Oman 2024: route van 1 week met een 2wd (kids on board)

Inhoud van dit artikel

Een rondreis in Oman is een beetje als een sprookje uit 1001 nachten. Denk aan betoverend mooie moskeeën, prachtige Arabische forten, kleurrijke souqs en de magie van indrukwekkende landschappen. In dit verslag nemen we je mee op onze 1000 km. lange roadtrip door Oman, met een gewone auto, oftewel een 2wd. Behalve tips (met kids) en foto’s delen we ook onze 2wd route door Oman, wat een goede suggestie is voor een week road trip. Verdere praktische tips vind je overigens in een tweede Oman blog (zie link onderaan deze pagina). 

Week road trip met een 2wd: onze route op kaart

Dag 1: Muscat – Birkat al Mouz – Misfat al Abriyeen

Reistijd: 2u30m (205 km.)

Birkat al Mouz

Onze eerste stop buiten Muscat maakten we in Birkat al Mouz. Wat ons van die plaats vooral is bijgebleven is het rondslenteren in een van de verlaten bergnederzettingen (zie onderstaande tip 2). Verder is de plaats om meer redenen een tussenstop waard. Zo is er een kasteel (gesloten voor publiek), met daarnaast een oude moskee. Daar omheen stroomt een wirwar van (irrigatie)watertjes (leuk pootje baden voor kinderen), die mede zorgen voor een zee van groene bananen- en dadelplantages. 

 

  • Tip: bezoek in Birkat al Mouz het uitzichtpunt (in Google Maps aangeduid als ‘Overlook Spot’) langs de doorgaande weg.
  • Tip2: voor het verkennen van het ruïnedorp en de plantages, parkeer je het beste nabij hotel Bait AlSabah Heritage Inn.
Uitzicht op een verlaten bergnederzetting
Tussen de palmbomen in een plantage

Misfat al Abriyeen

Uitzicht vanuit ons hotel (zie tip)

Na weer een uur rijden bereiken we onze overnachtingsplek: Misfat al Abriyeen. Dit (ruïneachtige) bergdorpje heeft een wirwar van kleine straatjes en meerdere knusse hotels met rooftop. Grootste trekpleister is echter de spectaculaire omgeving, waar een kilometerslang irrigatiekanaal door een prachtige kloof slingert. Groene plantages en terrasakkers zijn het gevolg en dragen – naast de ruige natuur en prachtige vergezichten – bij aan de magie van het enorm indrukwekkende landschap.

  • Tip: een korte, kindvriendelijke wandeling maak je door vanuit Misfat een minuut of 20 tot 30 route W9 te volgen. Daarna volg je het kanaaltje terug naar het startpunt.
  • Tip2: Al Misfah Hospitality Inn is qua inrichting, uitzicht, service en kindvriendelijkheid (speelgoed en een schommelbank) een aanrader.
Uitzicht langs wandelroute W9
Prachtig wandelen in Misfat

Dag 2: Misfat al Abriyeen – Jabreen – Nizwa

Reistijd: 1u15m (80 km.)

Jabreen Kasteel

Nadat we ’s morgens in Misfat gewandeld hebben rijden we in drie kwartier naar Jabreen. Op het laatste stuk liggen twee indrukwekkende fortificaties vlakbij elkaar: het (UNESCO) fort in Bahla en het versterkte kasteel in Jabreen. Hoewel beide de moeite van een bezoek waard zijn, kiezen we ervoor alleen het kasteel van Jabreen van binnen te bekijken. Met mooie ruimtes en decoraties, leuk uitzicht en spannende verhalen zal het een interessant bezoek blijken voor jong en oud.

In de loop van de middag komen we aan in Nizwa, waar we aan de rand van de stad verblijven (in het Intercity Hotel, dat pal naast een winkelcentrum en een waterpark ligt). Morgen zullen we verkassen naar het oude centrum van Nizwa…

Het fort in Bahla
Binnen in het kasteel van Jabreen
Uitzicht vanaf het kasteel

Dag 3: Nizwa

Reistijd: nihil

Nizwa

Weinig reistijd op dag 3. We verhuizen naar een hotel in de oude stad (zie onderstaande tip). Van daaruit verkennen we het historische centrum van Nizwa (de oude hoofdstad van Oman). We brengen vooral heel wat tijd door in de souqs, waar het o.a. goed souvenir-shoppen is. Verder is het leuk slenteren in de oude straatjes en steegjes. En natuurlijk mag een bezoek aan het lokale fort niet ontbreken. Met tuinen (met dieren), tal van torentjes, en prachtig uitzicht is ook dit fort echt een bezoek waard, en ook erg leuk voor kinderen.

Nizwa: fort en moskee
Drukte op de geitenmarkt

Tip: Antique Inn is een authentiek hotel met een bijzondere uitstraling. Tel daar de ligging, de rooftop en het zwembad bij op, en je hebt met recht ‘the place to stay’ in Nizwa

Zwembad en uitzicht bij ons hotel (zie tip)
Nizwa souq: leuk voor souvenirs

Dag 4: Nizwa – Wadi Qurai – Wahiba Sands

Reistijd: 2u20m (190 km.)

Wadi Qurai

Na ’s morgens in alle vroegte de bijzondere geitenmarkt van Nizwa (alleen op vrijdag!) te hebben bezocht, rijden we in 45 minuten naar Wadi Qurai. Dit is een minder bekende, en weinig bezochte wadi. We maakten er een uitdagende en prachtige wandeling, langs de loop van een irrigatiekanaal. Doel waren enkele poeltjes en watervallen, waar we na 45 minuten aankwamen. Zwemmen en pootje baden mag hier niet, maar voor een picknick bleek dit een heerlijke plek.

Wandelen in Wadi Qurai
Wadi Qurai: ideaal klimterrein

Wahiba Sands

Onze volgende bestemming ligt in de zandwoestijn Wahiba Sands en is niet met een 2WD te bereiken. En dus regelen we – via onze accommodatie – een pick-up bij een benzinestation in het nabijgelegen Al Wasil. Onze chauffeur demonstreert ons al gauw zijn skills in ‘dune bashing’ en neemt ons mee op een tochtje door de woestijn, inclusief mooie zonsondergang. 

De avond en nacht brengen we door in een eenvoudige tent-accommodatie (Sands Dream Tourism Camp), waar prima voor ons wordt gezorgd met uitgebreid diner, kampvuur en ontbijt. In de woestijn is verder niet zo gek veel te doen, maar de beleving is wel erg bijzonder. Onze kinderen vermaken zich bovendien prima in deze reusachtige ‘zandbak’. Om ze extra te plezieren maken we – de volgende ochtend – nog een ritje op een dromedaris.

Sands Dream Tourism Camp
Spelen in het zand tijdens zonsondergang

Dag 5: Wahiba Sands – Wadi Bani Khalid – Ras al Jinz

Reistijd: 3u (185 km.)

Wadi Bani Khalid

Eenmaal weer ‘on the road’ in onze eigen 2wd, zetten we koers naar een van de grotere trekpleisters in Oman: Wadi Bani Khalid. De wadi is geliefd als zwemplek, maar je kunt er ook een toffe wandeling verder de kloof in maken. Bij dat laatste komen waterschoenen goed van pas, zo ontdekken we tijdens een korte hike, waarbij – tot vreugde van onze kinderen – best wat klim- en klauterwerk komt kijken. Tussendoor en na afloop van de wandeling zwemmen we tussen de rotsen, in het heerlijke water. Dankzij de prachtige omgeving is het extra genieten en we brengen in totaal dan ook ruim vier uur door bij de wadi. 

Wadi Bani Khalid: rijk aan water
Uitzicht op de kloof

Ras al Jinz

Het is al donker als we aankomen in Ras al Jinz. Net als de meeste andere bezoekers komen we hier maar voor één ding: de schildpaddentour. Het gebied staat dan ook bekend als broedplaats voor schildpadden en heel het jaar door komt er iedere avond/nacht minstens één schildpad op het strand eieren leggen. Tijdens onze tour spotten we zelfs twee schildpadden, waarbij we getuige zijn van zowel het eieren leggen als het begraven van de eieren. Bijzonder natuurlijk om dit live mee te maken, maar georganiseerd in een groep met 25 anderen, heeft het voor mijzelf niet helemaal de gehoopte magie van een ‘wildlife experience’.

Tip: Turtle Guest House ligt op loopafstand van de ‘Turtle Reserve’ vanwaar de schildpaddentours vertrekken. Het hotel is basic, maar heeft ruime kamers, airco en biedt halfpension. 

Schildpad bij Ras al Jinz

Dag 6: Ras al Jinz – Sur

Reistijd: 0u45m (51 km.)

Sur

De volgende dag doen we lekker rustig aan tijdens een bezoek aan het stadje Sur. Via de boulevard en het strand lopen we o.a. naar de vrouwen-souq, met vele modezaken. Daarna gaan we naar de scheepswerf, waar we een fabrieksmuseum van dhows (traditionele schepen) bezoeken. Vanuit de werf wandelen we nog langs het meest bezienswaardige stuk van Sur, met o.a. een mooie brug, oude fortificaties en moskeeën. Tot slot (van het sightseeing voor die dag) doen we boodschappen en rijden naar het Sunaysilah fort. Dit eeuwenoude fort ligt bovenop een heuvel. Het is (meestal) gesloten voor publiek, maar we genieten er van het uitzicht en van een late lunch op een van de picknickplekken rond het fort.

Tip: het Sur Plaza Hotel ligt aan de rand van Sur en is een prima hotel, met een prachtige lobby. Ze hebben er (geschakelde) familiekamers, een fijn zwembad en een bar waar ook alcohol wordt geschonken. 

Sur op haar meest bezienswaardig
Uitzicht bij het Sunaysilah fort

Dag 7: Sur – Wadi Shab – Bimmah Sinkhole – Muscat

Reistijd: 2u24m (205 km.)

Wadi Shab

De laatste dag van onze road trip hebben we een vol programma. Als eerste staat een van Omans highlights op de planning: Wadi Shab. Via een kort boottochtje en een uurtje spectaculair wandelen, bereiken we de watertjes van de wadi. Hier is het ontspannen zwemmen, maar we gaan er ook de uitdaging aan om door het – soms diepe en soms ondiepe – water verder de kloof te verkennen. Alles bij elkaar een mooi avontuur, op een indrukwekkend mooie plek!

Zwemwater in de wadi
Wandelen in Wadi Shab

Bimmah Sinkhole

Op de route naar Muscat pakken we verder nog twee – vlakbij elkaar gelegen – stops mee. Eerst gaan we naar ‘Hidden Beach’; een mooi strand dat haar naam eer aandoet en dat we vrijwel geheel voor onszelf hebben. Daarna rijden we naar Bimmah Sinkhole, dat gelegen is in Hawiyat Najm Park. In de sinkhole kan gezwommen worden en in het (mooi aangelegde) park is het leuk rondwandelen. Ook zijn er goede faciliteiten, zoals een speeltuin, toiletten en picknickplekken.

Hidden Beach
Bimmah Sinkhole

Muscat

Na ca 1000 km. rijden keren we terug in Muscat. Voor onze road trip begon brachten we hier al een paar dagen door. En ook nu zullen we nog enkele dagen doorbrengen in de hoofdstad, voor een combi van sightseeing en relaxen aan het hotelzwembad. Maar, nu hebben we inmiddels heel wat mooie herinneringen opgedaan tijdens bovenstaande 2wd route door Oman. Echt een aanrader en heel makkelijk te bereizen. Met onze route en planning was ik ook tevreden. We zijn op veel plekken geweest en hebben overal voldoende indruk van gekregen, zonder te hoeven haasten. Op sommige momenten hadden we iets meer tijd in ons hotel (met zwembad) te besteden. Dat was voor de afwisseling – en zeker voor onze kinderen – ook wel fijn. 

Zit je nog met praktische vragen over een 2wd reis en route in Oman, dan vind je wellicht het antwoord in ons andere Oman-blog: Oman met kinderen: 14 vragen en antwoorden vol tips 

En voor Muscat hebben we onze tips hier genoteerd: Link volgt nog…

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *