Midden-Limburg met kinderen: tips voor Thorn, Stevensweert e.o.

Inhoud van dit artikel

In dit blog staan tips voor Stevensweert, Maasbracht, Ohé en Laak, Panheel en Thorn met kinderen. Wat hebben deze plaatsen met elkaar gemeen? Ze liggen allemaal in de Limburgse gemeente Maasgouw en dus heel dicht bij elkaar. Je combineert de verschillende tips dan ook eenvoudig tot een geslaagd dagje uit in dit mooie, veelzijdige stukje Midden-Limburg!

Thorn met kinderen

Thorn staat bekend als het ‘witte stadje’ en is een van de meest bezienswaardige plaatsen van Limburg. Mede omdat het stadje vrij compact is, een strand heeft en er een terras met een grote speeltuin is, is Thorn een prima plek om met kinderen te bezoeken. Over dit en meer gaat het eerste deel van dit blog.

Stadswandeling Thorn

Het historisch centrum bestaat uit vooral kasseienstraten met monumentale – merendeels – wit geverfde gebouwen. Grote blikvanger is de voormalige abdijkerk. Het oude centrum is maar klein en met een dik half uur kun je het meeste wel gezien hebben. Toch kun je met kinderen makkelijk meer tijd besteden aan een stadswandeling in Thorn, bijv. met deze (gratis) kids speurtocht. Verder geeft de aanwezigheid van restaurant De Pannekoekenbakker (met speelkamer) en een ijssalon in het centrum van Thorn, kinderen iets om naar uit te kijken. Ook kunnen kinderen tussen acht en twaalf jaar gratis een digitale speurtocht volgen in Museum Thorn

De voormalige abdijkerk in Thorn
Thorn: 'het witte stadje'

MRT Beach

Is het seizoen ernaar, dan is het met kinderen geen gek idee om een wandeling in het centrum van Thorn te combineren met een bezoek aan MRT Beach. 

Dit dagstrand (met gras) ligt aan recreatieplas De Grote Hegge, op 800 meter van het centrum. Bij het dagstrand worden o.a. SUPs verhuurd. 

Ook ligt bij het strand een van de weinige gratis parkeerplaatsen in Thorn (elders betaal je een vast dagtarief van €3,-).

MRT Beach in Thorn

Parc Maasresidence Thorn

Zoek je een kindvriendelijk vakantiepark of een restaurant met terras en speeltuin in Thorn, dan zit je goed aan recreatieplas De Grote Hegge. Daar ligt namelijk Parc Maasresidence Thorn. Behalve de ligging – aan het water en op ca. 1 km. van het centrum van Thorn – heeft dit park ook de vele faciliteiten als pluspunt. Zo zijn er o.a. een grote speeltuin, een kids club, een binnenzwembad met glijbaan, een restaurant, fiets- en bootverhuur en bowling. Ook zijn er veel kleine speeltuinen, meestal met eromheen een aantal vakantiehuizen. 

Via een blauwe voetgangersbrug is het vakantiepark verbonden met MRT Beach en het centrum van Thorn. Zo kunnen ook dagjesmensen eenvoudig het vakantiepark bezoeken. Dit is vooral ideaal als je met kinderen een terras met speeltuin wilt bezoeken in Thorn. Bij het restaurant op Parc Maasresidence Thorn is namelijk een café-restaurant met terras en ernaast een grote speeltuin.

Restaurant met speeltuin in Thorn
Vakantiehuizen, vlakbij het binnenzwembad

Per boot naar Thorn

Misschien wel de leukste manier om met kinderen naar Thorn te gaan is per boot, vanuit Maasbracht. De overtocht duurt ca. een uur, waarna je enige tijd hebt om Thorn te bezichtigen. Vervolgens vaar je per boot weer terug naar Maasbracht. 

Deze tochten worden aangeboden door Rederij Cascade. Op hun website stellen ze kinderen al in het vooruitzicht dat die ook even in de stuurhut mogen rondkijken en zelfs de boot mogen besturen.

Cascade Rondvaartboot in Maasbracht

Stox Pluktuin

En als je dan toch die boottocht vanuit Maasbracht naar Thorn wilt doen, maak je je kinderen vast ook blij met een bezoekje aan de lokale Stox pluktuin

In deze pluktuin in Maasbracht kun je namelijk zelf bloemen plukken en een boeket samenstellen. Verder is er een dierenknuffelweide en een (seizoensgebonden) tuinterras met een grote zandbak, speelweide en springkussen. In de zomer kunnen kinderen er ook ritjes maken in een mini-trein en er is een speurtocht door een 1000 meter lang maisdoolhof

Mini-trein en maisdoolhof (in aangroei)

Funbeach Panheel

Thorn ligt in waterrijk gebied en op drie km. van het witte stadje ligt een van de bekendste stranden van Limburg: Fun Beach in Panheel.

Behalve zonnen en zwemmen is het aquapark de grote attractie bij Fun Beach. Het aquapark is een drijvend eiland van speeltoestellen. Bij de entreeprijs is inbegrepen dat je minimaal één keer dit drijvende parcours mag afleggen (vanaf zes jaar).

Gezinnen met kinderen t/m twaalf jaar kunnen eventueel gebruik maken van ‘little beach’. Op dit strand is o.a. een pierenbad, speeltoestellen en ook een klein drijvend aquapark. 

Verder kan er bij Fun Beach tegen extra betaling gebruik worden gemaakt van een Super Slide (vanaf 16 jaar), waterfietsen, kano’s en SUPs. 

Het aquapark bij Fun Beach
Little Beach, speciaal voor kinderen

Stevensweert met kinderen

Stevensweert is een oud vestingstadje waar het leuk is om rond te wandelen met kinderen, zowel in het centrum als even verderop, aan de  Molenplas.

Stadswandeling Stevensweert

Vestingstadje Stevensweert heeft een mooie historische kern die prachtig gelegen is aan de Maas, tegen de Belgische grens. Een met bordjes gemarkeerde historische wandeling geeft bezoekers de kans om de hoogtepunten van het plaatsje te zien. De stadswandeling bevat niet iets specifieks kindvriendelijks, hoewel het kanon en de vestingwerken langs de route wel aandachttrekkers zijn voor kinderen. De afstand van de wandeling is trouwens wel erg kindvriendelijk (twee km.). En sluit je de stadswandeling in Stevensweert af op het terras van De Beertuin, dan kunnen kinderen zich nog uitleven op speeltoestellen of met midgetgolf en mini-karts.

Stevensweert: vestingwerken en oude kern

De Hompesche Molen

De Hompesche Molen in Stevensweert is de hoogste molen van Limburg. De – door Natuurmonumenten beheerde – molen is in de weekenden opengesteld voor publiek. Vanaf de omloop heb je een mooi uitzicht over de naastgelegen Molenplas. 

Bij de molen is ook een brasserie met terras en een Oerrr-speeltuin. Dit is een natuurspeeltuin met veel zand, water, boomstammen, stapstenen en andere natuurlijke materialen. 

Ook zijn bij de Hompesche Molen themawandelingen voor kinderen te verkrijgen. Daarmee kun je naar kasteeldomein Walburg wandelen of een rondje lopen om de Molenplas (zie onderstaand).

De Hompesche Molen, met Oerrr speeltuin

Molenplas

Een rondje om de Molenplas lopen betekent wandelen langs badderende Galloway-runderen, tal van vogels, grazende Konikpaarden en bijzondere flora. Ook staat aan de Molenplas een opvallend bomenmonument van fossiele boomstammen.

Met zes km. is een rondje om de Molenplas voor kinderen aan de lange kant, maar dankzij de themawandeling voor kinderen (van de Hompesche Molen; zie bovenstaand) zal menig kind toch doorzetten. Daarbij druk doende met speuren naar de juiste route, met de fotospeurtocht, met het beantwoordden van quizvragen en met het volspelen van een bingokaart.

Zodoende is een wandeling rond de Molenplas afwisselend genoeg voor kinderen, met tussendoor ook genoeg te beleven… Van torentjes maken met zwerfkeien tot aan de vogeluitkijktoren beklimmen. Een van de hoogtepunten op de route is de lange oversteek over het water, via grote stapstenen.

Molenplas: leefgebied van Konikpaarden
Wandelroute Molenplas, incl. stapstenen

Dagstrand de Maasterp

Sinds het sluiten van dagstrand de Kis heeft Stevensweert geen eigen dagstrand meer (in de Molenplas is zwemmen verboden). Het dichtsbij gelegen dagstrand is nu de Maasterp in Ohé en Laak. 

De Maasterp is een kleine plas met geleidelijk aflopend water, een strook strand en ligweide van gras. 

Het dagstrand is gratis toegankelijk, maar heeft geen voorzieningen. Wel ligt het direct aan een camping en brasserie (met terras en klein speeltuintje). 

Dagstrand de Maasterp

Varen op de Maasplassen

Gelegen aan de omvangrijke Maasplassen, is het gebied rond Stevensweert een plek bij uitstek om een dagje op het water door te brengen. Je kunt de meeste van bovenstaande plekken zelfs per boot aandoen en combineren tot een bijzonder dagje uit. Er zijn in de regio tal van aanbieders waar je een boot kunt huren.  In Stevensweert zelf is er een aanbieder van sloepverhuur. Even verderop, in Wessem, verhuurt ’t Veerhuis sloepen. En elders in dit blog noemde ik al Parc Maasresidence Thorn als verhuurder van boten in Thorn. Ook kun je een boottocht net over de grens starten en vanuit het Belgische Kinrooi met een elektrische boot gaan varen.

Samengevat is het gebied Thorn – Stevensweert een leuke plek in Midden-Limburg om met kinderen te bezoeken. Heb je nog aanvullingen op dit blog, laat het dan aub weten via onderstaand reactieformulier. Wil je meer tips voor Midden-Limburg met kinderen, bekijk dan eens dit blog: Midden-Limburg – Vijf toffe themawandelingen voor kinderen

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *