Duisburg met kinderen: spelen tussen Industriekultur

Inhoud van dit artikel

Vooral voor de zogenaamde ‘Industriekultur’ is Duisburg zeker een bezoek waard. Zelf was ik er dan ook meermaals, o.a. twee keer met mijn kinderen. Want, ook aan familie-uitjes is er in Duisburg een mooi aanbod. Tips daarover lees je in dit blog over Duisburg met kinderen. 

Landschaftspark Duisburg-Nord

Wat te doen met een grote, verlaten staalfabriek? Je legt eromheen een park aan en – voilà –  je hebt één van de mooiste voorbeelden van Industriekultur: het Landschaftspark. 

Mijn kinderen vonden het zo al een spannende plek en zagen hun kans schoon om klim- en klauterkunsten te vertonen op het oude fabrieksmaterieel (oude kleren zijn dan ook aanbevolen voor kids). Daarnaast leefden ze zich uit op de verschillende speelplekken in het park (waaronder één pal naast het terras van een café-restaurant). 

 

Wat mij betreft is Duisburg alleen al voor het Landschaftspark een aanrader om een keer met kinderen heen te gaan. Je kunt in het park dan ook makkelijk een halve dag besteden en de toegang is gratis. In het park is een bezoekerscentrum, met er vlakbij openbare toiletten, een hostel en een restaurant. Het Landschaftspark is ook regelmatig decor van festiviteiten; o.a. foodtruckfestivals en een (betaalde) kerstmarkt. 

Innenhafen

Het centrum van Duisburg is – zoals in veel steden in het Roergebied – niet bepaald bezienswaardig. Gelukkig is de aangrenzende Innenhafen dat wel. Daar bestaat het straatbeeld uit een mix van horeca, moderne architectuur en oude pakhuizen en havenkranen. We vonden het dan ook leuk en afwisselend wandelen langs het water van de binnenhaven, vooral met de Holzhafen als bestemming. Ter hoogte van die plezierhaven ligt namelijk het Altstadtpark. In het park staat een lang stuk oude stadsmuur en er ligt een grote speeltuin.

Tiger & Turtle

Voor het uitzicht, maar vooral toch voor het kunstwerk, gingen we naar Halde Hildebrandhöhe. Op de top van deze oude puinberg staat ‘Tiger & Turtle’: een groot achtbaanvormig kunstwerk compleet met looping. Over de kop kun je er niet gaan, maar het is wel leuk rondlopen in het kunstwerk, zeker ook voor kinderen. Parkeren kan aan de Ehinger Strasse, vanwaar het ca. tien minuten lopen is naar ‘Tiger & Turtle’.

Tip: ga met zonsondergang; niet alleen mooi voor het uitzicht maar in het donker wordt het kunstwerk zelf ook fraai verlicht. 

Duisburg Zoo

Met de focus op de Industriekultur, kwamen we er niet aan toe om Duisburg Zoo te bezoeken. Als een van de betere dierentuinen in Noordrijn-Westfalen mag deze tip echter niet ontbreken in dit lijstje. Het dierenpark telt meer dan 5000 dieren van over de hele wereld. De zoo onderscheid zich vooral met het Koala House en met dolfijnenshows. Verspreid door het park liggen enkele grote speeltuinen. Ook kunnen kinderen zich (op gezette tijden) als hun favoriete dier laten schminken en is er een kinderboerderij. 

Sechs-Seen-Platte

Toen ik een keer met 30+ graden met de kinderen in Duisburg was bleek de Sechs-Seen-Platte een aantrekkelijke plek om verkoeling te zoeken. Zoals de naam al verraadt telt dit natuurgebied niet één, niet twee, maar liefst zes meertjes

Vanaf Parkplatz Wolfssee werkten we ons er eerst nog wat verder in het zweet tijdens de beklimming van een uitzichttoren. Eenmaal boven op de toren hadden we mooi overzicht over de groene oase waar we ons in bevonden, met in de verte de skyline van stad en industrie zichtbaar.

Daarna gingen we naar Freibad Wolfssee, waar we – op een doordeweekse dag – het 450 meter lange zandstrand praktisch voor ons zelf hadden. Het water was heerlijk en het is er niet moeilijk je voor te stellen dat je er in een zonnig toeristenoord bent i.p.v. in het meest geïndustrialiseerde deel van Duitsland. 

Ben je enthousiast geworden voor een bezoek aan Duisburg met kinderen, dan ben je misschien ook wel benieuwd naar onze tips voor kindvriendelijke accommodatie in het Roergebied

Ook hebben we blogs met tips voor de – vlakbij Duisburg gelegen – steden Oberhausen en Duisburg: 

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *