Havana met kinderen – Over piraten, oldtimers en bountystranden

Inhoud van dit artikel

Zonder in attracties en voorzieningen uitgesproken kindgericht te zijn is Havana toch een hele kindvriendelijke stad. Dit dankt het aan de gemoedelijke sfeer, de vriendelijke mensen, veel autoluw gebied en een sterk gevoel van veiligheid in de stad. Op pad met onze twee jonge kinderen was het voor ons vooral heel ontspannen om het centrum van Havana te verkennen. En er was meer dan genoeg te ontdekken.

Havana Vieja

Of ik nog eens over die piraten wil vertellen… 

We lopen in Havana Vieja – de oude stad – tussen de eeuwenoude fortificaties en kanonnen. En om de bezienswaardigheden in dit deel van Havana voor de kinderen wat levendiger te maken fantaseer ik er wat spannende piratenverhalen bij. Mijn zoontje van vier krijgt er geen genoeg van. Zoals wij als ouders geen genoeg krijgen van het vele moois in de oude stad. 

Een optelsom van al die eeuwenoude kerken, kleurrijke herenhuizen, koloniale paleizen en forten heeft als logische uitkomst een plekje op de Unesco werelderfgoedlijst. Desondanks is het er niet overdreven druk als wij er zijn. En – mede door de nodige straatmuzikanten en gezellige terrasjes – hangt er vooral een heel relaxte sfeer. Hoogtepunten zijn enkele van de pleinen: Plaza Vieja, Plaza de la Catedral en Plaza de las Armas.

El Capitolio

Die relaxte sfeer ervaren we gelukkig ook in de omliggende delen in het centrum, zoals rond El Capitolio. Dit meest groteske gebouw van de stad is een soort verbeterde (of beter gezegd: meer gedetailleerde) versie van het Capitool in Washington. Wij maakten een plezierige wandeling om het gebouw. Langs o.a. een van ’s lands oudste sigarenfabrieken (Real Fabrica de Tabacos Partagás), Parque de la Fraternidad en het rijkgedecoreerde Gran Teatro. Aangekomen bij de hoofdingang beginnen de kinderen direct aan de beklimming van de 56 traptreden richting de enorme koepel die tot 92 meter hoogte reikt. Eenmaal boven kunnen we mooi een glimp opvangen van de statige entreehal met een vijftien meter hoog bronzen beeld.

Prado & Parque Central

Ook kijken we vanaf El Capitolio mooi uit over Paseo de Marti, in de volksmond bekend als Prado. Een eind verderop verandert deze doorgaande weg in een aangenaam brede wandelboulevard. Gymnastiekende schoolkinderen en rolschaatsende jeugd  zorgen er voor het nodige kijkplezier. Halverwege Prado ligt Parque Central; een levendig parkje omringd door aansprekende architectuur. Parque Central is tevens dè plek in Havana om heel veel piekgave klassieke auto’s te bewonderen.

Ritje met een klassieker

Een ritje met zo een klassieker is een populaire toeristische activiteit. Voor ongeveer €100,- kun je je een uur laten rondrijden in een glimmende, felgekleurde cabriolet uit de jaren vijftig. Gelukkig kan je ook zonder diep in de buidel te tasten heel wat ritjes in een klassieker maken. Als een van de symbolen van het land is dit stiekem ook wel een must voor elke bezoeker aan Cuba. Zonder er speciale moeite voor te doen legden wij zo al menig taxiritje af in een Chevrolet, Cadillac of Buick. Niet altijd even comfortabel, maar wel altijd tot grote vreugde van mijn auto liefhebbende zoontje.  

El Malecón

Vooral fijn toeren in een klassieker is het op Malecón. Op deze zes kilometer lange boulevard is het dankzij een verkoelend briesje zeker op hete dagen goed toeven. En met zonsondergang is het altijd een geliefde plek voor zowel locals als toeristen. Dan spelen de salsabandjes hun muziek, verkopen de straatverkopers hun waar en ontstaat een heuse Caribische vibe. TIP: aan Malecón heeft Sofitel Paseo del Prado (het gebouw op de voorgrond op de foto) een rooftopbar. Vanaf de 9e verdieping heb je er spectaculair uitzicht over Havana (en een perfect zicht op de zonsondergang).

Museo de la Revolución

Bij het beginpunt van de Malecón, rond Plaza 13 de Marzo, liggen een aantal bezienswaardige gebouwen, standbeelden, pleintjes en parkjes dicht bij elkaar. De kers op de taart is er het voormalige presidentieel paleis.

Tegenwoordig huisvest het gebouw het Museo de la Revolución. Vrijwel geheel gewijd aan de machtsgreep van Castro c.s. kun je hier een ‘gekleurd’ geschiedenislesje opdoen. Onze kinderen waren vooral geboeid door de legervoertuigen in de tuinen van het museum.

Parque Maestranza

Omdat we zo al ontzettend veel plezier hadden met de kinderen in Havana deed het gemis aan speelplekken zich niet zo voelen. Hoeveel het wel jammer was voor de kids dat we tot twee keer toe voor een dichte deur stonden van Parque Maestranza. Dit is een speel-/attractiepark aan de rand van de oude stad (zie foto). Verder moet je de attracties voor kinderen vooral buiten het centrum van Havana zoeken. Bijvoorbeeld in een van de twee dierenparken in Havana. En in Parque Lenin (met o.a. een attractiepark) of in Acuario Nacional waar ze ook dolfijnenshows houden. Verwacht bij al deze attracties echter geen westerse standaarden.

Fortaleza de San Carlos de la Cabaña

Tegenover de oude stad aan de andere kant van het Canal de Entrada (en bereikbaar per ferry, bus en taxi) liggen twee reusachtige forten: Castillo de los Tres Reyes Magos del Morro en Fortaleza de San Carlos de la Cabaña. 

Wij bezochten San Carlos de la Cabaña op een doordeweekse ochtend. Men was er toen druk met het afbreken van de vele kraampjes die in de weekenden voor een groot aanbod van eten, drinken, muziek en souvenirs zorgen. Gelukkig kan het fort het prima af zonder al dat vermaak. Vooral de uitzichten zijn er fenomenaal. Maar, ook de uitstekende staat van het fort is bijzonder. In de ommuurde straten, opgangen en tussen de wachttorens en talrijke kanonnen is het dan ook niet moeilijk om een voorstelling te maken van hoe het er hier in de hoogtijdagen van de piraterij aan toeging. Een mooie gelegenheid dus om voor de kinderen weer een piratenverhaal uit de mouw te schudden…

Playas del Este

Nog een hele grote plus van Havana bezoeken met kinderen is de nabijheid van het strand. Geliefd bij zowel locals als toeristen zijn de Playas del Este. Van deze vele kilometers aan stranden is die in Playa Santa Maria de mooiste en die met de beste faciliteiten (strandbedden, parasols, eten en drinken op en bij het strand, gemakswinkels dichtbij). Vanaf Parque Central rijdt er elke veertig minuten een toeristenbus in een halfuur naartoe (deze bus stopt overigens ook bij Fortaleza de San Carlos de la Cabaña, wat daardoor makkelijk te combineren is met een middagje strand). Eenmaal op bestemming zorgen het witte zand, de palmbomen en het turquoise heldere water voor een Bounty-gevoel. 

Zelf verbleven wij enkele dagen in een Casa Particular in Santa Maria del Mar, op tien minuten lopen van het strand. We bezochten zowel van daaruit Havana als ook andersom (later tijdens onze reis) vanuit Havana het strand. 

Laatstgenoemde is duidelijk een populairdere optie, wat aan het einde van de middag tot volle bussen richting Havana en lange wachttijden kan leidden. Wees in Playas del Este ook alert op de mogelijke aanwezigheid van (opvallend blauwe) kwallen en de sterke onderstroom in zee!

Meer lezen over Cuba? Op enkele uren rijden van Havana bezochten we Las Terrazas en Viñales:

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *