Zuid-Limburg: kindvriendelijke wandeling (3 km) rond bergdorp Sweikhuizen

Inhoud van dit artikel

Deze wandelroute van drie kilometer start bij Kasteel Terborg in Schinnen en gaat door bergdorpje Sweikhuizen en langs heel wat leuke speelplekken voor kinderen.

De wandeling

We zijn pas net vertrokken bij kasteel Terborg en we hebben al ezels, koeien, ganzen en zelfs alpaca’s (mee op wandeling; zie verderop) gezien. Het inspireert onze kinderen om alle diersoorten tijdens de wandeling te gaan tellen (ze komen in totaal op negen). Na 600 meter lopen we het sterk glooiende Stammenderbos in, waar we al gauw de nodige hoogtemeters maken. Eenmaal boven zijn we in Sweikhuizen, een heus bergdorpje. De rest van de wandeling zullen we dan ook geregeld een leuk uitzicht hebben. Nu is het eerst tijd voor een ijsje en voor een speelmomentje bij de lokale openbare speeltuin.

Na het speelkwartier lopen we langs velden vol bieten, tarwe en aardappelen. Via een holle weg dalen we af, terug naar ons startpunt. Daar nemen we nog een kijkje bij het kasteel (inclusief horeca en speeltuin).   

Leuke wandeling voor kinderen

Onze kinderen waren enthousiast over de vele verschillende dieren die we langs de route zagen. Ook de speeltuinen, het avontuurlijke hellingbos en het ijsje onderweg (zie volgende alinea) deden het goed bij onze kids.

Horeca

Gasterij kasteel Terborgh ligt bij het startpunt van de wandeling. Langs de route liggen verder nog Gasterie de Bokkereyer en Alpaca Mountain (momenteel gesloten!). Laatstgenoemde is een ‘Alpaca farm’, waar diverse activiteiten met alpaca’s – o.a. wandelingen – kunnen worden ondernomen. Ook hebben ze een ijssalon met een terras met veel skelters en loopauto’s voor kleine kinderen. De twee genoemde restaurants hebben een speeltuin bij het terras.    

Praktische informatie

Parkeren en startpunt
Deze route start bij Kasteel Terborg (Heisterbrug, Schinnen). Parkeren kan bij de parkeerplaats bij de gasterij of op enkele parkeerplekken langs de weg.

Routebeschrijving
De route is drie km. en is als volgt (ook te volgen via ons profiel op Komoot, zie kader):
1. Met de rug naar het kasteel; volg het voetpad langs de weg (Heisterbrug) naar links.
2. Loop na zeshonderd meter rechtdoor het (Stammender)bos in.
3. Volg 350 meter rechts het bospad omhoog.
4. Houd na 150 meter links aan en volg direct daarna het pad rechts het bos uit.
5. Volg nu de Beukenboomsweg tot aan de Bergstraat; sla daar rechtsaf.
6. Sla na 150 meter eerst rechtsaf en dan na 250 meter linksaf (naar de Weg langs Stammen).
7. Sla na 200 meter rechtsaf naar de Stammenderweg.
8. Volg het pad tot aan het beginpunt van de wandeling.

Nb. De wandeling is eenvoudig uit te breiden qua lengte. Maak daarvoor bijv. het rondje door het Stammenderbos wat groter.

Kinderwagen
De route is niet geschikt voor kinderwagens.

Leuke wandeling? Vlakbij Sweikhuizen hebben we ook een andere kindvriendelijke wandelroute uitgestippeld: Wandelen met kinderen in het Danikerbos (wandelroute van 2,5 km.)

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *