prima leent voor een speurtocht, een beetje in de trant van ‘waar is Wally’. Zoeken maar! Voor onze kinderen leuk, maar voor ons als ouders ook een mooie manier om steeds weer nieuwe dingen te ontdekken in en om het Palais Idéal. Uiteindelijk waren we er een dik uur mee zoet, waarna we nog kort rondkeken in het bijbehorende kleine museum (met toelichting helaas enkel in het Frans). 

Het dorpje Hauterives bleek daarna ook leuk om even rond te kijken en een ijsje te eten. Ook is er een riviertje voor speelplezier, met er vlakbij een kasteel. Op loopafstand ligt overigens ook deze goed beoordeelde camping

Tip: reserveer vooraf via de website een tijdslot en tickets voor het Palais Idéal.

Palais idéal Facteur Cheval
Veel details; ideaal voor een speurtocht

Tour d’Albon

Met de dertig minuten durende rit van onze camping naar het Palais Idéal, en weer terug, doorkruisen we zo een beetje de hele regio Porte de DrômArdèche. En wat we zien valt ons zeker niet tegen. Vanaf landweggetjes hebben we vrijwel continu prachtig uitzicht. Onderweg passeren we weides, akkerbouw, riviertjes en diverse dorpjes. Hadden we meer tijd gehad, dan zouden we hier graag een van deze 32 wandelroutes hebben gelopen.

Nu beperken we ons tot een korte wandeling naar de Tour ‘d Albon; het voornaamste overblijfsel van een middeleeuws kasteel. Behalve voor een stukje historie (langs een infopad met opgravingen) is deze plek de moeite waard voor het prachtige 360-graden uitzicht.

Tour d'Albon
Uitzicht van bij de Tour d'Albon

Rhône

Tot slot nemen we nog een kijkje bij de rivier de Rhône, die slechts op tien minuten lopen van onze camping ligt, en die de grens vormt tussen de Ardèche en de Drôme. Op een picknickplek in het dorpje Andance hebben we mooi uitzicht op de slingerende rivier, geflankeerd door wijnhellingen. We dromen er een beetje weg, denkend aan de leuke activiteiten die hier op en langs de Rhône zijn te ondernemen. Een kanotochtje zou tof zijn. Of nog avontuurlijker; een fietsvakantie, over de 800 km. lange ViaRhôna… Hoe dan ook, is dit een plek – en een regio –  die uitnodigt om ooit eens verder te verkennen.

De Rhône: grens tussen Ardèche en Drôme
Het dorpje Andance, aan de Rhône

Labyrinthe Végètal

En bij dat (toekomstige) verdere verkennen zijn er de nodige plekken die – via foldertjes en andere toeristeninformatie – al onze aandacht trokken. Speciaal leuk voor kinderen in de Porte de DrômArdèche zijn bijvoorbeeld het klimpark Oasis Aventura en het Labyrinthe Végètal. Ook zijn er veel zwemplekken, zowel in natuurwater als in openluchtbaden. En met de rest van de Ardèche en de Drôme als achtertuin, is er natuurlijk nog héél véél meer te doen in de omgeving!

Was je nieuwsgierig naar de Porte de DrômArdèche? Was je op zoek naar een kindvriendelijke camping vlakbij Lyon, of elders langs de A7 in Frankrijk? Of kwam je om een andere reden bij dit blog uit? Hoe dan ook willen we je deze tips voor andere blogs niet onthouden:

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *