Sedan, Frankrijk: alleen (al) voor het fort een bezoek waard met kinderen

Inhoud van dit artikel

Sedan ligt in Noord-Frankrijk, vlakbij de Belgische grens. Ondanks de relatief korte rij-afstand, vanuit de Benelux, is de stad op zichzelf een weinig populaire reisbestemming. Het kostte dan ook enige moeite om voldoende tips te verzamelen voor dit blog. Maar ben je in de buurt, of ligt de stad handig voor een tussenstop op doorreis, dan is het op zijn minst de moeite waard om het kasteel-fort van Sedan te bezoeken. Lees er meer over in dit blog met tips voor Sedan met kinderen.

Kasteel-fort

Het Château fort van Sedan is een van de grootste Middeleeuwse burchten in Europa en een aanrader om met kinderen naar toe te gaan. Als bezoeker kun je op eigen gelegenheid door het reusachtige bouwwerk dwalen.

Uiteraard zijn er de vaste ingrediënten van een fort: van smalle trappetjes en kanonnen tot aan torens en mooie uitzichtpunten. Langs de route door het fort staan diverse ‘fun items’ voor kinderen (met informatie o.a. in het Nederlands). Ook is er een kasteelzaal met ‘spannende’ licht- en geluidseffecten. Een klein, interessant museum in het gebouw is gewijd aan de Slag om Sedan (1870). In de zomervakantie worden er speciale activiteiten – zoals riddershows – georganiseerd.

Oude stad

Het centrum cq. de oude stad van Sedan is voor Franse begrippen weinig bezienswaardig. Toch is een korte rondwandeling er de moeite waard. Al is het maar om – bijv. na het kasteelbezoek – een ijsje te eten of een terrasje te pakken op de Place d’Armes of de Place Crussy. Met kerktrappen en een fontein zijn deze pleinen ook de meer interessante plekken voor kinderen in het centrum van Sedan.

Botanische tuin

Aan de rand van het centrum ligt de Jardin Botanique de Sedan. Het park (cq. botanische tuin) is niet al te groot, maar het is er prettig wandelen langs o.a. mooie bloemenperken en vijvers met fonteinen. In het park is ook een houten speeltrein en een speeltuin.

Meer van Sedan

Ben je met kinderen in Sedan en zoek je verkoeling? Voor de locals is het Lac de Sedan de plek om heen te gaan met warm weer. In de zomer is er een ondiep gedeelte van het meer afgebakend voor zwemmers (met strandwacht). Tijdens het badseizoen zijn er bij het meer toiletten, douches en omkleedcabines.  

Uitzichtpunt de la Marfée

Door de eeuwen heen is er in diverse grote Europese oorlogen gevochten om Sedan en omgeving (vooral bekend is de Slag bij Sedan in 1870). Vanaf het ‘Pointe de vue de la Marfée’ kijk je uit over de voormalige slagvelden en heb je een aardig uitzicht op de stad Sedan. Infoborden zorgen voor enige historische duiding. Ook zijn er twee militaire begraafplaatsen rond het uitzichtpunt. De omgeving leent zich verder voor een wandeling en er staan volop picknicktafels ‘with a view’. 

Behalve tips voor Sedan met kinderen hebben we nog enkele blogs over Frankrijk online staan: Frankrijk – Tips met kinderen

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *