IJsland met kinderen: verslag (+ kaart) van onze route per camper

Inhoud van dit artikel

Wauw, wat was het een mooi avontuur om met onze kinderen per camper een route van dik 1000 km. door IJsland af te leggen! Overweeg je een soortgelijke vakantie, dan kom je alvast in de stemming met dit fotorijke blog, incl. routesuggestie en tips voor onderweg. Tip: onderaan de pagina staan links naar onze twee blogs met praktische tips en campingtips voor IJsland.

Top-3 IJsland
Alle onderstaande plekken op onze route waren erg bijzonder en echt een bezoek waard. Toch staken drie plekken er bovenuit en deze mag je - naar mijn mening - niet missen als je IJsland bezoekt:

1. Dyrhólaey: letterlijk kippenvel kreeg ik van het uitzicht op deze plek. Zo mooi! Voordeel van een camper: we klapten er onze stoeltjes uit en pakten er een bijzonder borrelmomentje.
2. Kvernufoss: wandelend door een bocht tussen de rotsen hadden we plots zicht op de waterval. Het was een betoverend moment. Daarna was het moeilijk te stoppen met foto's maken...
3. Jökulsárlón: qua route een beetje uit de richting, maar de reis dubbel en dwars waard. Reusachtige gletsjers, drijvende ijsschotsen en een strand vol brokken ijs. Unieke plek!

Dag 1: Keflavik – Thingvellar NP

IJsland, daar zijn we dan! We landen in de ochtend op Keflavik Airport, waarna we ons camperbusje ophalen. Daarna slaan we proviand in bij een supermarkt en zijn we echt klaar voor deze road trip. 

De eerste bestemming is Thingvellar. Dit Nationale Park is vooral bekend door een breuklijn die hier duidelijk zichtbaar aan het aardoppervlak ligt. Tijdens een rondwandeling verkennen we dit geologische verschijnsel en genieten ook van de verdere natuurpracht in het gebied. 

 

Kloof in Thingvellar Nationaal Park

Daarna rijden we verder naar onze camping in Geysir. Eenmaal daar aangekomen hebben we al heel wat indrukken opgedaan van IJsland. Allereerst, dat de landschapen ronduit spectaculair zijn. Maar, ook dat het hier heel stevig kan waaien en snijdend koud kan zijn…

Uitzicht in Thingvellar NP
Einde dag: spelen op de camping

Dag 2: Geysir – Gulfoss – Faxi

Onze camping ligt letterlijk op 100 meter van het terrein met de beroemdste IJslandse geisers. En na het ontbijt lopen we er via een korte omweg, met mooie uitzichten, naartoe.      

Uitzicht op de geisers in Geysir
Spuitende geiser

Na de grote geiser een paar keer water te hebben zien spuiten, halen we ons busje op en rijden naar Gulfoss, naar een van de grootste watervallen van IJslandAl wandelend vergapen we ons er aan de enorme watermassa die hier continu voorbij raast. 

Toch hebben we 20 km. verderop een meer bijzondere ervaring bij een waterval; bij die van Faxi. I.t.t. bij Gulfoss zijn hier namelijk geen drommen bezoekers, maar hebben we de waterval praktisch voor ons zelf. Een terrasje voor de (late) lunch is hier de kers op de taart! 

We zijn verzadigd voor vandaag en rijden die dag enkel nog de rit van dik een uur naar een camping in Landvegur.  

Waterval in Gulfoss
Familiekiekje bij de waterval in Faxi

Dag 3: Skogafoss – Kvernufoss – Dyrhólaey – Vik

Net als gisteren, staat ook vandaag vooral in het teken van watervallen. Eenmaal onderweg met de camper zien we al meerdere mooie exemplaren, langs de weg. Stoppen doen we bij de twee mooiste: Skogafoss en Kvernufoss. Skogafoss kunnen we al in volle glorie bewonderen vanaf de parkeerplaats. Toch beklimmen we er ook een steile trap, naar een tweede grote waterval, verder stroomopwaarts. 

Skogafoss waterval
Tweede waterval, stroomopwaarts bij Skogafoss

Naar Kvernufoss moeten we eerste een korte wandeling maken, waarna de waterval zich in volle pracht aan ons toont. Wauw, wat een mooie plek! Al genietend van het uitzicht trekken we onze regenjassen aan, om ook nog even achter de waterval langs te lopen. 

Kvernufoss waterval

Nog vol van deze indrukken wacht ons even later bij de Dyrhólaey vuurtoren alweer een adembenemend 360°-uitzicht. Hier is zoveel moois te zien: rotsformaties, zwarte stranden, grillige heuvels, groene landschappen, gletsjers… Het voelt een beetje alsof we naar ‘IJsland in een notendop’ kijken. Als afsluiter stoppen we vervolgens bij het zwarte zandstrand in Vik, waar de kinderen nog even leuk spelen. Daarna is het gelukkig niet meer ver rijden naar de camping in het centrum van Vik.

Uitzicht landinwaarts vanaf Dyrhólaey
Uitzicht op zee bij Dyrhólaey
Zwart zandstrand in Vik

IJsland met kinderen
Hoewel IJsland niet een heel voor de hand liggende bestemming is om met jonge kinderen heen te gaan, hadden onze kids er ook een hele fijne tijd. Allereerst vonden ze het leuk om met een camper rond te reizen. En omdat we campings kozen met een speeltuin (zie link onderaan) hadden ze ook altijd wat te spelen aan het einde van een reisdag. Verder waren ze natuurlijk onder de indruk van de geisers, gletsjers, ijsschotsen en vulkanen. En van de souvenirwinkels 🙂 Tijdens onze uitstapjes was er verder ook genoeg te beleven voor onze kinderen: van spelen met steentjes en achter watervallen langs lopen tot aan bezoekjes aan het strand en lekker badderen in de warmwaterbronnen.

Dag 4: Svartifoss NP

Vanuit Vik rijden we twee uur naar Svartifoss Nationaal Park. We boeken er een plekje op de camping, vanwaar we in de middag twee wandelingen maken. Eerst lopen we een half uur tot vlakbij de Skaftafell gletsjer. Aan de voet van de gletsjer is een meer waar grote ijsschotsen in ronddrijven. 

Onze tweede bestemming in het nationaal park is de Svartifoss waterval. Hiervoor moeten we – vanaf onze camperplaats – een stuk bergop wandelen. Onderweg hebben we mooi uitzicht en passeren we enkele andere watervallen. Uiteindelijk hebben we na twintig minuten zicht op de Svartifoss; een waterval die vooral bijzonder is door de kolomvormige lavarotsen eromheen. Andermaal een mooi plaatje!

Bij de Skaftafell gletsjer
Uitzicht onderweg naar de Svartifoss waterval
Svartifoss waterval

Dag 5: Jökulsárlón

Op dag vijf rijden we, na het ontbijt, 45 minuten tot aan onze meest oostelijke bestemming: Jökulsárlón. Op deze plek ligt een grote gletsjer met aan de voet een meer en een rivier, die even verderop in zee stroomt. In het water drijven kleine en grote stukken ijs, die deels weer aanspoelen op een strand (Diamond Beach). Het is een – zeker voor Europa – unieke plek! 

We nemen dan ook de tijd om dit ijzige gebied te verkennen, zowel per boottocht (geen aanrader, want te duur voor wat het toevoegt) als te voet. De middag brengen we vooral door in de auto voor een tocht van vier uur, grotendeels dezelfde route als we heen hebben gereden. Begin van de avond checken we in op een landelijk gelegen camping in Hvolsvöllur.

Diamond Beach
Op de camping in Hvolsvöllur

Dag 6: Seljalandsfoss – Kerid Krater – Secret Lagoon

We beginnen de dag met een bezoek aan twee naast elkaar gelegen watervallen: de Seljalandsfoss en de Gljufrabui. Laatgenoemde is bijzonder door de ligging in een inham. Dit betekent wel dat de bezoekerscapaciteit beperkt is (en er vaak een rij wachtenden staat) en je er gegarandeerd nat wordt. Gelukkig hadden we de regenkleding mee, die ook goed van pas kwam bij de Seljalandsfoss. Bij die waterval kun je namelijk achterlangs het omlaag kletterende water lopen. 

Seljalandsfoss waterval
Gljufrabui waterval

Natter werden we echter een uur verderop, bij de Kerid (vulkaan)krater, waar we flinke regen hadden. Gauw stapten we weer in onze camper en reden naar Secret Lagoon. Dit is een warmwater-thermen, omringd door vulkanische activiteit. Een ideale plek om op te warmen en de dag af te sluiten!

Kerid vulkaankrater
Secret Lagoon

Dag 7: Blue Lagoon

Onze laatste hele dag in IJsland belooft (net als de vorige dag) regenachtig te worden. We schrappen daarom de wandeling naar Reykjadalur (een rivier met warm water) en besluiten via een bezienswaardige kustroute naar de Blue Lagoon te rijden. 

De Blue Lagoon zijn de bekendste warmwaterbronnen van IJsland. Erg toeristisch, stevig geprijsd, maar wel een bezoek waard. Op een – vooral – regenachtig en koude dag is het dan ook een ideale activiteit. En als de wolken even wegtrekken en de zon zich kort laat zien, blijkt deze Lagoon ook nog eens heel mooi gelegen. Uitgebadderd en helemaal ontspannen rijden we aan het einde van de middag naar een camping, vlakbij het vliegveld. De volgende ochtend laten we het prachtige IJsland achter ons. Met het voornemen om er zeker nog eens terug te komen.

Warmwaterbaden in de Blue Lagoon
Bijzondere natuur rond de Blue Lagoon
Blue Lagoon: gratis toegang voor kinderen

Ben je benieuwd naar nuttige links voor onderweg in IJsland of naar tips voor leuke campings voor kinderen langs bovenstaande route, lees dan verder in deze blogs:

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *