Mainz met kinderen: tips voor Altstadt en omgeving

Inhoud van dit artikel

Mainz… Dat kennen veel mensen vooral van het voorbijrijden op doorreis naar bijv. Oostenrijk. Of als begin- of eindpunt van een prachtige trein- of bootreis langs de Rijn (zie kader). Wie de moeite neemt om de stad een dagje te bezoeken zal echter niet teleurgesteld worden. De stad heeft een mooie ligging, een rijke historie en een best bezienswaardige Altstadt. We vertellen erover in dit blog met tips voor Mainz met kinderen.

Altstadt

Kirschgarten
Uitzicht op de Dom vanaf de Markt

Mainz heeft – voor Duitse begrippen – een redelijk bezienswaardige binnenstad. En dankzij heel wat standbeelden, fonteinen en andere straatdecoratie (cq. klimobjecten 😉 is het ook voor kinderen leuk rondwandelen in het centrum van Mainz. 

Grootste trekpleister is de eeuwenoude, 83 meter hoge Dom van Mainz. Rond de Dom liggen ook de meest bezienswaardige pleinen, zoals de Markt en de Liebfrauenplatz. Iets verderop ligt de Kirschgarten; een fotogeniek pleintje temidden van mooie straten en knusse steegjes. Ook de Schillerplatz (zie titelfoto) is omgeven door mooie gebouwen en heeft bovendien de fraaiste (en grappigste) fontein van de stad (de Fastnachtsbrunnen).

Markt in de Altstadt
De Dom van Mainz

Langs de Rijn

Vanuit de Altstadt kun je eenvoudig doorsteken naar de rivierpromenade langs de Rijn. Zeker met mooi weer is het hier leuk wandelen. Langs de rivierkade staan de nodige bezienswaardigheden, zoals oude stadspoorten, een grote fontein en enkele fraai aangelegde parkjes. Her en der staan speeltuintjes en seizoensgebonden opent er langs de Rijn ook een stadsstrand (Mainzstrand). Wie ver genoeg doorwandelt kan ook nog een (bewonderende) blik werpen op het voormalige Kurfürstliches Schloss en het gebouw van de Landtag.

Speeltuin aan de rivierkade
Speeltuin bij de Landtag in Mainz

Mainzer musea

Natuurhistorisch Museum

Van de musea in Mainz is – afgaande op reviews – het Naturhistorische Museum het meest kindgericht (en ook prijsvriendelijk: entree kost €3,- p.p.). In het museum staan veel opgezette dieren en dierskeletten (o.a. van dino’s). 

Ook het Isis- und Mater Magna-Heiligtum is de moeite waard om even binnen te lopen (entree is gratis). Je kunt er ondergronds de resten van een oude Romeinse tempel bezoeken en een aardige indruk krijgen van Mainz in de Romeinse tijd

En ook het Gutenberg Museum mag niet onvermeld blijven. Niet dat het museum erg kindvriendelijk is, maar wel omdat de boekdrukkunst een Mainzer uitvinding was (van Johannes Gutenberg) en dit wereldwijd hét museum is m.b.t. dat onderwerp. 

Isis- und Mater Magna-Heiligtum
Gutenberg Museum

Zitadelle

Aan de rand van de oude stad ligt, bovenop de Jakobsberg, de Zitadelle, oftewel de Citadel van Mainz. Het 340 bij 320 meter grote bouwwerk stamt uit de 17e eeuw en biedt een mooi uitzicht over Mainz. Behalve voor het uitzicht is het er leuk rondwandelen langs oude verdedigingswerken in een parkachtige omgeving. Met kinderen moet beslist ook even speeltuin Windmühlenberg worden bezocht. Er is een hele lange glijbaan en er staan diverse speeltoestellen. Vanuit de speeltuin heb je bovendien leuke doorkijkjes op de omgeving. Overigens kan met een rondleiding ook het binnenste van de citadel worden bezocht.

Uitzicht vanuit de citadel
Speeltuin bij de citadel

Stadtpark en Volkspark

Even buiten het centrum liggen twee parken naast elkaar: het Stadtpark en het Volkspark. Eerstgenoemde is de mooiere van de twee. Dit dankt het Stadtpark aan de hoogteverschillen, de mooi aangelegde parkjes en de ligging, met uitzicht op de Rijn. In het park zijn twee vogelverblijven en er is een Biergarten met een fijn terras en enkele speeltoestellen (voor de allerkleinsten). Het Volkspark is niet erg bezienswaardig, maar heeft wel veel te bieden aan recreatie. Zo is er een grote speeltuin, kan er minigolf worden gespeeld en rijdt er een treintje over een smalspoor. Ook is er – seizoensgebonden – een waterspraypark met er pal naast een café, met speelhoek en terras.

Stadtpark
Speeltuin in het Volkspark

Mainz: de reis is belangrijker dan de bestemming?
Hoewel Mainz al een bestemming op zich is, doen juist veel mensen de stad aan om de reis ernaartoe. Zo staat de treinreis met de Mittelrheinbahn, vanuit Keulen naar Mainz, bekend als een van de mooiste treinreizen van Duitsland. De trein volgt op dit traject grofweg de Rijn en passeert onderweg schilderachtige dorpjes, tal van burchten en kastelen en prachtige glooiende (wijn)landschappen. Vergelijkbaar zijn de ingrediënten van een boottocht over de Rijn van of naar Keulen. Heen met de trein naar Mainz en terug met de boot klinkt dan ook als een interessant weekendje weg!

Hochheim am Main

Tot slot nog een tip voor een uitstapje net buiten Mainz. Op vijftien minuten rijden ligt Hochheim am Main. Zeker als je van wijn(landschappen) houdt is deze plaats een bezoek waard. Gelegen tussen heuvels vol druivenplanten heeft Hochheim enkele leuke proef- en eetlokalen. Weingut Schreiber is daar een mooi voorbeeld van. Ze hebben er een terras (met speeltuin) tussen de wijnranken. Bij buur-restaurant Lindenhof kun je goed (en goedkoop) eten en hebben ze ook enkele speeltoestellen. 

Ook het centrum van Hochheim, met kasseienstraten en veel vakwerkhuizen, is het bezichtigen waard. En specifiek met kinderen, is het gratis toegankelijke Spielpark een (extra) reden om naar Hochheim te gaan. Het Spielpark is mooi gelegen met uitzicht over de omgeving en het biedt bijna onbeperkt speelplezier voor kinderen van alle leeftijden.

Hochheim am Main
Spielpark Hochheim

Ook op vijftien minuten rijden van Mainz, en ook leuk met kinderen, is de stad Wiesbaden. Onze tips voor die stad lees je hier: Wiesbaden met kinderen: kuuroord-stad aan de Rijn 

Op zoek naar een leuk hotel in Mainz voor een weekendje weg met kinderen? Het Novotel Mainz is gunstig gelegen, heeft een speelhoek, een fijn zwembad (met wellness) en ruime familiekamers. 

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

Booking.com

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *