Luik is een stad met twee gezichten. Enerzijds is er (nog steeds) dat rommelige, soms lelijke. Anderzijds heeft de stad veel moois in de vorm van fraaie parken, moderne architectuur, leuke uitzichtpunten en een aardig historisch centrum. Dat contrast maakt het juist ook een interessante stad. Bovendien is er met kinderen best veel leuks te ondernemen in Luik. Ik bezocht Luik dan ook meerdere keren met – één kind of beide – kinderen en verzamelde de beste praktische en toeristische tips voor je!
Pendelboot over de Maas
La Navette Fluviale is een soort waterbus die heen en weer pendelt over de Maas in Luik. Met de boot kun je sightseeing te voet afwisselen met bezienswaardige boottochtjes. Zowel voor kind als volwassene is met de boot pendelen een hele leuke, maar ook praktische manier om Luik te ontdekken. Het is daarbij goed om te weten dat de bezienswaardigheden in Luik best wel ver uit elkaar liggen. De zes haltes van de Navette Fluviale liggen dan ook verspreid door Luik, o.a. vlakbij het station/parc de la Boverie, bij het aquarium en in het historische centrum.

De Navette Fluviale vaart van april tot november, van 10u tot 18u (uitgezonderd op maandag). Een dagkaart kost €10,- voor volwassenen en €5,- voor kinderen vanaf vier jaar. Meer informatie lees je hier. Tip: nabij de haltes Guillemins, (Pont de) Fragnée en Coronmeuse parkeer je gratis.

Station Luik-Guillemins
Het opvallendste en waarschijnlijk meest gefotografeerde gebouw in Luik is Station Guillemins. Dit hoofdstation van de stad werd geopend in 2009 en is gebouwd naar een ontwerp van de bekende architect Santiago Calatrava. Met strakke vormgeving, symmetrie en prachtige lichtinval is het station een walhalla voor liefhebbers van fotografie. Maar ook voor de niet-fotograaf is een wandelingetje door het station zeker een aanrader. Extra leuk voor kinderen zijn de waterstralen, die op het stationsplein uit de grond spuiten. Het station kan overigens ook prima als startplek dienen voor een bezoek aan Luik. Er stopt namelijk elk uur een trein vanuit Nederland (Maastricht). Tip: op 500 meter van het station is een halte van La Navette Fluviale (zie bovenstaand).


Montagne de Bueren
De 374 traptreden van Montagne de Bueren vormen misschien wel dé grootste bezienswaardigheid van Luik. De aanblik van de trap zelf is in elk geval erg bijzonder en het uitzicht van bovenaf over de stad Luik is prachtig. Kinderen kunnen het beklimmen van de vele traptreden ervaren als een avontuur, maar ook als een beproefing. Daarom is het geen gek idee om bovenaan bij de trappen te parkeren (bijv. op de straten ‘au Peri’ of ‘Boulevard du Troisieme Genie’). Zo kun je de klim omhoog als afsluiter van je bezoek aan Luik bewaren. Bovendien parkeer je bovenaan de trappen gratis, terwijl je beneden – aan de rand van het stadscentrum – wel betaald.

Parc de la Citadelle
Bovenaan bij de Montagne de Bueren staat een groot oorlogsmonument en erachter ligt het Parc de la Citadelle. Het park is aangelegd rond de restanten van de oude citadel. Een rondwandeling door het park (en om het ziekenhuis dat ook op deze plek staat) omvat zo een twee km. De interessantste plekken staan echter al op enkele honderden meters van het oorlogsmonument. Aan de ene kant ervan is een uitzichtplatform met de beste panorama’s over Luik. Aan de andere kant van het monument – een paar honderd meter verderop – ligt een speeltuin (met speeltoestellen voor alle leeftijden).


Stadswandeling voor kids
Luik heeft niet het soort stadscentrum om lekker op de bonnefooi rond te dwalen. Daarvoor is het straatbeeld te wisselend en rommelig. Ook verhinderen hoogteverschillen her en der een efficiënte route. Een uitgestippelde stadswandeling is dan ook aan te bevelen.
Stadwandelingen door Luik, die je goed met een kind kunt lopen, zijn verkrijgbaar via de lokale vvv en met de Aventure Liege app. Via de app zijn twee verschillende routes (cq. ‘city games’) van ca. drie km. te lopen. ‘De Gouden wandelstok’ is qua bezienswaardigheden het meest interessant. Die route heeft de ‘Coeur Historique’ – met knusse straatjes en gezellige pleinen – als voornaamste wandelgebied. De andere route – ‘De Ring van Lambertus’ – gaat o.a. langs het Paleis van de Prins-bisschoppen en langs enkele bezienswaardige kerken.
In beide games/routes moet een mysterie worden opgelost, waarbij spelletjes, puzzels en goed navigeren naar de uiteindelijke oplossing leiden. Beide routes zijn beschikbaar in het Nederlands en starten bij de toeristische informatiedienst aan de Quai de la goffe 13. Daar is ook een schatkaart verkrijgbaar waarmee een derde kindvriendelijke route door Luik kan worden gewandeld. Meer info over de app en de schatkaart vind je hier.


Archeoforum
In museum Archeoforum wordt de vroege geschiedenis van de stad Luik verteld. Bijzonder is dat het museum is opgebouwd rond de (ondergrondse) restanten van o.a. Romeinse bouwwerken en Middeleeuwse kerken. Met een tablet worden de oude gesteenten en opgegraven artefacten van historische duiding voorzien. Voor kinderen is er een aparte ‘tour’ op de tablet, waarbij ze het mysterie van de dood van Sint-Lambertus dienen op te lossen. Dat kunnen ze doen aan de hand van verhaaltjes, raadsels en puzzels. Ook zijn er enkele plekken in het museum waar kinderen wat actiever aan de slag kunnen; o.a. door een kerkboog van blokken te bouwen en een hefboom te bedienen.


Aquarium-museum
Het Aquarium-museum is gehuisvest in een 19e-eeuws gebouw aan de Maas. De tentoonstelling bestaat uit een zeer uitgebreide collectie van opgezette dieren en dierskeletten en uit ca. twintig aquaria. E.e.a. wordt gepresenteerd in een wat gedateerde opstelling, maar is soms ook gestoken in een modern jasje. De informatiebordjes zijn grotendeels enkel in het Frans. Gelukkig spreekt de collectie aardig voor zich en is het boeiend voor jong en oud. Kinderen zullen vooral enthousiast worden van de aquaria (met o.a. schildpadden en haaien) en de grote skeletten (olifant, vinvis) en van het planetarium en de ‘zozoo’ speelruimte (voor kinderen t/m vijf jaar). In hetzelfde gebouw als het aquarium-museum is het ook het Huis van de Wetenschap gevestigd (met uitleg enkel in het Frans).

Parc de la Boverie
Parc de la Boverie ligt op de zuidpunt van het eiland Outremeuse, dat in de Maas ligt. Het 19e-eeuwse park is mooi aangelegd en biedt leuke doorkijkjes op de stad. Met de nodige hoogteverschillen, diverse watertjes, charmante bruggetjes en speelse trappetjes is het een leuke plek om een wandeling met kinderen te maken. Onderweg kan even pauze worden gehouden in de kleine speeltuin, bij de grote volière of bij een restaurant met terras aan de Maas. Het park huisvest tevens het Musée de La Boverie; een kunstmuseum dat een partnerschap heeft met het Louvre.


Parc d’Avroy
Parc d’Avroy ligt op de route tussen station Guillemins en het centrum van Luik. Het knusse park telt enkele fonteinen en een groot aantal standbeelden. Grote blikvanger in het park is het moderne gebouw van het Trinkhall Museum (moderne kunst). Het terras van het bijbehorende Trinkhall café is een leuke optie in Luik om met kind of kinderen te bezoeken. Bij het terras is namelijk een kleine openbare speeltuin.

Monument voor de Intergeallieerden
Het monument voor de Intergeallieerden kun je moeilijk niet zien als je in Luik bent. De op een heuvel gebouwde 75 meter hoge art deco-toren, met ernaast een grote koepelkerk, domineert dan ook de aanblik van Luik. Het monument (ter nagedachtenis aan de Eerste Wereldoorlog) is voorzien van meerdere kleine gedenkplekken die met elkaar verbonden zijn door tal van trappetjes.

Het monument is helaas matig onderhouden en is dan ook zeker geen must om te bezoeken. Anderzijds is het best aardig om even rond te kijken bij het groteske monument. Door de vele trappetjes en verschillende niveaus is het tevens een interessante ontdekplek voor kinderen. Ook heb je er een leuk uitzicht over de stad. Het monument ligt op een km. van station Luik-Guillemins, maar kan – vanwege de zeer steile klim – het beste met de auto worden bereikt (zeker met jonge kinderen).
Extra tips voor Luik met Kind
Wat is er verder nog voor leuks te doen in Luik met kinderen? Aanvullend nog een viertal tips:
- Luik is bekend om haar markt ‘La Batte’; de grootste markt van België. Deze wordt elke zondagochtend gehouden.
- Bekendste lokale lekkernij is uiteraard de Luikse wafel. Hét adres in Luik voor de lekkerste wafels is Une Gaufrette Saperlipopette.
- Een andere lokale specialiteit in Luik, waar je (als een) kind (zo) blij van wordt, is gehaktballen met friet. Goede adresjes voor deze ‘Boulet a la Liegoise’ zijn o.a. de restaurants Amon Nanesse en Au Point de Vue.
- Heb je een kind dat dol is op voertuigen, dan maak je die vast blij met een bezoek aan het Museum voor het Openbaar Vervoer in Luik.
Wil je met je kind(eren) meer van België ontdekken? Check dan hier onze tips: België met kinderen – Alles Kids Op Reis