Essen met kinderen – Industriekultur in de groenste stad van NRW

Inhoud van dit artikel

Het Duitse Essen is als het ware een stad met twee gezichten. Enerzijds is er de alom aanwezige (voetprint) van de staalindustrie (van de Firma Krupp) die Essen heeft doen uitgroeien tot de tweede stad van het Roergebied. Anderzijds is Essen ook juist de meest groene stad van Noordrijn-Westfalen (NRW). Niet zo gek dus dat onze tips voor Essen (met kinderen) zich vooral afspelen tussen staal en groen. 

Zeche Zollverein

Een van de grootste toeristische trekpleisters in Essen is Zeche Zollverein. Deze voormalige kolenmijn en cokesfabriek is dan ook een van de mooiste (en grootste) voorbeelden van de Duitse Industriekultur en is zelfs opgenomen op de lijst van UNESCO werelderfgoed.

Met mijn kinderen maakte ik een wandeling over het terrein, langs o.a. fabrieksovens, hoge schachten, ellenlange pijpleidingen en meer oud productiemateriaal. Op zichzelf is het al een ‘spannende’ plek om rond te lopen en voor mijn kinderen is er dan ook genoeg te ontdekken. Ook zijn er enkele speeltuinen verspreid over Zeche Zollverein. En – zo ontdekten we zelf pas naderhand – er is zelfs een footgolf parcours uitgezet op het terrein (info en voetballen zijn gratis af te halen bij het informatiekantoor). s’ Zomers schijnt er ook een ‘pop-up’ openluchtzwembad te openen in Zeche Zollverein.

Een van de favoriete plekken van mijn kinderen in Zeche Zollverein was de enorm lange roltrap (een van de langste in Duitsland). De roltrap vormt de entree naar het Ruhr Museum; een mooi en groot museum, dat de (industriële) geschiedenis van het Roergebied als thema heeft. Helemaal in stijl van de omgeving is het museum gehuisvest midden tussen de oude fabrieksstellages. 

Hoewel ik het museum met mijn kinderen dit keer oversla, weet ik van een eerder bezoek aan Essen dat het een heel boeiend museum is. Er is voor jong en oud genoeg te zien om minstens een paar uur zoet te zijn. Ook kun je er het dak betreden voor een leuk uitzicht en is er een café bij het museum. Direct tegenover het museum liggen overigens ook enkele café-restaurants.

Favoriet bij kids: deze lange roltrap

Phänomania Erfahrungsfeld

Vlakbij Zeche Zollverein is een ander stuk Industriekultur omgetoverd tot een interactief wetenschapsmuseum, genaamd Phänomania Erfahrungsfeld.

Helaas stonden we er zelf – op een doordeweekse dag – voor een gesloten museumdeur (Tip: check vooraf de openingstijden op de museum-website ;-). Wat we van het museum konden zien zag er echter al leuk uit. Het buitengedeelte heeft een speelgedeelte waar ook diverse proefjes kunnen worden gedaan. En er staat een 35 meter oude schachtbok die kan worden beklommen voor een leuk uitzicht.

Het interieur van het museum is gehuisvest in een oud machinegebouw. Jong en oud kunnen er aan de slag met tal van wetenschappelijke experimentjes. Het museum wordt hoog gewaardeerd en volgens reviews kun je er makkelijk een uur of drie doorbrengen.

Buitenterrein van Phänomania erfahrungsfeld

Grugapark

Het Grugapark presenteert zich als een van de mooiste landschapsparken van Europa. Mooi is het er zeker. En voor kinderen is er ook nog ontzettend veel te doen, zo ontdek ik tijdens een bezoek aan het park met mijn zoon (van toen vijf jaar). 

Het begint al goed als we na betaling bij de kassa het park betreden. Meerdere leuke speeltuinen zorgen ervoor dat we het eerste uur niet veel meer van het park zien dan deze uithoek bij de ingang. Met een treinritje in het vooruitzicht weet ik mijn zoon toch zo ver te krijgen om meer van het park te gaan ontdekken. Bij de rozentuin pakken we een paar mooie fotomomentjes mee. Daarna gaan we verder op ontdekkingstocht bij de kindertuin, het labyrint en nog maar weer een speeltuin. In de verte horen we water kletteren en als we de bron ervan hebben gelokaliseerd bevinden we ons op de mooiste plek van het park. Zowel de aanblik van de meertraps-waterval als het uitzicht eromheen zijn super!

Uitzicht in Grugapark
Dierenverblijf in Grugapark

Natuurlijk willen we ook ‘de Hundertwasser’ zien die zich in het park bevindt; een gebouw in de zo herkenbare stijl met speelse vormen en kleuren. Een ander architectonische aandachtstrekker is de Grugaturm. Deze 30 meter hoge toren in Bauhausstijl is te beklimmen voor het beste uitzicht over het park.

Maar, dan heeft mijn zoon het treintje ontdekt en vanaf dat moment staat alles in het teken van de zoektocht naar het station. Het wordt langer zoeken dan verwacht. We malen er niet om, want het weer is goed en onderweg passeren we o.a. een natuurspeelweide, het rododendron-dal, mooie fonteinen en – als we goed geteld hebben – speeltuin acht, negen en tien van het park. Zo hebben we in ca. vier uur tijd eigenlijk alles al gezien, maar doen we met het treintje de tour toch nog eens dunnetjes overdoen. 

Speeltoestellen in Grugapark

Margaretenhöhe

Margaretenhöhe is de meest geliefde wijk van Essen en een belangrijk stuk cultureel erfgoed van de stad. Deze zogenaamde tuinwijk werd begin van de 20e eeuw gebouwd voor medewerkers van staalfirma Krupp. Margaretenhöhe is gebouwd naar voorbeeld van een Middeleeuws stadje. Er zijn haast geen twee huizen hetzelfde en – mede dankzij goed onderhoud en de fraaie aankleding met bloemen en klimopstruiken – is het een zeer bezienswaardige wijk met knusse woningen en sfeervolle straten.

Straat in Margaretenhöhe
Accommodatietip: Hotel Margaretenhöhe

Centraal in de wijk aan de Kleiner Markt ligt Hotel Margaretenhöhe (met familiekamers en een speelhoekje voor kinderen). Met mijn zoon verbleef ik er een nacht, zodat we op ons gemakje de wijk konden ontdekken. Margaretenhöhe is niet heel groot; met een uurtje rondwandelen zou je al een goede indruk van de buurt kunnen krijgen. Kinderen hoeven zich er niet te vervelen, want de wijk is goed bedeeld met speeltuinen en er is een ijssalon. Goed om te weten is dat Margaretenhöhe makkelijk te combineren is met een bezoek aan het nabijgelegen Grugapark (zie bovenstaand).  

Baldeneysee

De Baldeneysee is een kilometers lang (stuw)meer in het zuiden van Essen. Het gebied rond het meer vormt als het ware de groene long van de stad. De Baldeneysee is dan ook een populaire trekpleister voor recreatie, variërend van wandelen en rondvaarten tot aan watersport en zonnebaden. M.b.t. dat laatste biedt het strand van SeaSide Beach Club de beste faciliteiten.

Zelf maakten we een wandeling langs het meer. Als startpunt hadden we Wirtshaus zur Heimlichen Liebe: een gezellige brasserie met een Biergarten met mooi uitzicht. Naast het Wirtshaus kan ook minigolf worden gespeeld. Onze wandeling liepen we op de bonnefooi door (helling) bos, tot aan de waterrand, naar een uitzichtpunt en via een iets andere route weer terug.

Rond de Baldeneysee liggen ook diverse historisch interessante overblijfselen (o.a. een schachtbok en een 800 jaar oude ruïne). Meest bekend is Villa Hügel; het voormalige woonverblijf van de familie Krupp; tegenwoordig een museum. 

Zicht op de Baldeneysee
Biergarten met uitzicht

Essen met kinderen: extra tips
Toen ik Essen eens (zonder kids) bezocht voor de kerstmarkten, verbleef ik twee nachten in Kettwig. Dit stadsdeel was voorheen een zelfstandig dorp en heeft een charmant historisch centrum met knusse straatjes en mooie vakwerkhuizen. Kettwig is bovendien fraai gelegen aan de Roer (met mogelijkheden voor watersport), heeft een aardig aanbod aan horeca en speeltuinen en ook een eigen kerstmarktje.
Een andere tip is Museum Folkwang. Zonder voorkennis van dit museum bezocht ik er eens een tentoonstelling. Al gauw werd me duidelijk dat dit waarschijnlijk een van de betere kunstmusea van Duitsland is. De collectie bevat werken van een haast eindeloze lijst van wereldberoemde kunstenaars (o.a. van Gogh, Picasso en Monet). Voor zover ik weet is het museum niet specifiek kindgericht, maar voor liefhebbers is Museum Folkwang zeker een aanrader.

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *