Cuenca, Spanje – Over hangende huizen en een betoverde stad

Inhoud van dit artikel

In Cuenca vormen de ruige omgeving met diepe kloven en de ‘op het randje’ gebouwde stad een spectaculaire harmonie. Hier moet je zijn voor prachtige vergezichten, UNESCO werelderfgoed en een achterland met hele mooie natuur. Voor ons heeft de stad een speciaal plekje, als zijnde een van de bestemmingen waar we met onze zoon (toen nog een baby) voor het eerst op vakantie gingen (op een road trip).

Hangende huizen

Cuenca is tegen een berg opgebouwd. Helemaal bovenaan de oude stad ligt mirador barrio del castillo. Hier geniet je van de beste uitzichten. Er vlakbij kun je beginnen aan de afdaling het dal in, naar de bijzondere constructie die het ravijn overspant: de San Pablo brug. Vanaf daar heb je het beste uitzicht op Cuenca’s beroemde ‘hangende huizen’, aan de rand van de afgrond. Aan de overkant van het ravijn ligt het Convento de San Pablo (nu een Paradorhotel). Alles tezamen vormen de door natuur en mens geschapen blikvangers hier een indrukwekkend geheel.

Oude stad

Achter de hangende huizen kom je in het hart van de oude stad op het Plaza Mayor. Hier valt het oog vooral op de mooie kathedraal. De aangrenzende straat Calle Alfonso VIII heeft huizen in alle kleuren van de regenboog. Aan het knusse Plaza la Merced ligt het hoog gewaarde wetenschapsmuseum. Vooral voor kinderen is het museum een leuke (interactieve) ervaring met onderwerpen variërend van het menselijk lichaam tot ruimtevaart.

Parque de la Trinidad

Onderaan de berg ligt de ‘benedenstad’. Vanuit de oude stad is het een korte wandeling ernaartoe. Eenmaal beneden is het Parque de la Trinidad haast niet te missen. Het park is een ontspannen plek met kabbelend water en zicht op de Jucar rivier. Langs de Jucar kun je wandelen langs steil oprijzende kliffen. Nabij Parque de la Trinidad is een speeltuin met een kleine horecagelegenheid. Voor winkels, restaurants en ijssalons ben je in de benedenstad ook aan het juiste adres.

Parque Natural Serranía de Cuenca

Nabij Cuenca ligt Parque Natural Serranía de Cuenca, wat zeker een dagtocht waard is. De natuurpacht in dit gebied uit zich o.a. in watervallen (tip: bezoek de Nacimiento de Rio Cuervo), uitzichtpunten (tip: El Ventano del Diablo) en prachtige meren en lagunes (bijvoorbeeld die in Uña). In het natuurpark ligt ook La Ciudad Encantada (de betoverde stad). Daar vind je tal van door erosie gevormde natuurlijke sculpturen. Van gezichten tot dieren; zowel jong als oud kan zijn fantasie hier de vrije loop laten.

Accomodatietip: Alizaque lodge

Onze accommodatie in Cuenca is een vermelding waard. Alizaque lodge ligt bijna op het hoogste punt van de stad. Het uitzicht vanuit het appartement is prachtig (de foto is vanuit het appartement genomen). De direct omgeving is (zeker na 17u) erg rustig en het nodigt uit om met een koud drankje en wat hapjes ergens op een mooi uitzichtpunt te gaan zitten. Het appartement is ruim, modern en van alle gemakken voorzien. Kinderstoel- en bedje stonden netjes voor ons klaar. Het lag ook gunstig voor onze dagtrip naar natuurgebied Serrania de Cuenca.  

Praktische tips

Wij vlogen op Madrid om vanaf daar per huurauto in anderhalf uur naar Cuenca te rijden. Cuenca kent veel hoogteverschillen, wat soms uitdagend kan zijn met de kinderwagen. Er rijdt een bus tussen de benedenstad en de bovenstad (oude stad). Wij hadden veel aan de draagdoek voor onze zoon (toen acht maanden), zowel in Cuenca als in Parque Natural Serranía de Cuenca. Naar laatstgenoemde rijd je 30 tot 75 minuten (over gloednieuwe wegen) vanuit Cuenca naar de genoemde plekken, maar wel met onderweg genoeg mooie mogelijkheden om even te stoppen. Wij waren in april/mei in Cuenca; een periode met aangename temperaturen en maar beperkte hoeveelheden bezoekers in de stad.

Leuk voor kinderen

Een kinderhand is gauw gevuld in Cuenca met: 
 
  • Klimmen en klauteren in de kloven rond de oude stad;
  • Vanaf de San Pablo brug de diepte inkijken en de hangende huizen bewonderen;
  • Interactief aan de slag in het wetenschapsmuseum;
  • Naar de speeltuin nabij de Jucar Rivier;
  • Picknicken in Cuenca of in Parque Natural Serranía de Cuenca;
  • Meren, Lagunes en watervallen in Parque Natural Serranía de Cuenca;
  • De fantasie de vrije loop laten in Ciudad Encantada.

Wij bezochten Cuenca als onderdeel van een road trip. Andere bestemmingen tijdens onze reis waren Madrid, Consuegra, Toledo en Aranjuez. Lees er hier meer over. 

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *