Naar Saksen met kinderen? Görlitz is een aanrader!

Inhoud van dit artikel

Menigeen zal nooit van het Duitse Görlitz gehoord hebben, maar er toch wat van hebben gezien. De stad is namelijk veelvuldig te zien geweest in Hollywood-films en heeft zelfs de bijnaam ‘Görliwood’. De oude stad is dan ook prachtig intact en biedt een wonderschoon decor voor op het witte doek. Ook de ligging en historie van Görlitz is bijzonder; sinds 1945 is de stad opgedeeld en ligt het pal op de Poolse grens. Al met al is de stad minstens een volle dag bezoek waard. En ook voor kids is er heel wat te doen. Dus, ga je naar Saksen (met kinderen), bezoek dan ook zeker Görlitz!

Oude Stad

De Altstadt is de grote attractie van Görlitz en is een aaneenschakeling van gezellig pleinen en knusse straten. In de zomer is het er extra levendig met veel terrasjes, straatartiesten en een dozijn ijssalons. Het oude centrum is goed op de bonnefooi te verkennen. Enkele van de meest bezienswaardige plekken zijn de Peterskirche, de Postplatz en vooral de Untermarkt en omgeving.

Zicht op de Untermarkt
Altstadt: veel pleinen en fonteinen

Speeltuinen Altstadt

Een wandeling door de Altstadt van Görlitz is makkelijk te combineren met een speelmomentje voor de kinderen. Zo heeft de Wilhelmsplatz een groot grasveld (met relaxbankjes) en een speeltuin. Een andere leuke speeltuin ligt aan de rivier, nabij de historische Ochsenbastei. Voor de grootste en leukste speeltuin is een kleine omweg nodig naar het Stadtpark (rand Altstadt). Verder zijn er in het oude centrum kleine speeltuinen bij de Nikolaiturm en de Ponte garten.

Speeltuin aan de Wilhelmsplatz
Speeltuin Ochsenbastei

Reichenbacher Turm

Voor een leuk uitzicht over Görlitz kan de Reichenbacher Turm beklommen worden. De toren is 51 meter hoog en om de top te bereiken moeten 165 traptreden genomen worden. Onderweg naar boven kom je als bezoeker meer te weten over de historie van de toren: er staan infoborden en museumstukken (o.a. wapenuitrusting).

Uitzicht vanuit de Reichenbacher Turm

Senckenberg natuurhistorisch museum

Het natuurhistorisch museum in Görlitz geeft een inkijkje in o.a. de geologie en flora & fauna van de regio. De expositie is grotendeels interactief en mede gericht op kinderen. Ook zijn er aquaria en terraria, waar ca. 70 dieren worden gehouden. De entreeprijs is laag en met ca. anderhalf uur vermaak biedt het museum een prima prijs-kwaliteitverhouding. Ook heeft het museum de ligging mee: aan een plein met – voor kinderen – hele leuke fonteinen. 

Het museum houdt ca. 70 levende dieren
Het museum, met fonteinen ervoor

Zgorzelec

Wandel je vanuit de oude stad de brug over de rivier de Neisse over, dan ben je in Polen. Eeuwenlang was ook dit gebied onderdeel van Görlitz, maar sinds in 1945 de grens opnieuw is bepaald, is de stad opgedeeld en heet het Poolse deel Zgorzelec. Hoewel de gebouwen er duidelijk in mindere staat zijn, is een wandeling in Zgorzelec zeker de moeite waard. Al is het maar om de verschillen te zien… Vooral langs de rivier is het goed toeven, met mooi uitzicht op Görlitz. Ook kun je er leuk eten in een van de restaurantjes of – seizoensgebonden – bij een van de food trucks in het zogenaamde ‘food park’.

Brug tussen Görlitz en Zgorzelec
Rivierkade in Zgorzelec

Freizeitpark am Weinberg

Buiten het centrum van Görlitz ligt een Freizeitpark am Weinberg. In het park ligt een 800 meter lange smalspoorbaan. Hierop kunnen bezoekers een rondje meerijden met een (verkleinde) replica van de allereerste Duitse stoomtrein. Verder zijn er in het park veel speeltoestellen en er is een kiosk met terras.

Treintje met 800 meter spoor
Speeltuin in Freizeitpark am Weinberg

Berzdorfer See

De Berzdorfer See is een groot recreatiemeer aan de rand van Görlitz. Voor een dagje strand vanuit de stad, is het Nordoststrand het meest ideaal gelegen. Bij dit brede strand heerst op zomerse dagen een relaxte beach vibe, mede dankzij de gezellige Beach Bar. Verder zijn er goede faciliteiten, waaronder een speeltuin, kleedhokjes en openbare toiletten. 

Berzdorfer See: Nordoststrand

Kortom, Görlitz is een aanrader in Saksen, zowel met als zonder kinderen. Andere tips voor Saksen met kinderen lees je in dit blog: Sächsische Schweiz met kinderen: 8 redenen om te gaan

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *