Badplaats Águilas – 40 stranden aan de Spaanse Costa Cálida

Inhoud van dit artikel

Águilas (35.000 inwoners) is de meest zuidelijke plaats aan de Costa Cálida en grenst aan de provincie Almeria. Costa Cálida is Spaans voor ‘warme kust’ en is een hint naar de aantrekkelijke temperaturen en de lage hoeveelheid neerslag in de regio. De bijna 40 stranden die de gemeente Águilas telt zijn aan zonaanbidders dan ook goed besteed. Maar ook als je niet van zand houdt is er voldoende te beleven.

Cuatro Calas: vier prachtbaaien

Van de stranden behoren de ‘Cuatro Calas’, in het zuidelijke deel van Águilas, tot de mooiste. Een bewegwijzerde rondwandeling (startpunt: Playa de Calarreona) van 60 tot 90 minuten leidt langs de vier baaien en over kliffen, deels van vulkanische oorsprong. Het omvat wat licht klim- en klauterwerk, maar voor kinderen vanaf vier à vijf jaar is het in principe goed te doen. Zeker gezien de stranden onderweg natuurlijk ideale rustplekken vormen. 

Ongeveer halverwege op de route ligt het mooiste strand; Playa de los Cocedores. Omgeven door een prachtige baai is dit strand een waar paradijsje. Door het kalme, ondiepe water en de aanwezigheid van voorzieningen (toiletten en cafetaria’s) is het strand bovendien uitermate geschikt om met kinderen te bezoeken.

Stranden in het centrum van Águilas

Ook op loopafstand van het centrum van Águilas heb je de keuze uit diverse stranden. Playa de la Colonia is een strand met palmbomen en hele kleine schelpjes (en een speeltuin). Het ligt samen met het zandstrand Playa de Levante het meest centraal. Iets verder lopen ligt het fijnste strand van centraal Águilas: Playa de las Delicias. Hier is ook een speeltuin. Voor al deze stranden geldt dat, dankzij de ligging in twee baaien, de zee er kalm is en de zeebodem heel geleidelijk afloopt.

Twee bezienswaardigheden bij Playa del Hornillo

Een beetje ruiger gaat het er aan toe op het iets verderop gelegen Playa del Hornillo. Wat dit strand de moeite waard maakt is de nabijheid van twee ‘landmarks’. Achter het strand ligt het Rincón del Hornillo; een klein parkje met trappen, beelden en banken compleet bekleedt met mozaïek. Van heel andere orde is de Embarcadero del Hornillo; een pier/werf die in 1903 werd gebouwd om schepen vol te laden met ijzererts.

Fantastisch uitzicht vanaf Castillo de San Juan

Het woord baai kwam reeds een paar keer voorbij in dit blog en is al een aanwijzing dat de kustlijn hier een hele mooie is. Hoe mooi, dat ervaar je het beste vanaf het Castillo de San Juan de las Águilas. Op zich zelf is dit 18e-eeuwse verdedigingswerk geen heel bijzonder gebouw, maar de uitzichten – vooral oostwaarts – zijn van de buitencategorie

Met hoge buitenmuren is het kasteelterrein grotendeels erg geschikt om met jonge kinderen rond te lopen. Vanuit het centrum naar het kasteel is het een kleine klim de berg op (goed te doen met een kinderwagen), waarna nog de nodige trappen (of de lift) wachten naar de ingang.

Gezellig historisch centrum

Águilas heeft een kleine historische kern, maar is goed bedeeld qua restaurants en terrasjes. Het Plaza de España is het meest bezienswaardig en tevens meest gezellig. Het een straat verderop gelegen Plaza de Robles Vives is ingericht als één groot speelplein met churros en ijsjes binnen handbereik. Een handvol musea (o.a. een spoorwegmuseum), kleurrijke ‘street art’ en nog diverse interessante uitkijkpunten maken Águilas tot een aanbevelenswaardige badplaats 

Wij bezochten Águilas op een road trip. Na ons verblijf in Águilas reden we door naar de stad Murcia. Lees er hier meer over: Spanje met kinderen – Murcia, een ondergewaardeerde stad 

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *