Met drie jaar al op skiles? Tips ter voorbereiding en onze ervaring

Inhoud van dit artikel

Na enkele jaren verstoken te zijn geweest van wintersport roken we onze kans nu ons oudste kind 3½ was. Vanaf die leeftijd kan een kind vast leren skiën toch? Veel skischolen bieden ten slotte skiles aan vanaf 3½ jaar. En onze zoon kon qua fysiek al door voor 4+. Maar, we kenden ook de verhalen van ouders waarvan zoon- of dochterlief, op dag één op de piste tranen met tuiten huilde. Wat er ook werd geprobeerd, hij of zij bleek er niet toe te bewegen ook maar te proberen om te skiën. Het plan – dat de kinderen iedere dag drie uur zoet zijn met skiles – kan dan direct de ijskast in en als je pech hebt kun je ook fluiten naar je centen. Om dit te voorkomen namen we de nodige voorbereidingen om onze zoon maar vol enthousiasme in de skiklas te krijgen. Onze aanpak werkte goed, maar op dag drie was het toch gedaan met de zin voor skiën…

Kind enthousiast maken voor skiën

Wij lieten onze zoon in de aanloop naar zijn eerste skiavontuur filmpjes zien van skiënde kinderen. “Binnenkort ga jij ook skiën” vertelden we hem. Onze zoon fietst graag, liefst zo snel mogelijk. Dat skiën leek hem ook wel wat. Een tekenfilm van een skiënde beer die allerlei capriolen uithaalde bracht nog wat twijfel. “De beer valt” zei m’n zoontje een beetje vragend. “Ja, net als met fietsen en rennen val je wel eens met skiën” was dan het antwoord. Toen hij die mooie skikleren zag en aan kon trekken was het enthousiasme compleet; “we gaan skiën!!” riep hij meermaals per dag.

Oefenen in een Indoor skihal

Het leek ons een goed idee onze zoon eerst laagdrempelig kennis te laten maken met het skiën. Hiervoor planden we twee keer een uur skiles bij een indoorskihal. Met kinderen van vrienden ging hij samen in een klasje o.l.v. een privéleraar. En daar ging hij dan; met drie jaar en twee maanden stond hij op de ski’s. Met een ‘big smile’ gleed hij het valsplatte hellinkje keer op keer af. Hij viel geregeld, maar stond steeds met een grote glimlach weer op.

Met 3½ jaar op skiles

Met 3½ jaar ging onze zoon Teun op skiles tijdens de wintersport. Na zijn eerdere ervaringen had hij er zin in. Wederom ging hij met de kinderen van vrienden in hetzelfde klasje o.l.v. een privéleraar. Echter, nu waren de lessen langer (drie uur) en tekende het leeftijdsverschil met de andere kinderen (allemaal minstens een jaar ouder) zich af. De eerste twee dagen deed hij nog aardig mee, maar hield hij soms ook de andere kinderen op. En op dag drie had hij er genoeg van en konden we hem enkel nog enthousiast krijgen voor de bambini club (voor jongere kinderen). Overigens werkte het met de andere kinderen – ondanks een leeftijdsverschil tot wel drie jaar – onderling wel goed in de privéles.

Is een kind van drie jaar te jong om op skiles te gaan?

Het vroegtijdig enthousiast maken en nodige voorbereidende werk pakte positief uit. Teun zag het helemaal zitten om op skiles te gaan. En ook naderhand bleef zijn gevoel bij skiën positief. De medaille die hij na de laatste dag skiën kreeg hielp daar ook bij. Een uurtje skiën, zoals hij al in Nederland deed, kon hij prima bijbenen. Maar, skiles zoals dat in de wintersportgebieden aan de jongsten wordt gegeven was voor hem nog net te intensief, zeker als het dag-na-dag is en als er leeftijdsverschillen zijn in de groep.

Vanaf welke leeftijd kan een kind leren skiën?

Mijn advies zou daarom zijn om kinderen pas vanaf (ruim) vier jaar op skiles te sturen en met jongere leeftijd ze in te schrijven voor de bambiniclub. Aanvullend kun je ze dan bijvoorbeeld zelf begeleiden bij hun eerste skimomentjes op de kinderpiste. 

Skiles op een grasbaan in Nederland

Overigens ging onze zoon, ter voorbereiding op de volgende wintersport, in Nederland op skiles op een borstelbaan. Vanaf oktober t/m maart had hij wekelijks een uur les en hij ging goed vooruit in die periode. Bovendien was het skiën in de sneeuw voor hem vervolgens relatief makkelijk, vergeleken met skiën op de (stroevere) borstelbaan. Skiles in Nederland is wat dat betreft ook een aanrader. Onze dochter hebben we later ook ingeschreven om het skiën in Nederland te leren. Dit deden we toen ze vier werd en dat lijkt ook echt de minimumleeftijd waarop kinderen het skiën kunnen leren en de lessen kunnen volhouden. 

Neemt natuurlijk niet weg dat je, zonder dat ze skiën, met jongere kinderen toch heel veel plezier kunt hebben in wintersportgebied! 

Ben je benieuwd naar leuke wintersportgebieden voor kinderen, lees dan ook deze blogs:

Booking.com

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *