Multimovepaden in Limburg: dé ultieme kinderwandeling!

Inhoud van dit artikel

Wil je je kinderen enthousiast krijgen voor een wandeling, dan moet je zeker eens een multimovepad met ze lopen. Wij liepen inmiddels vier multimovepaden, allemaal in (Belgisch) Limburg. In dit blog delen we informatie en vertellen welk multimovepad in Limburg we het leukst vinden.

Wat is een multimovepad?

Eerst iets meer over de multimovepaden. Want, wat zijn dat eigenlijk? Een Multimovepad is een beetje een kruising tussen een wandelroute, een sportparcours en een uitgestrekte speeltuin. Het betreft een uitgestippelde route, door een natuurgebied. Langs de route zijn tien tot vijftien beleefplekken ingericht met speeltoestellen, balans- en beweegparcours en spelletjes. Zodoende  vormt een multimovepad een leuke combinatie van plezier en uitdaging en kunnen kinderen er prima hun energie kwijt. De paden zijn vooral geschikt voor kinderen van ca. vijf t/m tien jaar. Jongere kinderen zullen ook zeker plezier beleven aan een multimovepad, maar hebben wel begeleiding nodig bij veel van de beleefplekken. Er zijn momenteel ca. vijftien Multimovepaden in Vlaanderen, maar er komen er steeds meer bij. De lengte van de verschillende multimovepaden varieert van 1,2 km tot ca. vier km.

Multimovepaden in Limburg

Van alle Vlaamse provincies telt Limburg de meeste Multimovepaden: vier stuks. Deze liggen in Ham (2,8 km.), in Leopoldsburg (1,2 km.), in Bree (1,7 km.) en in Houthalen-Helchteren (2,5 km.). We hebben ze alle vier getest. Onderstaand deel ik wat nadere info over elk Multimovepad in Limburg en vertel ook welke we de leukste vinden.

Multimovepad Houthalen-Helchteren

 • Lengte: 2,5 km
 • Parkeren: Kelchterhoefstraat 3, Houthalen-Helchteren
 • Faciliteiten: Openbare speeltuin, café-restaurant
 • Buggyproof: Ja, met een stevige buggy, bij droge grond.

Het multimovepad in Houthalen-Helchteren bevindt zich in Domein Kelchterhoef. Dit is een natuur- en recreatiegebied, dat ook een deel van natuurgebied De Wijers (met ‘1001 vijvers’) omvat.

Het multimovepad is er 2,5 km. lang en gaat door het bos en langs verschillende vijvers en over vlonderpaden. Onderweg zorgen tal van parcour-elementen, speeltoestellen en spelletjes voor veel speel- en wandelplezier. Bij sommige speelplekken wordt ook leuk gebruik gemaakt van het aanwezige water (tip: breng een handdoek mee). De wandelroute start nabij café-restaurant Hoeve Jan, waar ook een natuurspeeltuin is, en een klein dierenverblijf. Het multimovepad overlapt deels met het Beestige Bomenpad: een wandelroute van 2,1 km met langs de route diverse spelletjes rond het thema bomen. 

Door de combinatie van mooie (waterrijke) natuur, een leuke variatie aan beleefplekken, en de speeltuin bij het startpunt, is dit ons favoriete multimovepad in Limburg.

Multimovepad Bree

 • Lengte: 1,7 km
 • Buggyproof: Ja, met een stevige buggy, bij droge grond
 • Parkeren: Opitterkiezel 240, Bree
 • Faciliteiten: Openbare speeltuin, café-restaurant

In Bree is een multimovepad aangelegd in Park Itterdal; een mooi park met veel bos en een slingerende beek. De 1,7 km. lange route biedt leuke uitdagingen, zoals wiebelbruggetjes over het water, klimtoestellen in vele soorten en maten en een balanceerparcours. Verder zijn er een vijftal spellen waarbij het vooral gaat om precisie en richtingsgevoel. Ongeveer halverwege de route staat een speeltuin met bankjes. Ook bij het begin-/eindpunt van het Multimovepad staat een ruime speeltuin. Deze ligt naast het terras van Care Café Itterdal.

Al-met-al vinden we dit qua omgeving, faciliteiten en wandelparcours het een-na-leukste multimovepad in Limburg.

Multimovepad Leopoldsburg

 • Lengte: 1,2 km
 • Buggyproof: Ja, mits een stevige buggy en droge omstandigheden
 • Parkeren: Zwarte Spechtstraat 57, Leopoldsburg
 • Faciliteiten: Openbare speeltuin, openbare toiletten, cafetaria

Het multimovepad in Leopoldsburg bevindt zich in het bosrijke Recreatiedomein de Merel. Met 1,2 km. is het een kort multimovepad, maar daardoor wel een waar de uitdagingen elkaar snel opvolgen.

Tot de ca. 12 beleefplekken behoren o.a. een glijbaan, schommel en een wip, en verder de nodige klauter- en balanceerspellen. Ook kunnen er spelletjes worden gespeeld en muziek worden gemaakt. Na afloop kan er uitgebreid worden gespeeld in de grote openbare speeltuin, bij het startpunt. Naast de speeltuin is ook een cafetaria met terras (onderdeel van zwembad de Merel).

Conclusie: een kort mulitmovepad met een grote speeltuin. Ideaal voor een kort wandelrondje, met erna veel speeltijd. Vooral door dat laatste staat dit multimovepad op een gedeelde derde plaats.

Multimovepad Ham

 • Lengte: 2,8 km.
 • Buggyproof: nee
 • Parkeren: Bivakstraat 4, Ham
 • Faciliteiten: geen

Het multimovepad in Ham is 2,8 km. en is aangelegd rond de Kepkensberg. De hellingbossen in dit gebied zijn van zichzelf al mooi speel- en wandelterrein. Met de beleefplekken van het multimovepad wordt het er alleen maar leuker op. Zo kunnen kinderen hier tijgeren, balanceren, gooien, zwaaien, spelen en meer. Ook is er bij het startpunt een kleine speeltuin (geen horeca).

Qua wandeling en omgeving is dit multimovepad leuker dan die in Leopoldsburg. Maar, door het ontbreken van een grote speeltuin en een cafetaria, wordt het toch een (met Leopoldsburg) gedeelde derde plaats voor het multimovepad in Ham.   

Tot zover de multimovepaden in Limburg. Ben je benieuwd naar de andere multimovepaden in Vlaanderen, kijk dan hier voor een overzicht. Ben je juist nieuwsgierig naar andere toffe kinderwandelingen in Limburg, bekijk dan dit blog: Belgisch Limburg: 35 x kinderwandeling (incl. 11 x buggyproof)

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *