Cuba met kinderen – Tops en tips voor prachtig Viñales

Inhoud van dit artikel

Viñales is een van de topbestemming voor toeristen in Cuba. Als je er bent snap je al gauw waarom. De fijne sfeer, de leuke restaurantjes en barretjes, de schitterende omgeving, de hartelijkheid van de lokale bevolking… Wat er zoal te doen is voor jong en oud lees je in onze tops en (praktische) tips.

Reis er met de bus naartoe

Viñales is prima op eigen houtje te bereizen met de Viazul bus. Viazul is een op toeristen gericht busbedrijf met verbindingen door heel Cuba. De bussen van Viazul zijn wat gedateerd, maar op zich niet oncomfortabel. Buskaartjes koop je het beste vooraf online, zodat je zeker weet dat je een plaatsje hebt in de bus. Voor kinderen tot vier jaar heb je de mogelijkheid om ze op schoot te nemen, dan reizen ze gratis. Je kunt ook een stoel voor ze boeken; voor kinderen tot 11 jaar betaal je daar de halve prijs voor. In de bus heb je geen vaste plaatsen; wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Je doet er verstandig aan niet helemaal achterin te gaan zitten; het is daar erg heet door de nabijheid van de motor. Helemaal voorin kan het juist koud zijn door de airco en zul je blij zijn als je een vestje bij je hebt. Bagage kan mee in het bagageruim en bij lange afstanden zijn er om de paar uur pauzes. Toiletgebruik aan boord is bepaald geen zekerheid; vaak is of de wc stuk of de chauffeur gebruikt het als privétoilet. 

Wij reisden met de kinderen heen naar Viñales vanuit Las Terrazas (reistijd twee uur). Terug reden we in drie uur tijd met de bus rechtstreeks naar Havana. Je kunt vanuit Viñales ook een busreis boeken naar Trinidad, Cienfuegos en Varadero (allen gaan via Havana). Onze ervaring met Viazul is dat kaartjes eenvoudig online zijn te boeken, bussen netjes op tijd vertrekken en je met een veilig gevoel en redelijk comfortabel de busreis kan maken.

Verblijf in een Casa Particulares

Een vakantie in Cuba is niet compleet zonder verblijf in een Casa Particulares; zeg maar de Cubaanse variant van een B&B, ofwel een verblijf bij de mensen thuis. En geen betere plek om dit te doen dan in Viñales, waar het soms wel lijkt alsof ieder huis een verblijf aan gasten uithuurt. Het komt de aanblik van het plaatsje in elk geval ten goed, want de meeste casa’s hebben duidelijk een opknapbeurt gehad en zijn fraai geschilderd in vrolijke kleuren. Boek een Casa Particulares vooraf via AirBnB of een van de vele Cubaanse boekingssites. Maar, ook op de bonnefooi kun je nog prima bij een casa terecht; bij de bushalte in Viñales staan genoeg aanbieders van accommodatie je al op te wachten om je naar hun huis te leiden.

Zelf verbleven we in Casa Esthercita (geboekt via booking.com). Twee 2p-bedden, een badkamer, een (gevulde) koelkast en een buitenzitje vormden de belangrijkste onderdelen van onze rustig gelegen kamer. Onze gastvrouw verzorgde een uitgebreid ontbijt (foto) met zelfs pannenkoeken. Ook bij het avondeten kwamen we niks tekort. Alle communicatie verliep in het (van onze kant gebrekkige) Spaans, maar desondanks stond de gastvrouw op tijd bij de bus om ons af te halen bij aankomst in Viñales en regelde ze een prima dagtocht voor ons. Voor de kinderen bleek er geen taalbarrière om te spelen met de vijfjarige dochter des huizes.

Eet een pizza op een veranda

Je zou bijna denken dat er ooit een hoop Italiaanse immigranten zijn neergestreken in Viñales en daar de pizza tot streekgerecht hebben gemaakt. Want, bijna elk restaurantje heeft ze op de kaart staan; en op de kwaliteit valt meestal niks af te dingen. Nou is pizza geen bijzonderheid in meer toeristische gebieden, maar in Cuba is het een welkome afwisseling van de vaak vaste kost van rijst, kip en groente. Veel restaurantjes in Viñales zijn in oude koloniale gebouwen met veranda’s gevestigd, wat vooral de hoofdstraat een bijzondere uitstraling geeft en al bijna als vanzelf voor een sfeervolle restaurantervaring zorgt.

Ga paardrijden in een vallei

Of we een leuke tocht te paard willen maken in Viñales vroeg de gastvrouw in onze Casa. Zij kon het wel regelen namelijk. De volgende ochtend staat een koets ons voor de deur op te wachten. Na een hobbelig ritje van twintig minuten komen we aan bij ons nieuwe vervoermiddel; drie volwassen paarden staan ons op te wachten. De twijfel slaat wel even toe als ik bedenk dat die beesten wel erg groot en onze kinderen wel erg klein zijn. Toch maar proberen, tenslotte hebben we elders in Latijns-Amerika al eerder onze vuurdoop met paardrijden gehad. Ook is ons beloofd dat we iedere vijftien tot dertig minuten ergens zullen stoppen.

De kinderen kennen geen angst als ze voorop bij papa en mama op het paard worden getild. Toch zijn ze onder de indruk als de paarden zich met ons erop in beweging zetten. Al gauw wil mijn zoontje de teugels in handen hebben en mijn dochter poseert even later als een heuse amazone op haar paard. De makke paarden sjokken door plassen, over paden en kleine heuveltjes op en af in de prachtig Valle del Silencio waar het landschap bestaat uit roestrode aarde, tig kleuren groen en imposante kalkrotsen. Onderweg stoppen we o.a. voor een bezoek aan een tabaksplantage en een koffieplantage en voor een lunchpauze bij een meertje. Deze stops houden het afwisselend voor de kinderen en zo blijft het paardrijden voor ons goed vol te houden. Toch is er na vier uur stiekem ook wel opluchting als we de paarden in de wei parkeren en met de eigen benenwagen naar ons verblijf terugkeren, een hele mooie ervaring rijker.

Neem de hop-on-hop-off bus

Er zijn best heel wat bezienswaardige plekken in Valle de Viñales. Dus een hop-on-hop-off bus in dit gebied is helemaal geen slecht idee. De bus vertrekt naast de kerk in het centrum en rijdt rondes van 90 minuten. Onderweg stopt de bus op een kleine tien bezienswaardige plekken, waaronder enkele grotten (o.a. de Cueva de Indio), de mural de la Prehistoria, hotel los Jazmines en enkele tabaksplantages. De eerste bus vertrekt om 9u en de laatste is om 18u terug. Omdat de bus maar eens per anderhalf uur langskomt vergt het wel wat planning om er optimaal gebruik van te maken. Kaartjes voor de bus zijn te koop bij diverse toeristenkantoren in het centrum.

Bekijk de zonsondergang vanaf een rooftopbar

De zon zien ondergaan achter de enorme kalkstenen uitstulpsels die in het ‘golden hour’ opvallend afsteken tegen de roestrode aarde. Klinkt goed. En smaakt naar meer met een Mojito, Daiquiri of Cuba Libre in de hand. Rond de hoofstraat in Viñales zijn de nodige barretjes met rooftopterras om op deze manier je dag af te sluiten. Spelletje mee voor de kids en genieten maar. Op de foto proost ik op het dak van bar 100% Cuba .

Maak een uitstapje naar het strand

Mocht het je wat te heet worden in het vaak tropisch warme Viñales, dan kan een dagtripje naar het strand uitkomst bieden. Er zijn twee opties vlakbij: Cayo Jutias en het eilandstrandje Cayo Levisa. Voor beide bestemmingen kun je eenvoudig een dagtocht boeken bij een van de reiskantoortjes in het centrum. Vertrek is vroeg in de ochtend waarna je na een anderhalf uur durende hobbelige rit (en eventueel korte bootoversteek) het strand bereikt. Daar heb je dan vier a vijf uur de tijd om van het witte strand en de onderwaterwereld te genieten. Faciliteiten als bedjes, parasols, eten en drinken en snorkelverhuur zijn aanwezig.

Ga zwemmen met uitzicht bij hotel Los Jazmines

Hotel Los Jazmines behoort tot de bekendste hotels van Cuba. Het gebouw in Neokoloniale stijl uit 1927 is architectonisch een blikvanger, maar vooral het uitzicht is adembenemend. Gelukkig kun je daar ook als niet-gast van genieten. Bijvoorbeeld door (tegen betaling) gebruik te maken van het zwembad bij het hotel. Of op het terrein naast het hotel waar een uitzichtpunt is en je drankjes kunt kopen bij een aantal barretjes. Een bandje zorgt er voor muzikale omlijsting en kinderen kunnen er een ritje op een koe maken.

Volg een rondleiding in de botanische tuin

Aan de rand van het centrum ligt de botanische tuin van Viñales. Enthousiaste vrijwilligers leiden je hier gratis rond (donaties voor de botanische tuin zijn uiteraard welkom) langs flora van over de hele wereld. Bijzondere bomen, kleurige bloemen, diverse vruchten en her en der wat gekke memorabilia die zijn opgesteld; er is voldoende te zien om jong en oud een uurtje zoet te houden. Ook is er een sappenbar in de tuin waar je heerlijk rustig tussen het groen kunt genieten van een vitaminebom.

Naar Cuba met kinderen? Lees dan ook onze andere blogs: Cuba met kinderen – De leukste reistips – Alles Kids Op Reis

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *