Ommetje Puttergewande – Wandelen over stapstenen in Voerendaal (3,3 km)

Inhoud van dit artikel

We zijn altijd op zoek naar leuke wandelingen in Zuid-Limburg die echte aanraders zijn voor gezinnen met kinderen. In Voerendaal liepen we een ingekorte variant van het ‘Ommetje Puttergewande’. Het is een wandeling door waterrijk en drassig gebied met maar liefst vier beken op en langs de route. Om droge voeten te houden moet je op meerdere plaatsen via stapstenen het water oversteken. Bij het start- en eindpunt van de route ligt een leuke openbare speeltuin.

De wandeling

We starten de wandelroute bij speeltuin ’t Baneblökske. Daar gaan we onder een spoorviaduct door, het natuurgebied in. Langs grazende koeien en kasteel Puth komen we bij de Retersbeek die we een eindje volgen. Nadat we de grote weg zijn overgestoken steken we via stapstenen een klein stroompje over. Even verderop staan de stapstenen dusdanig onder water dat we noodgedwongen (links)om moeten lopen naar een andere oversteek van stapstenen die wel ondiep genoeg liggen. Via de Hoensbeek lopen we verder en lopen over het zogenaamde Sabinapad terug naar de speeltuin, waar de kinderen zich nog even uitleven.

Leuke wandeling voor kinderen

De stapstenen zijn een mooie uitdaging voor kinderen. Bij de verschillende beekjes kan op sommige plekken leuk gespeeld worden. De speeltuin is natuurlijk een mooie bonus. 

Horeca 

In het centrum van Voerendaal ligt de nodige horeca, waaronder enkele ijssalons. Of rijd zeven minuten naar de Bernardushoeve voor een van de fijnste terrassen van Zuid-Limburg met speeltuin.

Praktische informatie

Parkeren en startpunt
Ons ingekorte ommetje Puttergewande is 3,3 km. lang en heeft als startpunt de speeltuin aan de Parallelweg in Voerendaal. Langs de Parallelweg (of even verderop bij het station) kun je gratis parkeren.

Routebeschrijving
Via ons profiel op komoot kun je de wandelroute volgen; zie ook het kader hieronder.

Kinderwagen
De wandeling is niet geschikt voor kinderwagens.

Aandachtspunten
1. Op deze wandelroute moet twee keer een 80-kilometerweg - zonder zebrapaden - worden overgestoken.
2. De wandelpaden op deze route kunnen erg drassig zijn. Geschikt schoeisel is aanbevolen.
3. Staan de eerste of de tweede stapstenen te ver onder water, dan kan ca. 100 meter verderop (naar links), langs de provinciale weg het natuurgebied worden betreden voor een alternatieve route.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *