IJsland met kinderen: 15 tips die je reis nog leuker maken

Inhoud van dit artikel

IJsland is niet de meest voor de hand liggende bestemming om met kinderen heen te gaan. Maar – bijzonder als het land is – is het toch echt een aanrader voor een vakantie met kinderen. Wel is het verstandig voldoende voorbereid op pad te gaan in IJsland. Onderstaande links en tips kunnen daarbij helpen en zijn ook handig bij het zelf plannen van een reis met kinderen in IJsland. 

Vliegtickets

Een reis boeken naar IJsland begint voor de meesten met het boeken van vliegtickets. Als ’s lands nationale vliegmaatschappij is Iceland Air een voor de hand liggende keuze om mee naar IJsland te vliegen. Wij bezochten IJsland met onze kinderen als ‘stopover’ op een vlucht met Iceland Air vanuit de VS naar Nederland. Zo een stopover kun je maken van of naar alle 15 bestemmingen van Iceland Air in Canada en de VS. Een stopover mag maximaal zeven nachten duren en is eenvoudig online bij te boeken.

Vlieg je met kinderen met Iceland Air, dan is het goed om te weten dat kinderen van 2 tot 12 jaar tijdens de vlucht een koptelefoon, een slaapmasker, wat speeltjes en een maaltijdbox (met een kleine maaltijd, een snack en een pakje drinken) krijgen. Voor overige passagiers geldt dat ze eten en een koptelefoon eventueel zelf moeten meebrengen of aan boord van het vliegtuig kunnen kopen.

Meer info over vliegen met Iceland Air met kinderen vind je hier.

Overigens kun je ook – met een eigen auto – per boot naar IJsland. Vanuit Denemarken vaart een ferry in ca. 65 uur naar IJsland. 

Auto- en camperhuur

Eenmaal in IJsland is ‘t het meest voor de hand liggen om rond te reizen met een huurauto of huurcamper(busje). Behalve persoonlijke voorkeur, zal bij de keuze ook meespelen in welke tijd van het jaar je IJsland bezoekt, of je veel off-road wilt rijden (en dus liefst 4wd) en welk budget je hebt. M.b.t. dat laatste was onze conclusie dat een camper de goedkoopste optie is

Natuurlijk is een gemiddelde huurauto an sich een stuk goedkoper dan een camper(busje), maar tel je de hotel- en de maaltijdkosten erbij op dan is de totaalsom in de regel hoger bij een huurauto. Weliswaar betaal je met een camper ook nog eens ca. €25,- tot €30,- per nacht voor een camping (vrij kamperen is maar heel minimaal toegestaan in IJsland). Maar, je kunt eenvoudig zelf je maaltijden verzorgen, waardoor je op een grote kostenpost bespaart.

Gehuurd camperbusje in IJsland

Camper of huurauto? Hoe dan ook is Northbound een aanrader om je zoektocht naar een vervoermiddel te beginnen. Northbound krijgt enorm veel positieve reviews, zowel m.b.t. de klantenservice en de prijs alsook om de gunstige boekingsvoorwaarden. 

Alle campings op kaart

Ga je inderdaad op pad met een camper, dan zul je meestal overnachten op vrij basale campings. IJsland is –mede door het klimaat – namelijk niet echt een kampeerland te noemen. Bovendien verblijven de meeste gasten maar één nacht op een camping en reizen daarna weer verder. Gelukkig is er wel voldoende aanbod van campings en is het in de regel niet nodig – en meestal ook niet mogelijk – om campings vooraf te boeken (campings die wel – online – te reserveren zijn vind je hier).

Camping (Skaftafell) in IJsland

Met de camper op pad is waarschijnlijk voor kinderen de leukste manier van reizen in IJsland (die van ons vonden hun eerste camperavontuur in elk geval fantastisch). Zeker als je  – zoals wij deden – het zo plant dat je vooral op campings met een speeltuin (en/of zwembad) verblijft. Handig daarbij is dit overzicht van alle campings in IJsland. Per camping staan de faciliteiten aangegeven, inclusief eventuele aanwezigheid van een speeltuin en zwembad. Ik heb zelf (ter plaatse) al een beetje voorwerk gedaan en tip in een blog tien kindvriendelijke campings in het zuiden van IJsland en langs de Golde Circle: IJsland: 10 x kindvriendelijke camping met speeltuin en/of zwembad.

Overigens mogen kinderen gratis verblijven op de meeste campings. Daardoor kwam de totaalsom voor ons gezin meestal tussen de €25,- en €30,- per camping-overnachting uit. Goedkoper overnachten kun je door een Camping Card aan te schaffen. Of je per saldo daadwerkelijk bespaart hangt af van je reisduur en van welke campings je gebruik maakt (de kaart is maar geldig op een beperkt aantal campings; voor ons reden om er geen te kopen). Meer info over de Camping Card vind je hier.

Weer

Flexibiliteit is wel echt het toverwoord van een reis per camper. En die flexibiliteit kan handig zijn m.b.t. het wisselvallige weer in IJsland. Zelf hebben wij o.b.v. het weer ons reisschema zoveel mogelijk zo aangepast dat we bij mooi weer veel bezienswaardigheden bezochten. Bij slecht weer reden we juist vooral langere afstanden (met het idee dat we op de terugweg deels weer langs dezelfde plekken zouden komen; hopelijk dan met beter weer) of kozen er bijv. voor om lekker op te warmen bij een ‘hot spring’. 

De weersvoorspelling is dus iets om in de gaten te houden. Dat doe je het beste via de website van de IJslandse meteorologische dienstOp de website wordt ook de kans op noorderlicht weergegeven (namelijk hier). 

Zonsondergang in IJsland

Verkeer

Mede in relatie tot het weer, is ook de verkeerssituatie een puntje van aandacht. Actuele weerwaarschuwingen, wegafsluitingen en meer verkeersinfo lees je op deze website.

Algemene info en tips over rijden en reizen in IJsland vind je hier

Tanken met korting

Ook handig is dit overzicht van alle tankstations in IJsland op kaart. Temeer omdat je via de meeste auto- en camperverhuurders met korting kan tanken bij specifieke tankstations.

Alle zwembaden op kaart

Eenmaal van de weg af na een dag sightseeing, kan het heerlijk zijn een duik te nemen in een zwembad, zelfs in IJsland, en zeker voor kinderen. Handig dus, dit overzicht van alle zwembaden in IJsland. En goed nieuws voor de koukleumen: veel zwembaden hebben ook hot tubs en jacuzzi’s!

Zwembad (Laugaland) in IJsland

Top 50 musea op kaart

Met heel wat regendagen per jaar is een museumbezoek niet zelden dé ideale activiteit voor toeristen. Best prettig dus dat er maar liefst 265 musea zijn in IJsland, waaronder veel musea die ook leuk zijn om met kinderen te bezoeken. Een top 40 van musea in IJsland vind je hier handig weergegeven op kaart. 

Skógar museum: één van de ruim 250 musea in IJsland

Kinderen gratis

Goed om te weten is dat campings, zwembaden en musea vrij ruimhartig zijn met het gratis toelaten van kinderen (tot welke leeftijd varieert). Zelfs bij de Blue Lagoon en de Secret Lagoon hebben kinderen tot 14 jaar gratis entree.

Ook bij veel attracties in Reykjavik hebben (jonge) kinderen gratis entree en het OV is er gratis t/m 11 jaar. Voor kinderen van boven die leeftijd en vooral voor volwassenen kan het lonen om bij een bezoek aan Reykjavik een City Card aan te schaffen. 

Blue Lagoon: gratis entree voor kinderen

Steekvliegen

Dan nog iets heel anders… Seizoensgebonden kan met name het zuiden van IJsland kampen met een plaag van steekvliegen. Deze minuscule vliegjes zijn vooral na zonsondergang – en vooral bij windstilte – actief en kunnen iemand in zijn of haar slaap wel tientallen of zelfs honderden keren bijten (wat het slachtoffer meestal pas de volgende ochtend merkt). Zelf hebben we geen vlieg gezien, maar is er een plaag dan is het niet ondenkbaar dat anti-insectenlotion met deet (ter preventie van beten) en cortisonzalf (de aanbevolen behandelmethode van de insectenbeten) snel uitverkopen. Misschien dus geen gek idee om deze items aan je reisapotheek toe te voegen… 

Ook dichtbij water kunnen zich – een andere soort – vliegen in grote getalen ophouden. Kijk daarom niet gek op als je op zulke plekken iemand met een hoofdnetje tegen vliegen ziet rondlopen.

Er is trouwens ook goed nieuws m.b.t. vliegende insecten: muggen komen (nog) niet voor in IJsland!.

Paklijst

IJsland is voor de meeste mensen geen ‘standaard-vakantiebestemming’. Het is daarom raadzaam via Google te zoeken naar een paklijst voor IJsland, zodat je goed beslagen ten ijs(land) komt. Uit eigen ervaring kunnen we in elk geval ook de volgende items tippen voor als je met kinderen op vakantie gaat naar IJsland:  

  • Laagjes: het contrast qua weer kan groot zijn in IJsland. Op dezelfde dag hebben we met een muts rondgelopen, maar ook in t-shirt op het terras gezeten. ‘Laagjes’ is dan ook het toverwoord qua kledingadvies.
  • Thermokleding en winterjas: denk bij die laagjes kleding ook zeker aan thermokleding en een winterjas. Zelfs in de zomer (toen wij er waren) waren er momenten dat we ze graag bij ons hadden gehad. 
  • Muts, sjaal: in plaats daarvan moesten we het op de koudste momenten doen met een muts (ter plaatse nog gauw gekocht) en een sjaal. Beide ook warm aan te bevelen voor op je paklijst… 
  • Slaapmasker: een fijn slaapmasker kan best wel eens het verschil maken voor een goede nachtrust in IJsland, vooral in de ‘lichte’ periode mei t/m augustus.
  • Waterschoenen: bij iets warmer weer zijn de vele riviertjes en poeltjes ideale speelplekken voor kinderen. Fijner spelen is het met goede waterschoenen aan. 
  • Keukenvoorraad: reis je met een camper dan kan het handig zijn om kleine voorraadjes van keukenbenodigdheden mee te nemen (zodat je geen hele verpakking hoeft te kopen): denk aan suikerzakjes, theezakjes, kruiden, zout, plastic zakjes. Overigens hebben camperverhuurders meestal een kast met supermarktartikelen (van vorige huurders), waaruit je gratis je keukenvoorraad kunt aanvullen.
  • Spelletjes en campingspel: was het te koud, dan zaten we binnen in onze camper en maakten dankbaar gebruik van de meegebrachte reisspelletjes (vooral Dobble en Clever spelen we graag; beide ook leuk voor twee personen).  Gelukkig konden onze kinderen ook veel buiten spelen op de camping en hadden ze veel lol met een frisbee en een klein voetballetje die we bij ons hadden. 
  • USB autolader en powerbank: wij huurden een camperbusje zonder stroom. Het opladen van onze telefoons deden we meestal tijden het rijden in de auto met een USB autolader of – indien mogelijk – tussendoor in het sanitairgebouw op de camping. Ook hebben we veel gehad aan onze 4-in-1 Powerbank, waarmee we tegelijkertijd e-reader, I-pad en telefoon konden opladen.
  • Kinderboeken over IJsland: met lava, geisers, gletsjers en tal van mythische sagen is IJsland een prima inspiratiebron voor spannende avonturenverhalen. Een boek rond dit thema lijkt dan ook een goede manier om je kinderen alvast enthousiast te maken voor een vakantie naar IJsland. Enkele suggesties voor leuke kinderboeken over IJsland zijn: Hoe je een vulkaan kunt blussen (vanaf 7 jaar) en de voorleesverhalen van Kimmie en Ko in IJsland.
 
Meer ideeën voor je paklijst voor als je met een camper naar IJsland gaat vind je in deze paklijst camper

Benieuwd naar de route die wij met onze kinderen in IJsland reden in een camper? Lees het hier: IJsland met kinderen: reisverslag

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *