Maastricht: 5 x de leukste plek voor een kidsproof ‘lazy Sunday’

Inhoud van dit artikel

Voor wie meer van Maastricht wil ontdekken dan het oude centrum en de Sint Pietersberg hebben we vijf plekken elders in de stad op een rijtje gezet. Stuk voor stuk zijn het kidsproof locaties en daarmee ideale plekjes voor een ‘lazy Sunday’ in Maastricht met kinderen. Plekken dus waar je wat kunt rondwandelen in een mooie omgeving om daarna neer te ploffen op het terras terwijl de kinderen zich verder vermaken in bijv. de speeltuin. Fijne zondag! 

PS. Wil je toch liever in het centrum van Maastricht wandelen, check dan onze kindvriendelijke stadswandeling. 

Buitenplaats Vaeshartelt

Op het landgoed rond kasteel Vaeshartelt is van alles te beleven voor jong en oud. Je kunt er leuk wandelen langs vijvers, over knusse bruggetjes en door een stukje bos. Langs de wandelpaden staan 22 lollige borden met leerzame korte verhaaltjes voor kinderen. Er is ook een blotevoetenpaadje en is er heel wat te klimmen en klauteren. Verder zijn er een vlindertuin en bijenpaviljoen en een wei vol alpaca’s. En niet te vergeten staat dominant op het terrein een reusachtige, bewegende kunstdraak. Even uitrusten van al die indrukken? Dat kan binnen of op het terras van Kasteel (en hotel) Vaeshartelt.

De Groene Loper

Waar vroeger de snelweg dwars door Maastricht liep, is met de aanleg van de Groene Loper een oase van rust ontstaan.  De Groene Loper is een lange promenade, waar de wandelaar en fietser volop de ruimte hebben. Vooral als je goed bekend bent met de vroegere situatie, is het de moeite waard om deze plek te bezoeken. Meest interessant is het gebied ter hoogte van de Scharnerweg. Tussen een mix van architectuurstijlen staat hier de Klim-Rex: een reusachtig klimtoestel in de vorm van een Mosasaurus. Bij de speeltuin ligt het terras van Restobar Mama; een leuke kidsproof plek in Maastricht. ’s Zomers plaatsen ze er een waterspeeltuintje en ook kun je er spellen lenen voor gebruik op het naastgelegen grasveld.

Natuurgebied De Hoge Weerd

Naast landgoed kasteel Hoogenweerth is de ingang van natuurgebied De Hoge Weerd. Vooral een wandeling direct langs de Maas is er een aanrader. Eerst is er het uitzicht op ruïne Lichtenberg en op de indrukwekkende werktuigen van de voormalige Enci-fabriek. Onderweg zijn kreupelhout, bomen, steentjes en de rivieroever de ingrediënten van speelplezier voor kinderen. Al gauw gaat het wandelgebied over in een landtong, omsloten door de Maas en de Maasplassen. Op het uiterste puntje is het zeker op een warme dag heerlijk toeven. Voetjes in het water, bootjes kijken en genieten van het uitzicht. Via dezelfde weg terug is het terras van Brasserie Sofa (bij het kasteel) een prima plek om de wandeling (van ruim twee km.) af te sluiten.

Landgoed Heerdeberg

Aan de rand van Maastricht, met uitzicht over de stad, ligt landgoed Heerdeberg. Het landgoed ligt tussen stijle rotswanden en huisvest een beeldentuin, boerderijwinkel en restaurant met terras. Bij het restaurant zijn (korte en langere) wandelroutes te verkrijgen met o.a. routes door het nabijgelegen Savelsbos (zie foto); een leuk bos voor kinderen om te ravotten.  

Villa Kanjel & Natuurpark Nazareth

Een van de meest kidsproof terrassen in Maastricht is dat van Villa Kanjel. Naast het terras ligt namelijk een reusachtige speeltuin met een kabelbaan, schommels, glijbanen en een voetbalveldje. Daarnaast zijn er diverse uitdagende klimtoestellen, meer geschikt voor wat oudere kinderen. Voor de kleintjes is er ook een omheind gedeelte om te spelen. Behalve rondwandelen op het landgoed rond Villa Kanjel, kun je in de directe omgeving ook wandelen in natuurpark Nazareth.

Meer tips voor Maastricht lees je in dit blog: Maastricht met kinderen – De leukste en meeste tips lees je hier!

Booking.com

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *