Aken met kinderen – Toffe wandeling op de Lousberg (3,3 km.)

Inhoud van dit artikel

De Lousberg is een oase van groen en rust, net buiten het centrum van Aken. De 264 meter hoge berg is dan ook een geliefd wandelgebied voor zowel inwoners als bezoekers van Aken. Wij stippelden een wandeling uit op en rond de Lousberg. Een – door de hoogtemeters licht uitdagende wandeling, maar bovenal een mooie en veelzijdige route met onderweg genoeg te beleven voor  kinderen.

De wandeling

We beginnen onze wandeling aan de voet van de Lousberg, in het Müschpark. Door het park – een voormalig landgoed uit de Napoleontische tijd – lopen we langzaam bergop. Na 400 meter bereiken we de Lousberg-Terrasse; een relaxplek met zes hangmatten en een prachtig uitzicht. Daarna gaat het verder omhoog door het hellingbos. Bovenaan de berg passeren we een ‘Drehturm’, voordat we bij een uitzichtpunt komen vanwaar we mooi uitkijken over de Altstadt van Aken.e

Vijver in het Müschpark in Aken
Uitzicht van nabij de Lousberg-Terrasse
Uitzicht op de Altstadt

Via lange trappen zetten we vervolgens de daling in. Al snel komen we uit bij de ‘Acropolis van Aken’; twee rijen Griekse zuilen die ooit decoratie van een restaurant waren. Even verderop leven de kinderen zich een poosje uit in speeltuin ‘Buchenallee’. 

Acropolis van Aken

De volgende paar honderd meter wandelen we met een leuk uitzicht over de omgeving, tot we weer het Müschpark inlopen. Via een andere route door het park, lopen we terug naar het startpunt. Vanaf daar wandelen we nog een extra rondje van 600 meter met een buurtspeeltuin als voornaamste doel.

Wandelpad aan de rand van de Lousberg
Een van de vele trappetjes op de berg

Leuke wandeling in Aken voor kinderen

Wat maakt deze wandeling in Aken leuk voor kinderen? De Lousberg bestaat uit bos, deels op steile hellingen en met heel wat trappetjes. Oftewel leuk gebied om in te spelen en waar kinderen ook naar hartenlust alternatieve routes kunnen zoeken. De hangmatten op de Lousberg-Terrasse, de Acropolis en de twee speeltuinen zijn leuke rust- cq. speelplekken op de route.

Speeltuin op de Lousberg
Buurtspeeltuin aan de voet van de Lousberg

Horeca

Hoewel de ‘Drehturm’ bovenop de Lousberg geregeld een (draaiend) restaurant heeft gehuisvest, is dat op moment van schrijven niet het geval. Horeca is er dan ook niet op de route. Wel is er – op 200 meter van het startpunt van de wandeling – een bakkerij (Bäckerei Moss) met zit- en toiletgelegenheid.   

Praktische informatie

Parkeren en startpunt
Parkeren kan (gratis) op de Purweider Weg in Aken, vlakbij de ingang van het Müschpark.

Routebeschrijving
De wandeling is 3,3 km. en heeft 85 (geleidelijke) hoogtemeters. Startpunt van de wandeling is in het Müschpark, bij de ingang op de Purweider Weg (waar tevens geparkeerd kan worden). De wandeling is (door de vele aanwijzingen) niet eenvoudig te beschrijven en kan het beste gevolgd worden via het AllesKidsOpReis-profiel op outdoor-app Komoot.

Kinderwagen
De route is niet geschikt voor kinderwagens. Wel kun je met een kinderwagen vanaf het startpunt tot de Lousberg-Terrasse lopen en vanaf daar alternatieve routes wandelen op de Lousberg.

Meer tips voor Aken met kinderen lees je hier: Aken met kinderen: 18 tips voor stad en omgeving

Net over de grens bij Aken kun je trouwens ook heel mooi wandelen (op de Vaalserberg): Vaals – 3 x kindvriendelijke wandeling naar het Drielandenpunt

Booking.com

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *