Wintersport met kinderen: tien redenen waarom wij Nauders aanbevelen!

Inhoud van dit artikel

Zoek je een bestemming in Oostenrijk voor een wintersport met kinderen? Wij kunnen je Nauders van harte aanbevelen. Nauders is prachtig gelegen, vlakbij het drielandenpunt met Zwitserland en Italië. Het toeristische dorp telt ca 1500 inwoners en heeft een ruim aanbod aan hotels, pensions en ook skiverhuur. Met diverse winkels en enkele restaurants en cafés (incl. een après-skibar) is het dorp niet saai, maar ook niet enorm levendig te noemen: eigenlijk precies goed voor gezinnen met kinderen. En er zijn meer redenen waarom Nauders een aanrader is voor een wintersport met kinderen.

Hoge ligging en goede sneeuwkwaliteit

Van eerdere wintersportvakanties in lager gelegen gebieden, herinner ik me dat we bij warmer weer in de middagen ons op ski’s door half gesmolten hopen sneeuw ploeterden. Dat is alles behalve fijn skiën, zeker ook voor kinderen. De kans op zulke ‘ploetersneeuw’ is in Nauders erg gering. Het skigebied ligt namelijk tussen de 1400 en 2750 meter.

Door de hoge ligging is het gebied sneeuwzeker en is de kwaliteit van de sneeuw in principe de hele dag door voldoende tot goed. Ook zijn door de hoogte de twee dal-afdalingen (een rode en een blauwe) het grootste deel van het seizoen opengesteld en van goede kwaliteit.

Uitzichtplatform op het hoogste punt in het skigebied van Nauders
Dalstation van de gondel in Nauders

De breedste pistes van Oostenrijk

Het skigebied in Nauders heeft ca. 75 km piste (een derde is blauwe piste, de helft is rode piste) en telt dertien liften (variërend van oude langzame tweezitters tot – vooral – moderne stoeltjesliften). Opvallend is de breedte van veel pistes; tot wel driehonderd meter breed. Met die breedte zou Nauders – naar verluidt – ook de allerbreedste piste van heel Oostenrijk hebben. Of dit nou waar is of niet, sowieso heb je lekker de ruimte en is het erg fijn skiën op zulke brede pistes. Voor kinderen ook ideaal!

Voldoende capaciteit

Hoewel we in de schoolvakantie – en dus in het hoogseizoen – in Nauders waren was het opvallend rustig op de pistes. En dat terwijl de hotels en pensions in het dorp wel volgeboekt waren. Het lijkt er dan ook op dat de capaciteit van het skigebied ruim is ten opzichte van het aantal bezoekers. Wellicht speelt daarbij mee dat Nauders enigszins afgelegen ligt en het gebied niet in verbinding staat met andere skigebieden. En ook door de breedte van de pistes (zie hierboven) zal het rustiger ogen. Hoe dan ook, hoefden we – buiten de piekmomenten – nooit lang te wachten bij de liften en voelde het – zeker aan de randen van het gebied  – geregeld alsof we de pistes voor onszelf hadden.  

Skibus en skidepot

Zeker met kleine kinderen kan het een hele opgave zijn om je met skimateriaal te verplaatsen van je accommodatie naar de skipiste. In Nauders kun je je veel werk besparen door je skispullen – tegen betaling – direct bij de piste te stallen in het verwarmde ski-depot. Zonder veel spullen om mee te dragen is de gratis skibus ideaal qua vervoer. De bus rijdt frequent, stopt dichtbij de meeste hotels en pensions en brengt wintersporters in vijf tot tien minuten naar het skigebied van Nauders. Voor wie graag tot de voordeur van zijn of haar accommodatie skiet: er is ook een (vals platte) pisteverbinding tussen het skigebied en het dorp. Deze is vooral nuttig om (licht bergaf) terug naar het dorp te skiën cq. langlaufen.

Skiles in het Nederlands

Nauders is erg populair bij Nederlanders (met kinderen). Toen wij er waren was – naar schatting – de helft van de wintersporters in Nauders van Nederlandse komaf. Niet gek dus, dat er ook skilessen in het Nederlands worden aangeboden. Ik weet niet of dit voor elke skischool en in elke periode geldt, maar bij skischool Interski werden in de schoolvakantie op alle niveau’s – en zowel in groeps- als in privéverband – skilessen in het Nederlands aangeboden. De skiklasjes waren goed gevuld, maar gelukkig ook niet overdreven groot: de meeste groepjes bestonden uit zeven tot tien kinderen. Tevens is er de optie voor kinderen om – als onderdeel van de skiles – tussen de middag te lunchen op de piste.

Betaalbare kinderopvang

Ben je op zoek naar (redelijk) goedkope kinderopvang op wintersport in Oostenrijk? In Nauders zit je goed! Direct aan de piste is kinderopvang beschikbaar. In 2023 betaalde je €68,- voor een hele dag kinderopvang, inclusief lunch. 

Toen onze zoon nog een baby was heb ik wel eens gezocht naar mogelijkheden voor kinderopvang tijdens een wintersport in Oostenrijk. Ik schrok toen altijd van de stevige prijzen – meestal vanaf €85,- per dag – en uiteindelijk hebben we er nooit gebruik van gemaakt. Daarmee vergeleken is de kinderopvang bij de skipiste in Nauders een stuk betaalbaarder…

Oefenweides en funparks

Tunnels, poortjes, schansen, slalomparcours, lopende-band-liften, opblaas-items… Het is er allemaal in Nauders, in de diverse oefenweides en funparks; hoewel het qua originaliteit niet uitblinkt. Onze kinderen (en toegegeven: wij als ouders ook) hadden er elke keer weer lol in om tijdens een afdaling toch even een schansje en/of een ander fun-item mee te pakken.

Pine Park; een van de funparks in het skigebied

De langste slee-piste van Tirol

Heeft je kind niks met (of genoeg van het) skiën, dan is het goed om te weten dat je in Nauders ook prima kunt sleeën. Daar ligt namelijk de langste sleepiste van Tirol, die maar liefst 8 km de berg afslingert. De start van de afdaling is direct naast het bergstation van de gondel (sledes zijn te huur bij het dalstation. En draag ook zeker een helm op de piste!).

De onderste helft van de slee-piste kan ook worden verlicht, zodat er elke donderdagavond tot 22u kan worden gerodeld (eventueel in combinatie met fonduen op de berg).  Hoewel leuk om eens gedaan te hebben zullen we zelf niet zo gauw weer gaan avond-rodelen. We brachten meer tijd door in de (trage) lift dan op de slee en de sneeuwkwaliteit van de slee-afdaling was in de avond erg matig. Daar komt ook bij dat de kosten voor een aparte liftpas, voor het avondrodelen (€50 voor ons gezin), best flink zijn.

Nauders Winterwonderland

Mooi gelegen aan de rand van het dorp en aan de voet van het kasteel ligt Nauders Winterwonderland. Het bestaat uit een sleehelling en een schaatsbaan. Behalve schaatsen kan er op het ijs ook een potje ‘Eisstockschießen’ (een soort curling) worden gespeeld. Materialen voor op het ijs en in de sneeuw (diverse soorten sledes en snow tubes) kunnen ter plekke worden gehuurd (tussen 15u en 21u). Ook kan ter plaatsje o.a. een beker Glühwein worden gedronken. Naast Winterwonderland ligt een mooie grote speeltuin waar kinderen – mits de speeltoestellen niet teveel zijn ingesneeuwd – naar hartenlust kunnen spelen.

Dagje de grens over

Nauders ligt nabij het drielandenpunt met Italië en Zwitserland. Een bezoekje aan Italië wordt erg aanlokkelijk gemaakt doordat je met de skipas voor het skigebied in Nauders ook toegang hebt tot vijf skigebieden in Süd-Tirol (het Duitstalige deel van Italië). Van de vijf skigebieden komt alleen die van Schöneben/Belpiano (dat via een gondel is verbonden met skigebied St. Valentin) qua grootte enigszins in de buurt van Nauders. Schöneben ligt aan de Reschensee (met de bekende kerktoren in het water), op tien minuten rijden van Nauders en is – behalve met de auto – ook bereikbaar met een gratis skibus. Wij gingen er zelf een dagje skiën met de kinderen en vonden dat zeker de moeite waard. Schöneben is dan ook een fraai gebied met voldoende blauwe en rode pistes, een mooie dal-afdeling en een paar leuke funparcours. Overigens, voor wie graag tax-free wil winkelen, is een bezoekje aan het Zwitserse Samnaun de moeite waard. In Samnaun kun je ook skiën; het skigebied is verbonden met het Oostenrijks Ischgl

Skiën in Schöneben/Belpiano
Uitzicht op de Reschensee

Nauders met kinderen: ook leuk in de zomer
Afgaande op de plaatjes en de ervaringen van vrienden is Nauders ook een leuke zomerbestemming om met kinderen heen te gaan. Zo is er 's zomers bij het gondel-bergstation een hele gave waterspeeltuin, direct naast het restaurantterras. Kinderen kun er zich heerlijk uitleven op tal van speeltoestellen en in het water, waar ze o.a. met een zeefje ‘goudstukjes’ kunnen zeven. Verder zijn er kindvriendelijke mountainbike- en wandelroutes te volgen. Ook het berggebied ‘Mutzkopf’, het kasteel en de leuke speeltuin ernaast zijn een aanrader om met kinderen in Nauders te bezoeken. En in de verdere omgeving, vol meren en bergen van 2500+ meter is nog veel meer leuks te doen voor het hele gezin

Het kasteel in Nauders

Meer suggesties voor wintersport in Oostenrijk met kinderen

Benieuwd naar een van onze andere ervaringen m.b.t. wintersport in Oostenrijk met kinderen, lees dan ons blog over Kaprun: Kaprun, Oostenrijk – Ideaal voor een wintersport met jonge kinderen

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *