Zuid-Limburg: kindvriendelijk wandelrondje in Jabeek (3,3 km.)

Inhoud van dit artikel

Als er al nog sprake zou zijn van een nog ‘onontdekt’ stukje Zuid-Limburg, dan is het naar mijn idee in Jabeek en omgeving. Afgelegen als het ligt, heerst er vooral stilte en rust. Toeristen en dagjesmensen komen er dan ook nagenoeg niet. En dat terwijl een wandeling er zeker de moeite waard is…

De wandeling

Wij begonnen onze wandeling aan de rand van buurdorp Bingelrade, bij een openbare speeltuin. Over een verhard pad lopen we tussen lichtglooiende heuvels door. Het pad volgt de Quabeeksgrub; een (meestal) droge beek die uitkomt op de Roode Beek. In het betonnen pad zijn tal van dierensporen aangebracht. Leuk voor de kinderen, die er de eerste paar honderd meter van de wandeling veel plezier in hebben om weer nieuwe sporen te ontdekken.

Via stapstenen steken we de Quabeek over en via een – met fraaie tekeningen versierd – tunneltje gaan we onder de weg door. In een halve lus, deels door over een bosachtig pad, lopen we naar het centrum van Jabeek. We houden er een stop bij Dorpsbrouwerij de Maar, waar ze verschillende eigen brouwsels op de tap hebben. De sfeer in de terrastuin is lekker ontspannen en onze kinderen kunnen fijn hun gang gaan op het grote grasveld.

De Quabeeksgrub loopt ook door het centrum van Jabeek. En als we er langs lopen maken de kinderen er een sport van af en toe de beek over te steken. Het laatste deel van de wandeling gaat weer over het pad met dierensporen, tot dat we na 3,3 km. terug zijn bij het beginpunt. Hier sluiten we de wandeling af op het terras (en in de aangrenzende speeltuin) van Gasterie Hedelfinger. 

Leuke wandeling voor kinderen

De eerste en de laatste ca. driehonderd meter van de wandeling hadden onze kinderen veel lol met het zoeken naar dierensporen in het betonnen wandelpad. Ook vonden ze een leuke uitdaging in het oversteken van de (meestal droge) Quabeek, al dan niet via stapstenen. Daarnaast is de horeca langs de route ook erg kindvriendelijk (zie volgende alinea). 

Horeca

Start- en eindpunt van de wandeling zijn bij Gasterie Hedelfinger, aan de rand van Bingelrade. Het terras van Hedelfinger ligt direct aan een openbare speeltuin. De andere horeca langs de wandeling – Dorpsbrouwerij De Maar – ligt ongeveer halverwege de route. De Maar heeft een grote terrastuin waar kinderen prima bijv. verstoppertje en tikkertje kunnen spelen. Beide horeca-gelegenheden zijn beperkt open; voor je deze wandeling gaat lopen is het aan te raden hun website te raadplegen. 

Praktische informatie

Parkeren en startpunt
Parkeren kan op de parkeerplaats bij Gasterie Hedelfinger (Quabeeksweg 1 in Bingelrade).

Routebeschrijving
De bestaande wandelroutes in dit gebied zijn allemaal vrij lang. Wij stippelden daarom zelf een route uit. Deze is als volgt (en ook te navigeren via ons profiel op Komoot):
1. Loop vanaf Gasterie Hedelfinger langs de speeltuin en sla na ca. 100 meter linksaf naar het betonnen wandelpad.
2. Volg het pad (incl. doorgang door een tunnel) ca. 800 meter.
3. Ga bij de splitsing rechtsaf, tussen de velden door over een onverhard pad. Houd na 250 meter - op een kruising van paden - rechtdoor aan (over de Klein Daelkensweg).
4. Sla na nog eens 350 meter, aan het einde van de Klein Daelkensweg linksaf naar de Etzenraderstraat.
5. Ga na 350 meter linksaf naar de Maar. Volg nu de Quabeeksgrub gedurende 1,2 km. alsmaar rechtdoor (deels weer dezelfde route als op de heenweg). Sla aan het einde rechtsaf, terug naar Gasterie Hedelfinger.

Kinderwagen
De route gaat grotendeels over verharde paden en wegen en is geschikt voor kinderwagens.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *