Bouillon, Ardennen: toffe outdoorbestemming, ook met kinderen

Inhoud van dit artikel

Bouillon (en omgeving) behoort tot de mooiste gebieden in de Ardennen. Het is een echte outdoor-bestemming, maar heeft ook het nodige te bieden qua cultuur, attracties en natuurlijk gastronomie. Tevens is het een prima bestemming om met kinderen heen te gaan. In dit blog deel ik dan ook tips voor Bouillon (inclusief deelgemeente Rochehaut) met kinderen.

Kasteel van Bouillon

Het (deels) Middeleeuwse kasteel torent prachtig uit boven de stad en is de grootste publiekstrekker van Bouillon. Een bezoek aan het Kasteel van Bouillon is dan ook een aanrader, zeker met kinderen. Je kunt er ‘spannend’ ronddwalen door oude vertrekken, smalle gangetjes en over trappetjes en mooie uitzichtpunten, met onderweg het nodige te ontdekken voor kinderen. Ook wordt er drie tot vier keer per dag een roofvogelshow gehouden (inclusief in de entreeprijs). Het kasteel kan – met een combiticket – voordelig worden gecombineerd met een bezoek aan de Archeoscope (een multimediale voorstelling over de kruistochten) en Odyssée de Lumière (een lichtshow).

Stadscentrum

Bouillon is een gezellig toeristisch stadje waar je leuk kunt rondwandelen en een ruim aanbod aan horeca is. Het meest bezienswaardig is het oude gedeelte dat bekend staat als ‘quartier du Brutz’. Verder zijn er enkele bezienswaardige bruggen in Bouillon, waaronder de Pont de Cordemoy. Nabij die brug ligt een park met een speeltuin (en leuk uitzicht op het fort). Bouillon is ook met een toeristentreintje te ontdekken en er kunnen in het centrum waterfietsen (en kano’s) worden gehuurd.

Het graf van de reus

Een van de bekendste uitzichtpunten in België is Le Tombeau du Géant (het graf van de reus). Hier krult de Semois sierlijk door het heuvelrijke landschap. En op deze plek – zo gaat de mythe –  zou een reus van een rots zijn gesprongen. Het uitzichtpunt is eenvoudig te bezoeken met de auto en is een geliefde picknickplek. Er staan dan ook picknicktafels en er is een kiosk met terras waar ze ijs, tosti’s en drankjes verkopen. Ook is de ‘Tombeau’ het startpunt voor enkele korte, maar pittige wandelingen.

Belvédère de Bouillon

Op een heuvel net buiten het stadje staat de ‘Belvédère de Bouillon’. Deze uitkijktoren is een opvallend bouwwerk met acht verdiepingen en 161 traptreden. De beklimming is zodoende al een belevenis op zich. Het uitzicht over stad en omgeving is daarnaast een waardige beloning.

La Passerelle de l’Epine

Een van de opvallendste wandelplekken rond Bouillon is La Passerelle de l’Epine. Dit is een 55 meter lange hangbrug; mooi om te zien en leuk om over te steken (zeker voor kinderen). De brug overspant de rivier Semois en is onderdeel van diverse gemarkeerde wandelroutes. Ook kun je er simpelweg heenrijden. Een kilometer van de hangbrug is de abdij Notre-Dame de Clairefontaine ook een foto waard.

Rochehaut (gemeente Bouillon) met kinderen

Rochehaut is een deelgemeente van Bouillon en behoort – mede door haar hoge ligging – tot een van de mooiste dorpen van België. Rochehaut is dan ook beslist een bezoek waard, waarbij met kinderen de volgende activiteiten een aanrader zijn.

Dierenpark

Het dierenpark in Rochehaut biedt onderdak aan ca. veertig diersoorten, waaronder lama’s, bizons, struisvogels en kangoeroes. De enige manier om de dieren te bekijken is vanuit een treintje, tijdens een rondrit die een kleine anderhalf uur duurt en ook door het dorpscentrum gaat. Bij het dierenpark is ook een landbouwmuseum en een grillrestaurant met brouwerij en speeltuin (zie volgende alinea). Overigens is er in Bouillon zelf ook een dierenpark. Het park heeft echter een lage reviewscore, mede door de kleine verblijven voor de dieren.

Terras met speeltuin

Ben je op zoek naar een terras met speeltuin in (de buurt van) Bouillon, dan is Brasserie de Rochehaut de uitgelezen plek! De speeltuin hier is groot in formaat en groots qua originaliteit. Kinderen kunnen er heerlijk spelen op tal van glijbanen, klimtoestellen en een kabelbaan. Voor kleine kinderen is er een apart, omheind speelgedeelte. Ook is er een kleine kinderboerderij. Vanaf het terras is de speeltuin goed te overzien en heb je bovendien een prachtig uitzicht op de omgeving. Het prima restaurant hoort bij de microbrouwerij op deze plek. Proeverijen, rondleidingen en inkopen in de winkel behoren hier dan ook tot de mogelijkheden.

Laddertjeswandeling

Een mooie, uitdagende wandelroute in Bouillon, om met (iets oudere) kinderen te lopen is de zogenaamde laddertjeswandeling. 

Tijdens deze wandeling – die tot de spectaculairste van België wordt gerekend – daal je eerst steil af naar de oevers van de rivier Semois. Daarna volgt een pittige klim terug naar boven, via o.a. een viertal ‘spannende’ trappetjes. Onderweg heb je op meerdere plekken een prachtig uitzicht. De wandeling is ca. zes km. lang, heeft ruim 200 hoogtemeters en wordt afgeraden voor ‘gevoelige personen’ en bij slecht weer. Goed schoeisel is aanbevolen.

Panorama de Frahan

Wie de laddertjeswandeling liever overslaat, maar toch een idee wil krijgen van de uitzichten langs de route, kan daarvoor terecht bij het Panorama de Frahan. Het uitzicht is er misschien nog wel mooier dan het uitzicht op Le Tombeau du Géant. Behalve de laddertjeswandeling lopen er nog diverse wandelroutes (dicht) langs het uitzichtpunt. Eén korte, vlakke wandeling is hier sowieso aan te raden; die van de parkeerplaats bij het panorama naar de café-restaurants in het dorpscentrum!

Kanovaren

De prachtige Semoisvallei nodigt uit om vanaf het water te ontdekken. Kayakken en kanovaren is dan ook een populaire activiteit in Rochehaut (en ook in Bouillon). Een goed beoordeelde kanoverhuurder en organisator van kanotochten is Kayaks de Récréalle. Pluspunt bij deze verhuurder zijn de andere activiteiten die ze voor kinderen bieden, waaronder een groot klim- en klauterparcours, trampolines, een springkussen en minigolf.

Ben je meerdere dagen in Bouillon met kinderen, dan is het ook een aanrader om even de Franse grens over te steken en het chateau-fort in Sedan te bezoeken. Lees er hier meer over: Sedan, Frankrijk: alleen (al) voor het fort een bezoek waard met kinderen 

Tips voor verblijf met kinderen op een camping of glamping in de buurt van Bouillon vind je in dit blog: Ardennen: 6 x kindvriendelijke camping & glamping aan een rivier 

Booking.com

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *