Kidsproof wandelen langs de Maas in Eijsden (4 km.)

Inhoud van dit artikel

Deze wandeling is vier km. in lengte en combineert mooie natuur met historische bezienswaardigheden en fijne gastronomie. Seizoensgebonden is er de mogelijkheid om met het pontje de Maas over te steken naar België; waar een restaurant met terras en speeltuin ligt.

De wandeling

Wij begonnen onze wandeling met een rondje door de tuinen rondom het fraaie Kasteel Eijsden. Daarna liepen we de oude dorpskern van Eijsden binnen en staken door naar de Maas. Langs de rivier struinden we naar een ca. vijfhonderd meter lange landtong die een scheiding vormt tussen de maas en een jachthaven (Aqua Viva). ‘s Zomers kun je op deze plek gemakkelijk even het rivierwater instappen om pootje te baden. Op de landtong is een kabouterpaadje met ca. vijftien houten kabouters (helaas zijn de kabouters nog wel eens mikpunt van vernieling en is het bestaan van het kabouterpad geen zekerheid). 

Nadat we alle kabouters gespot hebben – en aan het eind van het pad hebben genoten van het uitzicht over de Maas richting Maastricht – lopen we dezelfde weg terug. Nu volgen we de Maas tot eetcafé ‘Aon ’t Bat’; met een van de meest geliefde terrassen in de wijde omtrek. Hier is ook de mogelijkheid om met het pontje over de Maas naar Lanaye in België te gaan, waar je een terras met speeltuin wacht. Vanaf Aon t bat liepen we ca. vijfhonderd meter tot we weer bij het beginpunt waren.

Leuke wandeling voor kinderen

Wat maakt deze wandeling voor kinderen leuk? Kinderen kunnen wegdromen bij het kasteel en er is het nodige te ontdekken op het kasteelterrein. Langs de Maas is het lekker struinen en rennen, met op de landtong de mogelijkheid om pootje te baden, hutten te bouwen en kabouters te zoeken (mits ze niet zijn ‘verhuisd’; zie ook bovenstaande paragraaf). Als kers op de vlaai kun je de kinderen blij maken met een grensoverschrijdend riviertochtje, met de pont naar een speeltuin.     

Horeca

Eijsden is goed bedeeld met horeca. Favoriet is het heerlijke terras van eetcafé ‘Aon ’t Bat’. Een andere aanrader ligt aan de overzijde van de Maas, in België, direct bij het pontje. Daar is het namelijk goed toeven bij café-restaurant Bifana, met terras en speeltuin.

Als afsluiter van de wandeling kun je ook een paar km. rijden naar Buitengoed De Moosjtum, met fijn terras en speeltuin

Dichtbij Eijsden ligt verder nog Fun Valley; een recreatiestrand annex binnen- en buitenspeeltuin.

Speeltuin bij De Moosjtum

Praktische informatie

Parkeren en startpunt
Parkeren kan langs de weg, nabij kasteel Eijsden (Graaf de Geloeslaan 8).

Routebeschrijving
De route van 4 km. hebben we zelf geïmproviseerd en is vrij eenvoudig:
1. Vanaf de parkeerplek aan de Graaf de Geloeslaan loop je eerst naar het kasteel om daarna terug over dezelfde weg rechtdoor te lopen naar het plein Vroenhof (dit is overigens ook een goede optie om te parkeren).
2. Steek hier schuinlinks door en volg de Spriemenstraat tot aan de Maas.
3. Volg rechts de Maas - tot voorbij het meetschip van Rijkswaterstaat - naar de landtong.
4. Loop de 700 meter lange landtong zo ver af als je wilt. Op de terugweg volg je de Maas tot net voorbij eetcafé ‘Aon ’t Bat’.
5. Via de Diepstraat en dan de eerste straat rechts kom je weer bij het beginpunt op de Graaf de Geloeslaan.

Kinderwagen
De wandeling is niet geschikt voor kinderwagens.

Aandachtspunt
In periodes van nat weer, kunnen delen van de route modderig zijn; laarzen of wandelschoenen zijn dan aan te bevelen.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

2 reacties

 1. Hallo, hebben jullie een kaartje van de kidsproof wandelen langs de Maas in Eijsden? We komen voor een weekend met onze kinderen en kleinkinderen naar Eijsden en ik zoek een activiteit om op zaterdag te doen
  Alvast bedankt

  1. Hallo Pol,
   Hoewel de meeste van onze wandelroutes op kaart staan op ons profiel op Komoot, is dat voor deze in Eijsden net niet het geval. Heb je al eens in de ENCI-groeve gewandeld, vlakbij Eijsden? Dat is namelijk een nog veel leukere wandeling: zie ons blog elders op de website.
   Fijn weekend in Eijsden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *