Wuppertal met kinderen – Zwevend naar de Zoo

Inhoud van dit artikel

Soms is één reden genoeg om een stad te bezoeken. In mijn geval zelfs drie keer… Ik heb het over de Schwebebahn in Wuppertal (die bij mijn eerste twee bezoeken ‘ausser betrieb’ was). Met dit unieke ‘zwevende’ vervoersmiddel kun je op bijzondere wijze door de stad reizen. Bij enkele haltes is het bovendien de moeite waard om uit te stappen, zoals bij de Zoo. En per saldo blijkt Wuppertal dan ineens een prima bestemming voor een dagje uit met kinderen.

Schwebebahn

De Schwebebahn, boven de rivier de Wupper

Zeg je Wuppertal, dan zeg je ‘Schwebebahn’. Met bijna 30 kilometer spoor, boven de straten en de rivier de Wupper, is dit OV-traject dan ook sterk gezichtsbepalend voor de stad. En dat al sinds 1901! Een ritje in de (recent gemoderniseerde) zweefbaan is dan ook een must als je Wuppertal bezoekt. Het is een haast unieke belevenis en een mooie manier om een indruk te krijgen van de stad.

Toen ik met onze kinderen Wuppertal bezocht, parkeerden we de auto vlakbij het historische stationnetje Völklinger Strasse. We kochten bij de kaartjesautomaat een combiticket Zoo, waarmee we enkel voor de dierentuin (zie verderop in dit blog) betaalden en verder de hele dag gratis konden reizen met de Schwebebahn. Op de terugweg ontdekten we dat je het beste achterin de ‘bahn’ kunt zitten. Daar heb je dankzij een enorm raam het beste uitzicht, waardoor we extra genoten van dit ritje.

Station Völklinger Strasse
Uitzicht vanuit de Schwebebahn

TIP: Bij het treinstation van Wuppertal kun je bij 60 seconds to Napoli genieten van een hapje en drankje op een bijzonder terras. Deze ligt namelijk pal onder het traject van de Schwebebahn.

Der Grüne Zoo

Als voornaamste bestemming met de Schwebebahn hadden we Der Grüne Zoo: de dierentuin van Wuppertal. Vanaf de halte ‘Zoo’ liepen we er in vijf minuten naartoe.

Het olifantenverblijf

Het eerste wat opviel aan de dierentuin was de vriendelijke entreeprijs, vooral voor kinderen (tot 6 jaar gratis, 6 – 14 jaar: €1,70). Verder is de dierentuin ruim opgezet en erg mooi gelegen in een groen, glooiend gebied. Dit laatste betekende wel dat we best wat hoogtemeters moesten bedwingen op onze rondwandeling door de dierentuin.

Op die rondwandeling zagen we o.a. olifanten, meerdere aapsoorten, diverse savannedieren, pinguïns, zeeleeuwen, een krokodil en grote roofvogels. Maar, ook veel dieren (leeuwen, tijgers, ijsbeer, wolven, beren) lieten zich niet zien, mogelijk vanwege het tropisch warme weer die dag.

Het mocht de pret niet drukken. Mede omdat er ook best wat speeltuinen in de zoo zijn (de meeste wel vooral geschikt voor kinderen vanaf vijf jaar) en omdat de – voor Duitse begrippen ietwat prijzige – horeca een welkome rustplek vormden.

Een van de speeltuinen in de dierentuin
Dierenverblijf met uitzicht

Wuppertal met kinderen: overige tips

De combi van Schwebebahn en Zoo maakt Wuppertal tot een leuk daguitje met kinderen. Verder is de stad niet heel bezienswaardig, hoewel de ligging mooi is. Onderstaande tips geven een indruk van wat er verder zoal te beleven is in Wuppertal.

Elberfeld

Wuppertal heeft als het ware twee stadscentra: Elberfeld en Barmen. Elberfeld – de grootste van de twee –  heeft met het stationsgebied een interessante mix van moderne en historische architectuur. Vlakbij is het winkelaanbod meer dan prima, met o.a. twee moderne overdekte winkelcentra. Ook staan er enkele groteske bouwwerken in het centrum van Elberfeld. Meest bezienswaardige deel van Elberfeld is het Luisenviertel; een wijkje met kasseienstraten, fraaie huizen en leuke winkeltjes en horeca.

Barmen

Vanaf Elberfeld is het met de Schwebebahn ongeveer tien minuten reizen naar Barmen, de tweede stadskern in Wuppertal. Meest bezienswaardig vond ik daar het Wuppertaler Brauhaus, dat in een prachtig, oud zwembad is gevestigd. Onder genot van bier uit eigen brouwerij kun je hier gezellig eten. Voor kinderen is er een kleine speelhoek.

Het stationsgebied in Elberfeld

Botanische tuin

Buiten deze twee kernen heeft Wuppertal nog het nodige te bieden. Zo staan er in de heuvels rond het centrum meerdere historische torens, zoals de Bismarckturm en de Elisenturm. Laatstgenoemde grenst aan een botanische tuin en er zijn meerdere café-restaurants in de omgeving. Een heuvel verderop ligt de Weyerbuschturm met ernaast een fraaie speeltuin. In het aangrenzende Briller Viertel (of Brill) is het leuk wandelen tussen prachtige historische villa’s.

Bergische Museumsbahn

Momenteel is deze tijdelijk niet in bedrijf!
 

Behalve de Schwebebahn heeft Wuppertal nog een bijzonder stukje openbaar vervoer: de Bergische Museumsbahn. Deze historische tram is onderdeel van een museum en wringt zich door bochten in een heuvelachtig decor vol bossen.  

Legobrug

In Wuppertal zijn twee bruggen beschilderd met reusachtige lego-blokken. De kleurrijke bruggen lijken op het eerste oog net echt van lego gebouwd en vormen een bijzondere aanblik. 

De lego-bruggen liggen buiten het centrum (een over de Schwesterstrasse en de ander over de Dahler Strasse) en er is niet veel meer te beleven dan de aanblik van de brug. Voor legofans wellicht een must om te gaan bekijken. En voor iedereen die Wuppertal bezoekt met kinderen leuk om even onderdoor te rijden of zelfs een korte fotostop te maken.

De Legobrug boven de Schwesterstrasse

Kerstmarkt

Toen ik Wuppertal eens in december bezocht viel me op dat er nauwelijks bezoekers van buiten de stad naar de kerstmarkten komen. Daarmee is de stad een heel wat rustiger (en aanmerkelijk goedkoper) alternatief voor kerststeden als Düsseldorf en Keulen. Natuurlijk is de kerstmarkt er een ook een stuk kleiner, maar toch met een leuk aanbod.

Zo is er in Elberfeld de Elberfelder Lichtermarkt. Deze markt telt ca. 70 kramen en er staan een grote levende kerststal en een draaimolen. Even verderop, in het Luisenviertel, wordt op de Laurentiusplatz een kerstmarkt in Middeleeuwse sferen gehouden. In stadsdeel Barmen is er op de Johannes Rau Platz een sfeervolle kerstmarkt,  met ook het nodige entertainment voor kinderen. Tot slot is het fraaie Schloss Lüntenbeck in de weekenden voor kerst het decor van de Lüntenbecker Weihnachtsmarkt. Bij de meer dan 100 kraampjes vind je vooral handgemaakte spullen. Je betaalt er entree vanaf 14 jaar.

Vienna House Easy Wuppertal

Tot besluit een tip voor een kindvriendelijk hotel in Wuppertal. Vienna House Easy Wuppertal is een goede optie voor een prima prijs. Het hotel heeft familiekamers en is gunstig gelegen met aardig uitzicht. Dichtbij het hotel is een halte van de Schwebebahn. Naast het hotel ligt een overdekt zwembad (gratis entree voor hotelgasten) en een speeltuin. 

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

Booking.com

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *