Zuid-Bohemen met kinderen: tips voor Český Krumlov + Lipnomeer

Inhoud van dit artikel

Zuid-Bohemen is een van de meest geliefde toeristische regio’s van Tsjechië. De twee grote publiekstrekkers van Zuid-Bohemen zijn het Lipnomeer en het vlakbij gelegen stadje Český Krumlov. Een bezoek aan beide ligt daarom ook voor de hand als je met kinderen in Zuid-Bohemen op vakantie gaat. In dit blog delen we tips voor beide plaatsen, waarbij de nadruk ligt op  tips voor Český Krumlov met kinderen.

Český Krumlov met kinderen

Český Krumlov staat bekend als het mooiste stadje van Tsjechië. En als je vanuit het kasteel over het stadje kijkt, dan kan je het hier alleen maar mee eens zijn. Behalve mooi, is er ook best wat te doen in Český Krumlov, waaronder de nodige activiteiten voor gezinnen met kinderen. 

Kasteel Český Krumlov

Kasteel Český Krumlov is dé bezienswaardigheid van het stadje. Het gebouwencomplex stamt deels uit de 13e eeuw en staat op de lijst van UNESCO werelderfgoed. Zo mooi als het gebouw zelf is, zo fraai zijn ook uit de uitzichten vanaf de kasteelmuren. Een wandeling over het uitgestrekte kasteelterrein is dan ook een must (gratis entree) en ook kinderen zullen zich hier niet gauw vervelen. Zo zijn er levende beren die de kasteelpoort ‘bewaken’ en kun je vanaf de kasteelmuren leuk de rafts op de rivier bekijken. Ook zijn de kasteeltuinen ideaal om verstoppertje te spelen. Aan de voet van het kasteel liggen verder nog leuke winkeltjes met souvenirs, ijs en oude ambachten.

Kasteel Český Krumlov
Uitzicht vanuit het kasteel

3+ Galerie

Ook 3+ Galerie ligt vlakbij het kasteel. 3+ Galerie is een museum met meerdere exposities, waaronder de zogenaamde ‘creative playroom’. Dit museumgedeelte is vooral op families met kinderen gericht

Je kunt er terug in de tijd en je verkleden in historische kostuums en zelf aan de slag met oude ambachten. Zo kun je er zelf badzout, geurtjes, toverdrankjes en briefkaarten maken. Ook is er een speelkamer met poppentheater en zijn er enkele interactieve ruimtes, zoals het toverlab en de spookzolder

Alles bij elkaar is dit museum in Český Krumlov een aanrader met kinderen en een ideaal uitje voor als het regent.

Een van de speelruimtes in 3+ galerie

Horní Brána

Aan de andere kant van de rivier en tegenover het kasteel, ligt stadsdeel Horní Brána, waarin zich ook een groot deel van het oude centrum van Český Krumlov bevindt. Vanaf enkele uitzichtpunten heb je er leuk uitzicht op het kasteel. Verder er is een wassenbeeldenmuseum en staan er de nodige fraaie gebouwen, o.a. aan het plein Nám. Svornosti. Achter dit plein ligt ook de meest kindvriendelijke plek: een best grote, omheinde speeltuin. Het café ernaast (Retro Café), is dan ook dé tip voor wie een terras met speeltuin zoekt in Český Krumlov. Meer speeltuinen liggen overigens een paar honderd meter verderop in park Městské sady.

Stadsbeeld in het centrum
Uitzicht op Český Krumlov

Raften

Raften door het stadscentrum

De rivier (de Vltava) die door Český Krumlov stroomt is ideaal om op te raften. Raften op deze plek is dan een leuke combi van avontuur en sightseeing

In Český Krumlov zijn tal van aanbieders van raft-tochten, die in duur variëren van een dik uur tot tochten van een dag. Persoonlijk kunnen we Rafting Krumlov aanbevelen (alles was er goed geregeld, voor schappelijke prijzen en met gratis parkeren). Zij bieden o.a. een tocht van max. twee uur aan, die net voor het oude centrum begint en net erna eindigt. 

Op de route is er uitdaging in de vorm van drie hoogteverschillen en enkele stroomversnellingen. Tussendoor is er de mogelijkheid om even te pauzeren, o.a. bij een speeltuin en bij diverse terrasjes langs de rivier (Tip: Bistro Naplavka, met springkussen en speelgoed).  

Via Ferrata Havranka

Aan de rand van het centrum van Český Krumlov is een hoge, steile rots voorzien van metalen kabels en een kabelbrug. Via deze zogenaamde ‘Via Ferrata’ kunnen geïnteresseerden de rots beklimmen. Getuige de reviews is dit erg de moeite waard, maar wel pas geschikt voor kinderen vanaf een jaar of tien. 

Een klimavontuur bij Via Ferrata Havranka kan mooi worden afgesloten op het terras van de – vlakbij gelegen – kindvriendelijke Bistro Naplavka (zie bovenstaand).

Via Ferrata Havranka

Lipnomeer met kinderen

De meeste toeristen combineren in eenzelfde vakantie Český Krumlov met het Lipnomeer, dat op 20 minuten rijden ligt. Rond het Lipnomeer is een groot aanbod aan watersport en recreatie. 

Lipnomeer

Gesorteerd naar plaats zijn dit de belangrijkste tips voor het Lipnomeer met kinderen:

  • Lipno Nad Vitavou: deze plaats in het uiterste oosten van het Lipnomeer biedt veruit het meeste vermaak voor gezinnen met kinderen. Vlakbij elkaar gelegen zijn een stoeltjeslift, zomerrodelbaan en een klimpark. Verder zijn er in Lipno Nad Vitavou een boomkroonpad, vlindertuin (Papilonia Lipno), speelpark (Kralovstvi Lesa), overdekt zwemparadijs, ‘Lego Experience’ en een park met waterski en wakeboarden (RYBAR).  
  • Cerna v posumavi: toeristenstadje met dagstranden, watersport, klimpark en – seizoensgebonden – een kermis en toeristenmarkt. 
  • Horni Plana: klein dorpje met o.a. een veerverbinding en een uitkijktoren. Laatstgenoemde ligt op een heuvel waar je vanaf de parkeerplaats in 5 minuten heen wandelt. Aan de voet van de toren is een hertenweide, een speeltuin en een horecapunt. In Horni Plana ligt ook een klein dierenpark (Mini Zoo Wapiti).
  • Frymburk: klein toeristendorp en volgens velen het sfeervolste dorpje aan het Lipnomeer. In Frymbruk is ook een aquarium.
Rodelbaan in Lipno Nad Vitavou
Strand in Cerna v posumavi
Uitkijktoren in Horni Plana

Accommodatietips

Vooral aan het Lipnomeer liggen veel campings en vakantieparken die zich richten op gezinnen met kinderen. De bekendste is wel het park van Landal, dat in het toeristische hart Lipno Nad Vitavou ligt (zie bovenstaand). Voor een wat landelijker verblijf zit je beter in de omgeving van Český Krumlov. Uit eigen ervaring kunnen we Camping Chvalsiny aanraden. Deze middelgrote camping trekt in de zomer hoofdzakelijk Nederlandse gasten, vooral gezinnen met kinderen. Met o.a. een restaurant, speelmeer, zwembad, speeltuinen en Nederlandstalige animatie is er een leuk aanbod aan activiteiten. Mede door de fraaie en rustige ligging houdt de camping toch vooral een kleinschalig en rustig karakter.

Lipnomeer: Landal vakantiepark
Camping Chvalsiny, vlakbij Český Krumlov

Met o.a. Český Krumlov en het Lipnomeer is Zuid-Bohemen een aantrekkelijke vakantieregio voor gezinnen met kinderen. Zelf combineerden we bovenstaande met een paar dagen Praag. Tips voor die stad, lees je hier: Praag: top-10 volgens onze kids (+ tips kindvriendelijk hotel)

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *