Salzkammergut met kinderen: Gmunden is een aanrader!

Inhoud van dit artikel

Afgelopen zomer bezochten we met onze kinderen de Oostenrijkse regio Salzkammergut. We focusten ons daarbij op Gmunden; een stadje aan een groot meer (de Traunsee) en op de grens van laagland en hooggebergte. Gmunden biedt een mooie mix van cultuur, natuur en recreatie. Voor een bezoek aan Salzkammergut met kinderen vinden we Gmunden dan ook een aanrader.

Gmunden

Gmunden is met 14.500 inwoners de grootste plaats aan de Traunsee. Het stadje heeft een klein historisch centrum met o.a. het gemeentehuis en enkele kerken als voornaamste bezienswaardigheden. In de winkeltjes is er vooral een groot aanbod aan keramiek, waarvan de productie dan ook een eeuwenoude lokale ambacht is. Vooral fijn wandelen in het centrum vonden wij het op de wandelpromenade langs de Traunsee. Terrasjes, ijswinkels en speeltuinen zorgen er voor het nodige vermaak. Ook vertrekken van hieruit diverse boten naar verschillende bestemming rond de Traunsee.

Speeltuin langs de promenade
Doorkijkje vanuit het oude centrum

Traunsee

De Traunsee is het diepste meer van Oostenrijk (max. diepte: 191 meter). Met een maximum lengte x breedte van 11,9 bij 2,9 km. is het ook een van de grotere meren van Oostenrijk. De beste manier om de Traunsee te verkennen is per boot, op een rondvaart. Een van de voornaamste bezienswaardigheden die daarbij wordt aangedaan is Schloss Ort, in Gmunden. Dit is een 17e-eeuws slot dat gebouwd is op een eiland. Zelf bezochten we het slot (van buiten) te voet en combineerden het met het naast het slot gelegen Toskanapark. ’s Zomers is in dit park een (gratis toegankelijke) outdoor-expositie van skulpturen te zien; ook voor kinderen best leuk. Naast het park ligt het Gmunder Strandbad: een openluchtbad met o.a. strand, een glijbaan en speeltoestellen. Meer strand en speeltoestellen liggen aan de andere kant van Gmunden, bij park Seebahnhof.

Tip: dit lijkt me een leuk kindvriendelijk adres om te verblijven in Gmunden cq. aan de Traunsee: Ferienhof Götschhof.

Rondvaartboten aan de kade in Gmunden
Schloss Ort

Grünberg

Van de bergen die de Traunsee omringen is de Grünberg toeristisch het meest ontwikkeld. Een ‘Seilbahn’ verbindt Gmunden met de top van de berg, vanwaar je mooi uitzicht hebt op het laagland ten noorden van Gmunden. Wie een goed uitzicht op de Traunsee wil kan er het (betaalde) ‘Baumwimpfelpfad’ volgen. Deze leidt naar de top van een hoge uitzicht-toren, vanwaar je via een 70 meter lange glijbaan weer naar beneden kan. Mede omdat we recent al een vergelijkbare toren met glijbaan elders hadden bezocht lieten wij dit exemplaar aan ons voorbijgaan. In plaats daarvan besteedden we ons geld op twee andere plekken nabij het bergstation: een zomerrodelbaan en een restaurant met een middelgrote speeltuin.

De Seilbahn Grünberg
Speeltuin op de Grünberg

De meeste tijd op de Grünberg brachten we echter door met wandelen. Qua wandelroutes zijn er verschillende opties op de Grünberg. Ons leek vooral de wandeling naar Seegasthof Hois’n de moeite waard (met de terugweg per lijnvaart over de Traunsee). Door omstandigheden (te hoog water voor scheepvaart) kozen we echter voor de wandelroute naar de Laudachsee. Als bestemming was dit kleine meertje (met een restaurant) best leuk, maar de route ernaartoe ging vooral door het bos, met maar weinig uitzicht. Ook was de route heen en terug (totaal 7 km.) dezelfde. Alles bij elkaar niet de wandelroute waar je op hoopt in de Oostenrijkse bergen…

TIP: plan je bezoek aan de Grünberg vooraf, zodat je ter plaatste een goede keuze kan maken uit de diverse combitickets.

Wandelpad. Op de achtergrond het Baumwimpfelpfad.
De Laudachsee

Gmunderberg

Een leukere wandeling (dan die op de Grünberg) maakten we op de Gmunderberg. Daar liepen we een Naturerlebnisweg; een wandeling van zes km., die eenvoudig in te korten is (de markering van de route is overigens wat onduidelijk). Langs de route liggen elf beleefstations, gericht op kinderen. Onderweg loop je o.a. tussen grasgroene weides en heb je prachtig uitzicht op de Traunsee en op zowel hooggebergte als laagland. De startplek van de route is in Altmünster am Traunsee, nabij de parkeerplaats van Berggasthof Urzn. Bij deze Gasthof kun je ‘eten met uitzicht’ en er is een speeltuin.

Uitzicht vanaf de Gmunderberg
Langs de Naturerlebnisweg

Alles tezamen was het verblijf in Salzkammergut met onze kinderen er een waar we met een goed gevoel op terug kijken. We komen dan ook graag nog eens terug om meer van het gebied te ontdekken. Met ruim 70 meren en bergen tot 3000 meter hoog is de Salzkammergut dan ook een hele interessante outdoor-regio, mede voor gezinnen met kinderen. Meer tips voor de regio volgen daarom wellicht nog. Voor nu kunnen we al wel tips delen voor andere gebieden in Oostenrijk: Oostenrijk met kinderen.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *