Bijzondere wandeling – Rondje Enci-groeve in Maastricht (4 km.)

Inhoud van dit artikel

Sinds enkele jaren is de ENCI-groeve opengesteld voor bezoekers en heeft Nederland er een uniek stukje natuur bij. Bij gebrek aan bestaande kindvriendelijke wandelroutes stippelden we er zelf een uit zodat gezinnen met kinderen al wandelend deze bijzondere plek in Maastricht kunnen ontdekken (route-info staat onderaan dit blog).

De wandeling

Vanaf de parkeerplaats bij Buitengoed Slavante maken we eerst wat hoogtemeters, waarna we de bordjes ‘Enci groeve’ volgen. Onderweg hebben we mooi uitzicht op Maastricht. Na 850 meter wandelen bereiken we het spectaculaire uitzichtplatform vanwaar we prachtig over de groeve uitkijken. Vervolgens dalen we via ruim 200 traptreden af, de groeve in. De hoge mergelwanden hier zijn op diverse plekken uitgehakt en doen ergens denken aan plekken in verre landen als Egypte en Jordanië.

In de groeve lopen we langs diverse meertjes met helder, soms turquoise-achtig water. In de Enci-groeve is het enige graden warmer dan erbuiten en er groeit flora die uniek is voor Nederland. Aan de andere kant van de groeve, voorbij het terras van een koffietentje, lopen we langs grote industriële stellages en machines waarmee de groeve in de loop der jaren (mede) is uitgegraven. Langs de Maas – met onderweg nog meer indrukwekkend industrieel werktuig – lopen we terug naar Slavante. Daar zijn het terras met een speeltuin een welkome afsluiter van deze wandeling.

Leuke wandeling voor kinderen

Deze wandeling is uniek in Nederland en kinderen zullen onder de indruk zijn van het uitzichtplatform, de trap van 200+ treden en het grote industrieel materieel in de groeve. Daarnaast is er bij Slavante een speeltuin.

Horeca

Start- en eindpunt van de wandeling zijn bij het bijzondere Buitengoed Slavante (zie de twee onderstaande foto’s). Bij Slavante is een terras met uitzicht. Naast het terras ligt een speeltuin met o.a. een wip, schommels en een glijbaan. Slavante is ook startpunt voor rondleidingen (te voet of per step) door de grotten Zonneberg

In de ENCI-groeve (op ongeveer de helft van de wandelroute) liggen verder nog twee horecapunten: Bistro Hoffmanni (alleen in de weekenden open) en Chalet d’n observant. Beiden hebben een terras met mooi uitzicht op de groeve. Bistro Hoffmanni ligt bovendien naast een – in aanbouw zijnde – Oerrr natuurspeeltuin (opening medio zomer 2023). 

Praktische informatie

Parkeren en startpunt
Parkeren kan (boven of beneden) bij Buitengoed Slavante (Slavante 1 te Maastricht); het startpunt van de wandeling.

Routebeschrijving
De rondwandeling is een route van ca. vier km en is als volgt:
1. Loop bij buitengoed Slavante langs de speeltuin en volg het pad en de traptreden omhoog, de Sint Pietersberg op.
2. Ga bovenaan rechtsaf en volg de gele bordjes ‘Enci-groeve’ tot aan het uitzichtplatform.
3. Daal via de trap af de groeve in en volg de paden naar de andere kant van de groeve; naar Chalet d’n Observant.
4. Sla linksaf bij Chalet d’n Observant en volg ongeveer 500 meter de weg tot aan de Lage Kanaaldijk.
5. Sla linksaf en loop ca. 1 km. langs de Maas weer terug naar Slavante.

De route is ook te volgen via ons profiel op Komoot (zie link + kaart onder dit kader):

Alternatieve route (vanaf stap 4): bij Chalet D’n Observant kun je ook rechtsom bovenlangs om de groeve heen lopen. Onderweg loop je voor een groot deel door het bos, maar heb je ook mooi uitzicht op o.a. het Belgische dorp Kanne, op Chateau Neercanne en op de wijngaarden van de Apostelhoeve. Deze variant is in totaal zes km. inclusief de nodige extra hoogtemeters.

Overigens is er bij Chalet D'n Observant ook een parkeerplaats. Dit is tevens de parkeerplaats die het dichtst bij de groeve ligt. Uiteraard kun je ook vanaf daar een wandeling starten, maar je mist dan wel de spectaculaire groeve-entree via de trappen bij het uitzichtplatform.

Kinderwagen
De route zoals bovenstaand beschreven is niet geschikt voor kinderwagens. Wil je de Enci-groeve bezoeken met een kinderwagen dan kun je dit het beste doen vanaf de parkeerplaats bij Chalet D'n Observant.

Uitgewandeld? Ontdek de verdere omgeving met de tips uit onze vijf blogs over Maastricht met kinderen:  Maastricht met kinderen – De leukste en meeste tips lees je hier!

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *