Beaune – wijnstadje in de Bourgogne; ook leuk met kinderen

Inhoud van dit artikel

Beaune is een kleine stad in de Franse Bourgogne en vormt het hart van het gerenommeerde wijngebied Côte de Beaune. Beaune ligt vlakbij de A6, oftewel heel dichtbij de autoroute naar Zuid-Frankrijk. De stad is dan ook ideaal om als tussenstop te bezoeken, ook omdat je met een halve dag al een goede indruk kunt krijgen van Beaune. Meer tijd is er echter ook goed besteed. Zelf verbleven we twee nachten in Beaune met onze kinderen. En dit zijn onze tips…

Hôtel-Dieu – Hospices de Beaune

Bovenaan ons ‘wensenlijstje’ voor Beaune stond het Hôtel-Dieu – Hospices de Beaune. Dit Middeleeuwse ziekenhuis is in perfecte staat en heeft een prachtig dak als grote blikvanger. En ook om het goed bewaard gebleven interieur, is het ziekenhuis een bezoek waard. Zelf waren we er zo een kleine anderhalf uur zoet. We keken er ondermeer rond in de vroegere ziekenzalen, de kapel, de apotheek en bij eeuwenoude kunst en artefacten. Een informatieve audioguide bracht e.e.a. voor ons wat meer ’tot leven’. Voor onze kinderen was er een aparte kinder-audioguide met een soort speurquiz. Dit alles was ook beschikbaar in het Nederlands, waarmee het Hospices de Beaune dan ook een prima plek is om met kinderen te bezoeken

Goed om te weten: het gebouw is 365 dagen per jaar opengesteld voor bezoekers en heeft ruime openingstijden (tot 19.30u). Online reserveren is aanbevolen en kan hier.

Hospices de Beaune
Detail van het dak

Oude stad

Het centrum van Beaune is vrij compact en zelf hadden we er met een dik uur rondlopen al een aardige indruk van. 

Van de bezienswaardigheden zijn vooral de kathedraal, de oude bastions en de Beffroi het vermelden waard. De Beffroi is een oude toren, die ’s zomers beklommen kan worden, voor een leuk uitzicht (meer info: hier). 

Tot de meer kindvriendelijke plekken in de oude stad van Beaune behoren Place Carnot (met carrousel) en het Square des Lions (met speeltuin). Optioneel kan het centrum ook met een familiespeurtocht worden verkend (te koop bij het toerismekantoor à €10,-). Ook rijdt een toeristentrein een route door het oude centrum en de wijnvelden.

Straatbeeld in Beaune

Parc de la Bouzaize

Op een avondwandelingetje in Beaune liepen we o.a. door het Parc de la Bouzaize. Dit is een klein, maar mooi en divers park. Het heeft een veelheid aan bomen en planten en is fraai gelegen, langs de wijnvelden. Centraal in het park ligt een vijver, met een ouderwetse kiosk en bootverhuur. Rond de vijver zijn enkele interessante plekken, zoals een volière, een klein aquarium en een waterval. Ook ligt er een speeltuin in het park. Pal naast Parc de la Bouzaize ligt Parc de la Creuzotte. Dit is een heel klein park, maar wel met een sportparcours, stapstenen en een vlonderpad. Alles bij elkaar vermaakten vooral onze kinderen zich erg goed in deze twee parken in Beaune.

Vijver met bootverhuur in het park
Parc de la Bouzaize: met speeltuin

Cité des Climats et Vins de Bourgogne

Het Cité des Climats et Vins de Bourgogne is een in 2023 geopend museum, aan de rand van Beaune. Gevestigd in een fraai modern gebouw vertelt het museum het verhaal van de Bourgogne als wijnstreek. In een audioguide (Fr, En) en met veel fraaie multimedia worden allerhande onderwerpen m.b.t. wijn toegelicht: van geologie en geschiedenis tot productie en aroma’s. De (vrij compacte) tentoonstelling is voldoende kidsproof, temeer er ook onderdelen speciaal voor kinderen zijn ingericht. Inclusief bij de entree, kan er ook geproefd worden, waarbij voor kinderen druivensap op het menu staat. Verder is er een dakterras voor leuk uitzicht en ligt er een fraai park rond het gebouw (beide ook zonder entree te bezoeken).

Museum in een modern gebouw
Deel van de museum-expositie

Côte de Beaune

Côte de Beaune is het wijngebied rond Beaune, en is – als onderdeel van de wijnregio Bourgogne – aangemerkt als Unesco-werelderfgoed. De rollende heuvels vol wijnstokken vormen het prachtige decor van knusse dorpjes en tal van wijnhuizen (waaronder heel veel premier crus en grand crus). Een verdere verkenning van het gebied is dan ook een aanrader. Dit kan per auto over de Routes des Grand Crus. Of per fiets over de Voie des Vignes. Te voet de wijngaarden verkennen kan vanuit Beaune prima op de bonnefooi. Hoe je ook de Côte de Beaune verkent, met kinderen is het een aanrader om ook het Chateau de Savigny les Beaunes op te nemen in de route. Dit wijn-/museumkasteel, net buiten Beaune, heeft namelijk een zeer ruime collectie van o.a. oude auto’s, motoren en vliegtuigen.

Te voet door de wijngaarden in Beaune
Kerk in Volnay, langs de Route des Grand Crus

Hoteltips: Medicis Home & Greet Hotel

Wil je Beaune, incl. overnachting, bezoeken met kinderen, dan hebben we twee tips voor een kindvriendelijk hotel in Beaune. De eerste hebben we van ‘horen-zeggen’ en betreft Greet Hotel. Dit hotel in Beaune staat bekend als kindvriendelijk, mede door de familiekamers, de speelhoek en de grote tuin met zwembad.

De tweede tip betreft Medicis Home Beaune, waar we zelf verbleven. Dit aparthotel maakt onderdeel uit van een woonresidentie voor senioren. Op zichzelf al bijzonder… Net als trouwens het uitzicht (op de wijngaarden), de ruime afmeting van ons appartement (met keuken) en de goede prijs-/kwaliteitverhouding. Onze kinderen konden hier bovendien best leuk spelen op het ruime (omsloten) terrein en met een voetbaltafel. Ook fijn was het gratis parkeren, de (optie tot) ontbijtservice en de ligging; zowel aan de wijngaarden als op loopafstand van het centrum van Beaune.

 

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *