Noord-Limburg met kinderen: 6 gezinsuitjes die de reis waard zijn!

Inhoud van dit artikel

Noord-Limburg is goed bedeeld met leuke attractie- en pretparken voor kinderen en het hele gezin. Meerdere van die attracties blinken ook uit in originaliteit en zijn een reden op zich om voor naar Noord-Limburg te reizen. De zes uitjes die wat ons betreft in die categorie vallen en echt wat unieks hebben staan in onderstaand overzicht. Op pad met kinderen in Noord-Limburg: hier moet je zijn!

Kasteeltuinen Arcen

De kasteeltuinen in Arcen behoren tot de mooiste en de grootste in de Benelux. Er zijn o.a. prachtige rozentuinen, water- en beeldentuinen en allerlei wereldtuinen. Het kasteel zelf is ook te bezichtigen en heeft een mooi intact interieur.

Voor kinderen is er een speurtocht door het kasteel en de tuinen. Daarbij kruipen ze in de rol van hulp-rentmeester en worden ze uitgedaagd opdrachten te doen en vragen te beantwoorden. Ook is er voor kinderen fotobingo, waarbij ze door te speuren een bingokaart vol kunnen spelen. Beide speurtochten volgen de algemene route door de kasteeltuinen. 

Langs de route is er genoeg te ontdekken voor kinderen; van fonteinen en rondzwemmende karpers tot aan stapstenen en een bomenbrug. Op ongeveer de helft van de route bevindt zicht het meest ‘kidsproof’ gedeelte van het park. Daar zijn een aaiweide (met o.a. geiten en konijnen) en – naast een caféterras – een speelstrand met een vlot en twee grote speeltoestellen. Ook kan er op vijftien holes minigolf worden gespeeld (incl. in de prijs). 

Tip: in juli en augustus hebben kinderen t/m 17 jaar gratis toegang (één kind per betalende volwassene).

Toverland

Toverland is een van de beste en leukste attractieparken in de Benelux. Zowel voor jonge als voor oudere kinderen en volwassenen is er volop te beleven in het park. Ook is Toverland geschikt bij elk weertype. Bij warm weer zijn bijv. de twee wildwaterbanen, de watercarrousel en de waterspeeltuin extra leuk. Bij minder weer lopen bezoekers warm voor de attracties in het overdekte gedeelte. Attracties in het binnengedeelte zijn o.a. een schommelschip, een draaimolen, twee achtbanen, een klimparcours en een rodelbaan. 

In totaal zijn er zes achtbanen in Toverland; de ene nog spectaculairder dan de andere. Verder zijn er o.a. veel leuke speeltuinen, een dwaalhof, een zweefmolen, bootjes, fonteinenshows en worden er voorstellingen opgevoerd. Een gevarieerd aanbod dus, waar je je makkelijk een volle dag mee kunt vermaken. En toch is het park juist prettig overzichtelijk, zodat je met kinderen niet al te grote afstanden hoeft af te leggen.  

Wereldpaviljoen

In het Wereldpaviljoen in Steyl kunnen kinderen een wereldreis maken. Een deel van het gebouw is daarvoor omgetoverd in ‘Ghana’ en een deel in ‘Nicaragua’. Kinderen kunnen er een kijkje nemen bij de lokale school, op de markt, bij de kapper en de medicijnman en op diverse andere plekken. Om er te komen moeten kinderen –  voorzien van paspoort, vreemde valuta en vliegticket – eerst de reis per Fokker 50 maken, waarna een ‘strenge’ douanecontrole wacht.

Eenmaal in het land van bestemming kunnen kinderen allerlei activiteiten doen. Zo kunnen ze in Nicaragua o.a. zelf een stuk speelgoed maken, op zoek naar een gouden koffieboon, een vakantiekaartje sturen en zaadjes planten. 

In Ghana kan het land ontdekt worden middels een busritje en diverse VR-ervaringen. Ook kunnen kinderen er een armbandje knutselen, muziek maken en spelletjes spelen. Dit alles wordt begeleid door tal van vrijwilligers, die het geheel tot een spannende, maar ook leerzame reis voor de kinderen maken.

Overigens staat Steyl bekend als kloosterdorp (met drie nog operationele kloosters). Een korte rondwandeling door de kloostertuinen, het oude dorp en langs de Maas (met terrasjes en ijsjes op de route) is er ook zeker de moeite waard.

Irrland

Hemelsbreed twee km. over de Duitse grens bij Noord-Limburg, ligt de boerderij-belevenis-oase Irrland. Dit reusachtige speelpark behoort tot de allerbest beoordeelde attracties in de regio. De prijs-kwaliteitverhouding is dan ook super, met een entreeprijs van €11,50- p.p. Voor dat geld kunnen kinderen springen, rollen, bouwen, skelteren, glijden, spetteren, schommelen en nog veel meer. Er zijn speelplekken en attracties voor alle leeftijden, zowel binnen als buiten en vaak in originele thema’s. Van gigantische glijbanen tot waterspeeltuinen en van enorme springkussens tot toffe speelschuren. Ook zijn er veel dieren in het park te zien. 

Aan één dag zullen kinderen niet genoeg hebben om heel Irrland te ontdekken. Ouders mogen ook in enkele attracties, maar kunnen ook juist lekker ontspannen in de lig- en picknickweides of bij een van de 200 BBQ-plekken (welke te huur zijn). BBQ-benodigdheden en vlees (vooraf bestellen) zijn ter plekke verkrijgbaar, maar mag ook zelf meegebracht worden (handig: er zijn gratis bolderkarren beschikbaar). Ook zijn er diverse cafetaria in het park.

Mind Mystery

Bij Mind Mystery (in Horst aan de Maas) draait het (vaak letterlijk) om optische illusies, breinbrekers en andere ‘mind fucks’. Na een korte rondleiding met uitleg kun je als bezoeker vrij rondlopen op het terrein. Meest opvallend is een huis dat – inclusief inventaris – ondersteboven staat. Een leuke plek om foto’s te maken, maar ook met kans om gedesoriënteerd te raken… Dat laatste geldt voor wel meer activiteiten bij Mind Mystery, zoals o.a. het spiegeldoolhof en de Vortex. Een museum met ‘breinbrekende kunst’, diverse puzzels, 3d-ervaringen en andere optische illusies brengen de bezoeker nog meer van de ene verbazing in de andere. 

Mind Mystery is leuk voor alle leeftijden en je bent er makkelijk een uurtje of twee zoet. Er is ook een cafetaria. Een andere optie voor horeca – ligt aan de overkant van de weg – bij Aardbeienland, waar ze een terras met een sfeervolle speeltuin hebben.

Aardbeienland

Aardbeienland is een kleinschalig themapark in Horst aan de Maas (het ligt tegenover Mind Mystery). Zoals de naam al aangeeft staat de aardbei centraal in het park, vaak in een decor van bekende sprookjes. Er zijn o.a. aardbeiengrotten, een aardbeienkasteel en een aardbeienkabouterbos. Langs de route door het park staan allerlei sprookjes- en aardbeienfiguren in knusse opstellingen. Ook is er op veel plekken in het park wel iets te spelen en zijn er de nodige kruipgangen voor kinderen. 

Het park scoort vrij matig qua recensies, waarbij vooral het matige onderhoud als minpunt wordt genoemd. Dit is niet geheel onterecht, maar anderzijds ademt het park juist een zekere nostalgie. Zeker met kinderen tot een jaar of vijf is Aardbeienland een leuk, origineel uitje. Voor oudere kinderen is het park minder geschikt, hoewel er voor hen wel verschillende speurtochten te doen zijn (te koop a €1,50). Verder kun je ook aardbeien – en broodjes e.d. – eten bij het Aardbeienland, o.a. op het sfeervolle terras met speeltuin. De horeca ligt net buiten het park en is voor iedereen toegankelijk. 

Welke van bovenstaande attracties in Noord-Limburg is jouw favoriet om met kinderen te bezoeken? Laat het aub weten via een reactie onderaan dit bericht!

Behalve voor Noord-Limburg met kinderen hebben we online ook veel tips staan voor de rest van Limburg:

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *