Wiesbaden met kinderen: kuuroord-stad aan de Rijn

Inhoud van dit artikel

Wiesbaden (280.000 inwoners) is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Hessen. Doordat de stad groot is geworden als kuuroord straalt het een zekere grandeur uit. De omgeving van ‘Rijn en wijn’ is er bovendien erg mooi. Wiesbaden heeft genoeg te bieden voor één a twee dagen stedentrip, ook met kinderen. In dit blog delen we onze tips. 

Neroberg

De Neroberg (245 m. hoog) is als het ware de ‘huisberg’ van Wiesbaden en een populaire plek voor gezinnen met kinderen. De top van de berg is op diverse manieren te bereiken, o.a. per auto, per toeristentreintje en via een kabelspoorlijn (zie onderstaand).

Uitzicht vanaf de Neroberg
Walderlebnispfad en klimpark

Op en rond de top is het leuk wandelen door bosrijke omgeving met her en der een mooi uitzicht. Voor kinderen is er een speciale wandelroute – het ‘Walderlebnispfad’ – in twee afstanden (2,3 km. of 3,3 km.) en met onderweg tal van beleefstations

Maar, ook zonder uitgebreid te wandelen is er genoeg te beleven op de Neroberg. Op een betrekkelijk klein oppervlak is het er genieten van uitzicht op de stad, van bijzondere architectuur (o.a. een Russisch-orthodoxe kerk) en van een Biergarten, met ernaast een openluchttheater (een leuke ‘speelplek’ voor kinderen). Verder liggen op de Neroberg een kleine speeltuin, een klimpark en een openluchtzwembad (met gaaf uitzicht!).

Openluchttheater naast de Biergarten
Russisch-orthodoxe kerk op de Neroberg

Nerobergbahn

De leukste manier om naar de top van de Neroberg te reizen is met de Nerobergbahn. Deze kabelbaan is niet alleen bijzonder door zijn leeftijd (openingsjaar: 1888), maar ook door de manier van aandrijving (d.m.v. waterballast). De kabelbaan is 438 meter lang en een ritje duurt ongeveer zeven minuten. De ‘bahn’ is operationeel van ca. Pasen tot november. Bij het dalstation van de Nerobergbahn ligt ook een mooi park (het Neropark), met o.a. openbare toiletten en een speeltuin.

De Nerobergbahn
Uitzicht bij het bergstation

Wiesbaden Mitte

Mooie gebouwen aan de Schlossplatz
Staatstheater

Wiesbaden heeft – zoals het een kuuroord betaamt – een (best) statig en lommerrijk centrum (bekend als Wiesbaden Mitte). Tijdens een stadswandeling kun je makkelijk het winkelgebied, stadsparken en bezienswaardigheden met elkaar afwisselen. Tot die laatste categorie behoren vooral de Schlossplatz, de warm water spuwende Kochbrunnen (met speeltuin ernaast) en het Kurhaus en Staatstheater. Rond de twee laatstgenoemde gebouwen is het prettig wandelen in stadspark Warmer Damm (met speeltuin) en in het Kurpark (waar ook bootjes worden verhuurd). 

Het Kurhaus
Warm water uit de Kochbrunnen

Schloss Biebrich

Van de vele imposante gebouwen in Wiesbaden is Slot Biebrich het meest indrukwekkend. Het slot in Barokke stijl is ruim 300 jaar oud en fraai gelegen aan de Rijn. Het gebouw is gesloten voor publiek, maar wel goed van buiten te bezichtigen (incl. een kijkje door de ramen). Een flinke rondwandeling is er dan ook zeker de moeite waard. Niet alleen voor het slot, maar bijv. ook voor het fraaie slotpark (met een grote speeltuin) en de aangrenzende historische gebouwen in stadsdeel Biebrich. Ook over de rivierkade is het leuk wandelen (Tip: Eiscafé am Rhein verkoopt heerlijk ijs). 

IJsje eten bij Schloss Biebrich
Speeltuin in het slotpark

Schloss Freudenberg

Speelplekken in de museumtuin

Schloss Freudenberg, in het westen van Wiesbaden, is een museum cq. ‘Erfahrungsfeld’, vooral gericht op gezinnen met kinderen. Net als de oude villa waarin het museum huisvest, heeft de collectie een beetje dat ongepolijste en nostalgische. 

In elk geval is er genoeg zintuigenprikkelends om kinderen een paar uur zoet te houden. Van optische illusies en knutseltafels tot een ‘donkerbar’ en klankconcerten. Ook is er een grote parkachtige tuin, met een blotevoetenpad, diverse speeltoestellen en nog veel meer beleefplekken. Minpunt is de entreeprijs, die is best fors.

Binnen in het museum
Schommelen met uitzicht

Dierenpark Fasanerie

Fasanerie is een planten- en dierenpark aan de rand van Wiesbaden (entree is gratis). Het park is fraai aangelegd, met hoogteverschillen en ruime dierenverblijven. Qua aantal en soort dieren – van ree- en vogelsoorten tot wolven en beren – houdt Fasanerie een beetje het midden tussen een kinderboerderij en een dierentuin. In het park is een grote speeltuin en er is een restaurant met terras (ook met een kleine speeltuin).

Dierenverblijf in de Fasanerie
Speeltoestellen in het dierenpark

Wijngebieden

Wiesbaden maakt onderdeel uit van de Rheingau; een belangrijk Duits wijngebied. Op tal van plekken in en om de stad vindt dan ook wijnbouw plaats. 

Een van de grotere wijngebieden in Wiesbaden is Frauenstein. Een korte autorit door dit schilderachtige deel van Wiesbaden is goed te combineren met een bezoek aan Schloss Freudenberg (zie bovenstaand). Voor kinderen is er niet speciaal iets kids proofs te beleven (behalve een enkel speeltuintje in het stadsdeel). Dat is wel anders in Hochheim am Main, tien minuten buiten Wiesbaden. Hochheim heeft behalve een mooie ligging ook een mooi oud centrum en er zijn enkele kindvriendelijke wijnbedrijven te bezoeken. Ook voor het grote, mooi gelegen speelpark is Hochheim een bezoekje waard. Lees er meer over in ons blog over Mainz (zie link onderaan deze pagina).

Wijngebied Frauenstein
Hochheim am Main

Interesse in een accommodatietip voor Wiesbaden met kinderen? Wij hadden een fijn verblijf in Mercure Wiesbaden City. Pluspunten vonden we de ligging en uitstraling van het hotel, het zwembad met sauna en het uitgebreide ontbijtbuffet. 

Bezoek je Wiesbaden met kinderen, dan kun je je stedentrip eenvoudig uitbreiden met een bezoek aan Mainz, aan de overkant van de Rijn. Wij combineerden beide steden tijdens een lang weekend weg. 

Tips voor Mainz lees je hier: Mainz met kinderen: tips voor Altstadt en omgeving 

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *