Road trip rond Madrid – Baby on board

Inhoud van dit artikel

De eerste keer op vakantie met je kind is een bijzondere ervaring. Wij vlogen destijds in het voorjaar met onze acht maanden oude baby (zoon) naar Madrid. Na anderhalve dag in de hoofdstad gingen we per huurauto naar enkele bezienswaardige plaatsen in de buurt: Consuegra, Toledo en Aranjuez. De twee laatstgenoemde plaatsen staan elk op de UNESCO werelderfgoedlijst. Wij vinden deze bestemmingen in de omgeving van Madrid echt een aanrader om te bezoeken, ook met kinderen. 

Madrid

In Madrid gingen we met onze tevreden baby in de kinderwagen op pad. We slenterden door de levendige wijk Chueca en over de statige Rio Grande. We genoten van de uitzichten bij de tempel van Bedod. Speelse babymomentjes waren er in een van de vele parken. Op ons gemakje wandelden we door het bekende park Retiro. En op bankjes bij het koninklijk paleis en op Plaza de España rusten we uit in een bijzondere setting. Allemaal mooie plekken voor leuke vakantiefoto’s met onze zoon op zijn eerste (vlieg)vakantie. Madrid smaakte naar meer; we komen er graag nog eens terug. Maar, na anderhalve dag was het ‘vamos’… Onze ‘road trip’ ging beginnen en onze eerste bestemming was Toledo.

Toledo

Toledo is als een openluchtmuseum met prachtige gebouwen van soms wel duizend jaar oud. We bewonderden er het reusachtige Alcatraz, de fraaie kathedraal, het immense klooster, tal van kerken, moskeeën en synagogen, een reeks stadspoorten en nog veel meer bezienswaardigs. Toledo ligt in heuvelachtig gebied wat bijdraagt aan het ‘ansichtkaart’ aangezicht van de stad. Als alternatief voor het stijgen en dalen te voet, kun je ook per treintje door de stad rijden.

Toledo heeft een lange geschiedenis in zwaarden maken. Voor kinderen zullen de talrijke zwaarden in de (souvenir)winkels  tot de verbeelding spreken en zal een bezoek aan een zwaardenmaker het goed doen. Meer zwaarden (en ridderuniformen en ander wapentuig) zijn te zien in het Alcatraz, waar een museum over middeleeuwse oorlogsvoering is gevestigd. Nabij het Alcatraz ligt ook een speeltuin met uitzicht op de omliggende heuvels. Per HSL-trein is Toledo overigens al met een half uur te bereiken vanuit Madrid.

Consuegra

Van Toledo reden we naar het land van ‘Don Quichotte’, naar Consuegra. De plek is bekend om zijn twaalf windmolens die als een lint bovenop een bergkam staan. Eerst picknicken we aan de voet van de berg, waarna we bovenop het kasteel bezoeken. Vanaf daar kijk je mooi uit over de windmolens. Een wandeling over de bergkam biedt meer mooie uitkijkjes en ook de kans om de windmolens van dichtbij en (één opengesteld exemplaar) van binnen te bekijken. Het oude centrum van Consuegra is ook een bezoek waard. Wandel je er langs de rivier, dan kom je vanzelf een leuke speeltuin tegen.

Aranjuez

Onze laatste stop voor we terugkeerden in Madrid is in Aranjuez, het ‘Versailles van Spanje’. Die bijnaam heeft alles te maken met het enorme koninklijk paleis dat er staat. In het paleis worden rondleidingen gegeven. Wij gaven er de voorkeur aan met de kinderwagen door de uitgestrekte paleistuinen te slenteren. In een decor van fonteinen, buxushagen en bloemperken bewonderden we het indrukwekkende paleis.

In Aranjuez rijdt ook een klein toeristentreintje in ca. een uur langs de belangrijkste bezienswaardigheden. Een meer bijzondere trein is de aardbeientrein die in het voor- en najaar vanuit Madrid naar Aranjuez (bekend om de aardbeienteelt) rijdt. Onderweg delen dames in historische kostuums aardbeien uit in de antieke wagons van deze stoomtrein. Op de Tagus, die vlakbij het paleis stroomt, kunnen ook boottochten worden gemaakt.

Leuk voor kinderen in Toledo, Consuegra en Aranjuez

Zomaar wat dingen die een road trip in de omgeving van Madrid ook leuk maken voor kinderen, deels ook geschikt voor een baby:
 
  • Treintje rijden door Toledo
  • Live een zwaard gemaakt zien worden in Toledo
  • Bezoek aan het Alcatraz in Toledo
  • Vanaf het kasteel de molens tellen in Consuegra
  • Pauwen spotten in de paleistuinen in Aranjuez
  • Per (aardbeien)trein of boot door (en/of naar) Aranjuez
  • Speeltuinen onderweg in Toledo, Consuegra en Aranjuez

Cuenca

Tijdens deze road trip bezochten we ook Cuenca. Lees er hier meer over. 

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *