Oman met kinderen: 15 vragen en antwoorden vol tips

Inhoud van dit artikel

Vooraf aan onze vakantie in Oman zaten we met best wat vragen. Bijv. hoe veilig Oman is, wat de dresscode is en wat de regels zijn rondom alcohol. Nu we inmiddels zelf in Oman hebben rondgereisd kunnen we veel van die vragen zelf beantwoorden. In dit blog deel ik dan ook een hoop praktische tips voor een vakantie in Oman (met kinderen).  

Waarom zou ik op vakantie gaan naar Oman?

Redenen genoeg! De prachtigste wadi’s, de vele forten en kastelen, duizenden kilometers kustlijn, het ruige landschap, pittoreske stadjes en dorpjes en – als je in de juiste periode gaat – het aangename weer. Verder is de bevolking erg gastvrij en kun je op een fijne manier kennismaken met de Omaanse cultuur. Het eten – zowel lokale als internationale keuken – is er goed en de kwaliteit van hotels ligt erg hoog. Ook kun je er eenvoudig rondreizen, ook met eigen vervoer. Naar onze mening is dat laatstgenoemde ook dé manier om Oman te verkennen.

Veel mooie plekken, zoals hier in Misfat

Is Oman een veilig land?

Misschien hebben we ons wel nooit veiliger gevoeld in een land, dan in Oman. Criminaliteit komt er dan ook nauwelijks voor; het land staat wereldwijd 5e qua laagste ‘crime rate’. Hoewel we ons wel duidelijk ‘vreemden’ voelden in het land, voelden we ons overal welkom. Mensen groetten ons soms of toonden interesse, maar nooit voelden we ons bekeken of hadden we op een andere manier het idee dat mensen opdringerig waren. Ook hadden we nooit de indruk dat mensen erop uit waren om op wat voor manier dan ook van ons te profiteren. Integendeel, we hadden het gevoel dat de mensen juist eerlijk en oprecht waren.

Hoe is het met de veiligheid op de weg in Oman?

Hoewel het aantal verkeersslachtoffers in Oman (nog steeds) aan de hoge kant is, kregen wij een positieve indruk van de verkeersveiligheid. Weliswaar wordt er rechts ingehaald en rijden veel verkeersdeelnemers te hard. Maar, echt gevaarlijk gedrag hebben we niet gezien op de weg en we voelden ons er geen moment onveilig. Alleen, de drempels op de weg waren nog wel eens hinderlijk, vooral omdat ze niet altijd even goed zichtbaar zijn. Verder waren de (grote) wegen echt van prima kwaliteit en is de bewegwijzering duidelijk. Zelfs in het drukke Muscat vonden we het makkelijk rijden, hoewel de wachttijd bij de grote kruispunten daar nog wel eens lang was. Aandachtspunt (voor de portemonnee) zijn de vele flitspalen in Oman. 

Overigens is in Oman een kinderstoeltje verplicht voor kinderen tot vier jaar.

Goede wegen, zelfs in de bergen

Hoe zit het met autohuur? En heb ik een 4wd nodig in Oman?

De gemiddelde autoverhuurder in Oman wordt niet bijster hoog beoordeeld. Voor ons was dit een (extra) reden om te huren via een tussenpartij (namelijk deze). Via hen verzekerden we ons (letterlijk) van voldoende dekking en van een betrouwbare verhuurder. 

Dat was in ons geval Europcar; waarmee we uiteindelijk ook een goede ervaring hadden. We kregen zelfs een 4wd (four wheel drive) terwijl we een 2wd geboekt hadden. Nou hadden we onze route toch al zo ingericht dat die geschikt was voor een 2wd. Plekken als Jebel Shams en (zelf rijden naar) Wahiba Sands sloegen we dan ook over. Daar heb je namelijk wel echt een 4wd voor nodig, maar verder kun je in Oman ook heel veel plekken bereiken met alleen een 2wd.

In de zandwoestijn is een 4wd wel een must

Is het makkelijk navigeren in Oman?

Wij gebruikten in Oman Google Maps (met offline kaarten), waarmee we eenvoudig naar onze bestemmingen werden geleid. Daarbij hielp het wel dat alle plaatsnamen, naast het Arabisch, ook in het ons bekende schrift staan genoteerd. Parkeren was nooit een probleem.

Wat is een goede route voor een road trip in Oman?

Oman is ongeveer zo groot als Duitsland en er zijn dan ook heel wat routes uit te stippelen. In het algemeen zijn er drie gebieden die – in varianten – veel worden aangedaan op een road trip:

 • Muscat – Jebel Shams – Nizwa – Wahiba Sands – Muscat: de meest populaire route, langs prachtige wadi’s, eeuwenoude forten, kleurrijke stadjes, woestijn en mooie kustlijn.
 • Musandam: gebied met o.a. spectaculaire fjorden. Te bereizen vanuit Muscat of Dubai.
 • Salalah: populaire vakantiebestemming in de ‘groene’ Dhofar regio. Het gebied is aan te vliegen, maar ook een mooie bestemming voor een road trip langs de kust, vanuit Muscat.
 
Benieuwd welke 1000 km. lange route wij reden? De link naar onze route staat onderaan dit blog.
Toeristenstadje Nizwa

Welke dresscode geldt er in Oman voor vrouwen en voor mannen?

De bevolking zelf loopt in traditionele kledij, die het lichaam grotendeels bedekken, incl. knieën, schouders en bovenarmen. Dit laatste kun je zien als de algemeen geldende ‘dresscode’ voor zowel vrouwen als mannen (kinderen tot een jaar of 12 zijn hiervan uitgezonderd). 

Voor zwemmen op openbare plekken geldt deze regel ook. Op sommige plaatsen zal je hier ook specifiek op worden gewezen, middels borden. In de praktijk wordt het echter niet zo nauw genomen, en zeker op toeristische hotspots zal je heel wat korte broeken zien. Ook hotelzwembaden en toeristische stranden gelden een beetje als een ‘vrijzone’ voor schaarsere kleding. 

Daarentegen hechten de Omani’s wel erg aan gepaste kleding in publieke ruimtes, zoals winkelcentra, musea en moskeeën. M.b.t. de moskee gelden er zelfs strengere kledingvoorschriften: bijv. spijkerbroeken zijn niet toegestaan en vrouwen moeten de haren bedekt hebben.

De Omani gaan traditioneel gekleed

Mag ik alcohol bezitten en drinken in Oman?

Je kunt als toerist slechts op beperkte schaal alcohol kopen in Oman. Toch doet de eerste mogelijkheid zich al direct na aankomst op het vliegveld voor. Achter de douane is namelijk een tax-free winkel, waar je als toerist alcohol kan kopen (max. 2 liter wijn/sterke drank of max. 24 blikjes bier).

Alcohol nuttigen mag niet in het openbaar, behalve in hotels met een speciale vergunning voor alcoholverkoop. Omdat alcohol een belastingpercentage van 100% heeft, zijn de hotelprijzen voor alcohol echter fors (reken op bijv. €11,- voor een halve liter bier).

Zelf hebben we er niet op gelet bij het boeken van hotels, maar o.a. in de volgende (tevens kindvriendelijke) hotels in Oman wordt alcohol geschonken:

Hotelbar met alcohol in Oman

Wat is de beste tijd om naar Oman te gaan?

Van november tot april zijn de temperaturen het meest aangenaam in het grootste deel van Oman. Overdag is het dan gemiddeld 27 tot 32 graden en ’s nachts is het meestal niet koeler dan een graad of 19. Regenen doet het vrijwel niet. De regio Dhofar (hoofdstad Salalah) heeft een wat afwijkend weerbeeld. Daar regent het meer (vooral in juli en augustus) en is het koeler. Het toeristenhoogseizoen in Salalah is van juli tot september, wanneer het prachtig groen is in de regio.

Wat sowieso geen goede reistijd is, is tijdens de Ramadan. Dan ligt het publieke leven overdag grotendeels stil. Ook op vrijdagen zijn openingstijden van bijv. musea en winkels beperkt (iv.m. het vrijdaggebed).

Reizen tijdens de Ramadan kan lastig zijn

Is Oman een fijne bestemming met kinderen?

Oman is een bestemming waar je goed met kinderen van alle leeftijden naartoe kunt. M.b.t. de jongste kinderen is het handig te weten dat kinderstoelen niet erg gebruikelijk zijn in restaurants en hotels. Verschoningsfaciliteiten vind je vooral in winkelcentra. Hotelzwembaden hebben meestal een apart kindergedeelte. Een waterkoker behoort vrijwel standaard tot de uitrusting op hotelkamers. 

Verder spelen hotels aardig in op kinderen en is er best heel wat accommodatie te vinden met speeltoestellen en/of een zwembad. In de publieke ruimte zijn er – behalve in de parken – weinig speeltuinen. Wel, hebben vrijwel alle winkelcentra een groot gedeelte met (betaald) kids-entertainment. Ook passeerden we tijdens onze rondreis enkele pret- en waterparken.

Algemeen is er in Oman genoeg te beleven voor kinderen: van zwemmen in wadi’s en bijzondere schelpen zoeken op het strand tot souvenirs kopen in de souqs en wilde dieren spotten (dolfijnen, schildpadden, dromedarissen etc.). De lokale keuken (o.a. Arabisch brood, hummus, salade, rijst, warme (indiase stijl) gerechten) zal kinderen deels kunnen bekoren, maar er zijn ook veel westers georiënteerde restaurants. Onze kinderen waren vooral enthousiast over het ontbijt in het hotel, met meestal ook pannenkoeken en wentelteefjes.

Speeltuin in Oman

Is Oman een duur land?

Oman is zeker geen budgetbestemming, maar toch nog net wat goedkoper dan bijv. Nederland en België. Onderstaand geef ik enkele tips en voorbeelden van onze uitgaven in Oman (dus voor een gezin met twee kinderen):

 • Autohuur: voor elf dagen huur van een middenklasser inclusief alle benodigde verzekeringen (bij een voldoende beoordeelde verhuurder) betaalden we €850,- Overigens hadden we een 2wd geboekt, maar kregen we een 4wd.
 • Accommodatie: we betaalden in Oman tussen de 80 en 200 Euro per nacht. Voor die prijs hadden we altijd een familiekamer (of 2 x 2p-kamer) in een goed beoordeelde accommodatie, met ontbijt, en meestal met zwembad. De prijs-kwaliteitverhouding was overal uitstekend, met ruime kamers, goed eten en een hoge mate van service.
 • Eten & drinken: in hotels waren we met z’n vieren ca. €60,- kwijt voor een hoofdgerecht en drinken. Bij food courts en meer lokale restaurants bedroeg de rekening meestal zo een €35,-.
 • Attracties: prijzen voor activiteiten varieerden nogal tijdens onze reis. Aan de dure kant was bijv. een halve dagtocht snorkelen bij Ad Dimaniyat (€190,- voor ons vieren). Verder waren de ‘turtle tour’ in Ras al Jinz (€53,- als gezin) en het bezoek aan het fort in Nizwa (€38,-) iets meer aan de prijs. Op andere plekken – waaronder het kasteel van Jabreen – betaalden we als gezin max €18,- entree.
 • Supermarkten en brandstof: het prijsniveau in supermarkten ligt ongeveer een derde onder dat in Nederland. De benzineprijs in Oman ligt rond de €0,63 per liter benzine. Overal parkeerden we gratis in Oman. En er zijn geen tolwegen in het land.
 • Fooien: fooi geven is in Oman niet heel gebruikelijk, behalve in meer internationale hotels. Daar wordt een fooi voor personeel gewaardeerd. Reken 5-10% op bijv. een restaurantrekening.
Hotels in Oman: goede prijs-kwaliteitverhouding

Overigens betaal je in Oman met de munteenheid Rial (OMR). Een Rial is opgedeeld in duizend Baisa. Hierdoor staan er drie cijfers achter de komma, wat in het begin nog wel eens verwarrend kan zijn.

In de meeste winkels en restaurants kun je met debit of credit card betalen (vooral Visa is breed geaccepteerd). Contant geld opnemen kan goed in de grote winkelcentra, waar doorgaans van meerdere banken geldautomaten staan (waaronder meestal ook minstens één die Maestro accepteert). Bij de geldautomaten in Oman betaal je ca 2,5% commissie over het op te nemen bedrag. 

Welke tips heb je voor de paklijst voor Oman?

Buiten de standaard reis-items, zullen ook de volgende dingen goed van pas komen tijdens een vakantie in Oman: 

 • Wereldstekker: de stopcontacten in Oman zijn van het ‘Britse type’. 
 • Powerbank: waarschijnlijk gebruik je je telefoon voor navigatie en fotografie, en dus wil je niet dat de batterij tussendoor leeg raakt. Met een powerbank heb je een back-up, waarmee je ook onderweg je telefoon kunt opladen.
 • Waterschoenen: in o.a. Wadi Shab en Wadi Bani Khalid kun je door het (ondiepe) water verder de kloof in lopen. Het dragen van waterschoenen is hierbij sterk aan te bevelen. 
 • Zonnehoed: het weer voor Oman: hoge temperatuur, veel zon, weinig schaduw. Behalve zonnebrand en zonnebril, is dus ook een zonnehoed of pet aan te bevelen. 
 • Lange kleding: zie de alinea over de ‘dresscode’. Maar, ook kan het hoog in de bergen en in de zandwoestijn, ’s avonds en ’s nachts best een beetje aan de frisse kant zijn. 

 

Kan ik ter plaatse reisbenodigdheden kopen?

Voor je grote boodschappen kun je naar diverse hipermercado’s, waaronder Carrefour. Daar kun je terecht voor alle dagelijkse boodschappen, maar ook voor baby-benodigheden, autostoeltjes, kinderwagens, potjes, etc. Ook verkopen ze er allerlei drogisterij-artikelen. 

Muscat, maar ook plaatsen als Nizwa en Sur, hebben verder ook grote, moderne winkelcentra.

Boodschappen doen in een hipermercado

Heb je nog aanvullende tips voor een vakantie in Oman?

Eigenlijk niet. Behalve dan om ‘gewoon’ erheen te gaan en te genieten van het prachtige land. Oman is namelijk echt een aanrader om op vakantie te gaan en een hele geschikte bestemming voor gezinnen met kinderen.

Ter afsluiting van dit blog met tips voor Oman, wijs ik je graag nog op onze andere blogs over Oman:

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *