Wageningen met kinderen: mooie natuur en heel wat speelplezier

Inhoud van dit artikel

We brachten een uitgebreid bezoek aan Wageningen met onze kinderen. En we werden blij verrast, zowel door de mooie natuur als ook door een heel redelijk aanbod aan kindervermaak. Ondanks dat het weer niet bepaald mee zat hebben we toch een blog vol met leuke tips verzameld. 

Wageningse Berg

Uitzicht vanaf de Wageningse Berg
Wandelpaden op de Wageningse Berg

Voor een mooie wandeling, om te spelen in het bos of in de speeltuin, of om te genieten van een terrasje met uitzicht… De Wageningse Berg is met zijn 42 meter boven NAP een geliefde plek in Wageningen, ook voor gezinnen met kinderen.

 De parkeerplaats bij het gelijknamige (Fletcher)hotel is een goede startplek om het gebied te verkennen. Je hebt er directe toegang tot het heuvelige bosgebied en tot het Belmonte Arboretum; een grote openbare botanische tuin. 

Uitgewandeld? Dan ligt het terras bij het Fletcher hotel er uitnodigend bij. Vanaf daar kijk je prachtig uit over de Neder-Rijn en de verre omgeving. Direct naast het terras is ook een speeltuin.

Speeltuin op de Wageningse berg

Het Depot

Beeldengalerij Het Depot is een museum (gratis entree), verspreid over drie gebouwen rond een Arboretum-park. Voor wie van (park)architectuur en kunst houdt is het Depot een aanrader. En met slecht weer is dit een van de best denkbare activiteiten in Wageningen, ook met kinderen. Om de jongste bezoekers te boeien is er namelijk een speurtocht beschikbaar, waarbij kinderen o.a. een ‘grijpertje’ en een blinddoek meekrijgen om de kunst op een veelzijdige manier te beleven. Het fijne daarbij is dat de meeste beelden in het museum mogen worden aangeraakt. Fijn kids proof dus! In het museum is ook een café-restaurant.

Het depot: beeldentuin en museum
Speurtocht in het Depot

De Blauwe Kamer

Aan de rand van Wageningen liggen de Blaauwe Kamer en de Blauwe Kamer. Eerstgenoemde is de naam van een restaurant, met een vrij grote binnenspeeltuin en een hertenweide. Vanaf het restaurant heb je prachtig uitzicht op die andere Blauwe Kamer; een waterrijk natuurgebied langs de Nederrijn, waar o.a. Konikpaarden, Galloway-runderen en tal van vogels leven. De parkeerplaats bij het restaurant is een goed startpunt voor een wandelroute door het gebied. Er zijn o.a. een rolvriendelijke route van 500 meter en een wandeling naar een uitzichtpunt van drie km. Ook leuk voor kinderen: een overtocht met het pontje naast de Blaauwe Kamer (van Wageningen naar Opheusden).

Uitzicht op en vanuit de Bla(a)uwe Kamer
Binnenspeeltuin bij de Blaauwe Kamer

Langs de Nederrijn

Over een afstand van ca acht km. meandert de Nederrijn langs Wageningen. Het rivierenlandschap met uiterwaarden levert mooie plaatjes op waar recreanten op verschillende manieren van kunnen genieten. Zo kan met safarischip De Blauwe Bever een boottocht over de rivier worden gemaakt. De rederij biedt ook speciale kindervaarten aan. 

Een andere manier om de Nederrijn te bevaren is middels de verschillende pontjes, bijv. als onderdeel van een fietstocht. Fietsverhuur is niet beschikbaar in Wageningen zelf, wel in het nabijgelegen Heteren (bij Wels2wielers, incl. bakfietsen). 

Een van de pontjes over de Nederrijn
Konikpaarden langs de Nederrijn

Een derde manier om van de Nederrijn te genieten is vanaf een picknick-kleed of handdoek langs de rivier. In de zomer, als de rivier laag genoeg staat, is ‘Wageningen Beach’ daarvoor de aangewezen plek. Zwemmen is er overigens niet toegestaan.

Arboretum Oostereng

Meer mooie natuur is in Wageningen te vinden in Arboretum Oostereng. Dit park herbergt meer dan 600 boom-, struik- en plantsoorten. Het arboretum kan verkend worden over een 1,4 km. lang wandelpad. Waarschijnlijk het leukst voor kinderen zijn het blotevoetenpaadje en de reuzenxylofoon langs de wandelroute. Wie nog meer wil wandelen kan doorsteken (1 km.) naar het Renkumse Boscafé de Beken, waar een speeltuin is en diverse kindvriendelijke themawandelingen starten.

Behalve voor Wageningen hebben we nog veel meer tips voor uitjes met kinderen, o.a. deze blogs:

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

Booking.com

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *