San Diego met kinderen – tien dagen in ‘America’s finest city’

Inhoud van dit artikel

Dankzij de vele recreatieplekken, terrasjes en een groot aantal attracties voelde het Zuid-Californische San Diego voor ons een beetje aan als een enorm vakantieresort. Er hangt dan ook vooral een ontspannen sfeer en het is er vrijwel altijd lekker weer. Niet voor niks wordt de stad ook wel ‘America’s Finest City’ genoemd. Wij hadden in elk geval tien hele ‘fine’ dagen met onze kinderen in San Diego met onderstaande highlights.

Ocean Beach

Eerst maar eens de buurt verkennen waar we onze accommodatie hebben: Ocean Beach. Het is een sterk glooiende buurt met vrijstaande huizen met zeezicht en een levendig centrum. Het brede strand trekt behalve surfers allerlei volk aan; van gezinnen en jeugd tot de nodige excentriekelingen. Er hangt een typische ‘socal’ (SOuthern CALifornia) sfeer die versterkt wordt door de vele murals en de vibe in de lokale restaurantjes waar je de beste Fish taco’s en hamburgers kunt wegspoelen met een van de vele lokale Craft Beers. Naast het strand creëren de getijden een stukje bijzondere flora in de vorm van zogenaamde ‘tide pools’. Erboven reikt een honderden meters lange pier tot ver in de oceaan; een prima plek om van de zonsondergang te genieten (ook Sunset Cliffs, een kilometer verderop, is een populaire plek om de zon te zien ondergaan).

Spelen bij de pier op Ocean Beach
Sunset Cliffs

USS Midway

In de begindagen van ons verblijf is het weer wat wisselend wat ons al gauw doet besluiten naar museum USS Midway te gaan. Dit vliegdekschip deed van 1945 tot 1992 dienst voor de US Navy (die in San Diego de grootste marinebasis ter wereld hebben). Tegenwoordig kun je op de USS Midway benedendeks rondsnuffelen in onder andere de machine- en wapenkamers, in de eetzalen, wasserij, slaapvertrekken etc. Bovendeks staan tientallen helikopters en straaljagers, in sommigen kun je plaatsnemen in de cockpit of het laadruim. Vooral leuk voor de kinderen. Net als die speurtocht waarmee ze hun ‘air wings’ verdienden die ze met veel ceremonieel kregen opgespeld 🙂

Vliegdekschip USS Midway
Tussen de vliegtuigen op het dek van de USS Midway

Balboa Park

Op een regenachtige dag bezochten we Balboa Park, waar ca. tien musea zijn gevestigd en dus ook genoeg binnen te beleven is.

Een stortbui dwong ons min of meer naar binnen bij het Museum of Man, pal naast de zestig meter hoge en honderd jaar oude California Tower (de toren is ook te beklimmen). In het museum was een deel van de expositie op kinderen gericht. Maar voor jonge museumbezoekers zijn er in Balboa Park interessantere opties, zoals het Air & Space Musuem, het Fleet Science Center en het Natural History Museum. En wat te denken van San Diego zoo; een van de beste dierentuinen ter wereld. Helaas konden we de zoo niet bezoeken omdat die – toen we in San Diego waren – net dicht ging i.v.m. de coronapandemie. Ook als je niet voor een museum of de zoo komt is het immense Balboa park een bezoek waard, dankzij de heuvelende parklandschappen met diverse fonteinen en de historische architectuur, speeltuinen en horeca.

California Tower

Mission Bay

Van de tientallen mijlen aan fietspaden in San Diego beslaat een kilometer of 25 het ‘Mission Bay Bike Path’. Met huurfietsen en kinderaanhanger fietsten we deze route, grotendeels langs het water, in vier uur (incl. pauzes). Onderweg passeren we tal van hotel-resorts, miljoenenvilla’s en de achtbanen van Seaworld en Belmonte Park. Iedere paar kilometer op de route ligt een ruim park met steevast picknicktafels, sanitair en een speeltuin (gelukkig hebben we zelf picknick meegebracht; er blijkt nauwelijks horeca onderweg) en soms een strandje (met meestal ondiep, kalm water). Zo hoppen we van speeltuin naar strandje naar park. En na afloop van de fietsroute steken we de straat over naar Pacific Beach om te genieten van een ijsje aan dit oceaanstrand.

Fietsen rond Mission Bay
Een van de speeltuinen langs het Mission Bay Bike Path

La Jolla

Kustlijn in La Jolla

Een van de duurste postcodegebieden in de USA is dat van La Jolla, in het noorden van San Diego. Het is ook een populaire bestemming voor toeristen en locals en naar verluidt zijn de verkeersopstoppingen er in de zomer frustrerend lang. Maar dat is niet voor niets; enkele van de mooiste stranden en de spectaculairste kustlijn van Zuid-Californië vind je hier. Wij verkennen het gebied door de Coast Walk Trail te volgen en wandelen ontspannen van baai naar strand naar park. Beste plek om met kinderen de zee in te gaan is Children’s Pool Beach en kers op de taart is La Jolla Cove, waar tientallen zeeleeuwen liggen te poseren voor het publiek. Na een ijsje te hebben gegeten in het gemoedelijke centrum pakken we de auto naar La Jolla Shores Beach; een 1 mijl lang strand met een park met speeltuintjes.

Zeeleeuwen in La Jolla
La Jolla Shores Beach

Liberty Station

Liberty station was een groot marinecomplex dat als herbestemming deels is omgetoverd tot een gebied om te recreëren. De voormalige barakken bieden nu plaats aan o.a. Liberty (food) market en verschillende restaurants met terrassen. Wij gingen er vooral heen omdat we graag bij Corvette Diner wilden eten. Deze op-en-top Amerikaanse diner is helemaal in jaren ’50 stijl; erg leuk. Bij het restaurant is ook een soort ‘arcade hall’, wat het feest voor onze kinderen compleet maakte. Tussen de oude barakken was het daarna fijn uitbuiken in het park met een grote speeltuin. Verder interessant is dat in Liberty Station de marine-historie hoog wordt gehouden met een soort Walk of Fame langs grote scheepskanonnen en een paar dozijn panelen met informatie over oude marineschepen.

Corvette Diner in Liberty Station

Cabrillo National Monument

Cabrillo monument met uitzicht op San Diego en Mexico

Op een van onze laatste dagen in San Diego bezochten we Cabrillo National Monument (entree is $20 per auto). Gelegen op de kop van schiereiland Point Loma is deze plek om meerdere redenen interessant om te bezoeken. Allereerst is het uitzicht over de stad spectaculair met vergezichten die reiken tot ver in Mexico. Ook krijg je vanaf deze plek een aardige indruk van hoe groot de aanwezigheid van de US Navy in San Diego is. Je kunt vliegdekschepen spotten, helikopters vliegen af en aan en – met wat geluk – zie je zelfs een onderzeeër uit het water oprijzen. Verder is ‘Cabrillo’ een knap stukje natuur met hoge kliffen, tide pools, groene bergkammen en spectaculaire Ocean views (met kans op het spotten van walvissen). Waarom deze plek een National Monument is, is vanwege het feit dat hier voor het eerst een Europeaan (de Portugees (in Spaanse dienst) Juan Rodríguez Cabrillo) voet aan land van de hedendaagse Westelijke Verenigde Staten zette.

Uitzicht vanaf schiereiland Point Loma
Mooie plek voor een familiekiekje

Coronado Island

Midden in de baai van San Diego ligt Coronado Island; een van de meest geliefde plekken voor strandtoeristen. Je bereikt het (schier)eiland vanuit downtown met de ferry (waarna je een fiets kunt huren om het gebied te verkennen) of – zoals wij deden – per auto over de spectaculaire hoge Coronado Bridge. De meeste bezoekers komen voor Coronado Beach met het gelijknamige hotel als architectonische blikvanger. Van achter het strand richting de ferry loopt Orange Avenue; een één mijl lange straat met de nodige horeca. Bij de ferry is ook nog een klein strandje en ligt het Centennial Park; goed voor mooi uitzicht op de skyline van San Diego. Ook de wandeling van 20-30 minuten vanaf de ferry langs het water naar Coronado Tidelands Park (met speeltuin en de beste uitzichten op Coronado Bridge) is de moeite waard.

Coronado Bridge
Coronado Beach Hotel
Uitzicht vanaf Coronado Island op de stad

San Diego met kinderen: nog veel meer tips

Ondanks dat we tien dagen in San Diego waren hebben we – door het uitbreken van de coronapandemie – ook heel veel leuke attracties voor kinderen niet gedaan. Welke andere attracties er nog zijn in San Diego, lees je hier

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *