Seattle met kinderen – 13 x zien en doen + veel extra tips

Inhoud van dit artikel

Seattle is de grootste stad in de Amerikaanse staat Washington. Wij bezochten Seattle met onze kinderen. Na drie dagen de stad verkend te hebben is de conclusie dat Seattle erg mooi gelegen is en qua historie, skyline en attracties ook veel te bieden heeft.

Monorail

Na een late aankomst beginnen we de volgende ochtend onze verkenning van de stad. We besluiten eerst een ritje met de monorail te maken. Daarvoor lopen we naar Westlake Center Station. Onderweg komen we o.a. langs het fraaie Times Square Building. In de monorail nemen we voorin plaats, zodat we mooi uitzicht hebben vanuit deze trein op hoogte. De monorail heeft maar twee stations waartussen de trein pendelt. Het ritje duurt dan ook maar ca. drie minuten. Toch is het – zeker met kinderen – een leuke ervaring en we besparen ons een – door de vele stoplichten – tijdrovende wandeling door het centrum van Seattle.

Times Square Building
De Monorail in Seattle

Seattle Center

Aangekomen bij het andere station van de monorail – Seattle Center – lopen we eerst in vijftien minuten naar Mecca Cafe. Ontbeten hebben we namelijk nog niet en deze diner biedt precies dat waar we op hoopten: refill coffee, grote porties pancakes en een typische American diner setting. De diner ligt bovendien in een leuk gedeelte (in de trendy wijk Uptown) met enkele oude theaters. 

Terug bij Seattle Center lopen we wat rond langs de verschillende attracties in dit recreatiegebied. De kinderen reageren meermaals enthousiast, bijv. op het Children’s Museum, dat we binnen kunnen kijken vanaf een food court die gevestigd is in een oude loods. En ook de reusachtige ‘International Fountain’ en (de buitenkant van) het Pacific Science Center trekken hun aandacht.  

Oud filmtheater in de wijk Uptown
Children's Museum temidden van een food court
International Fountain

Space Needle

De grootste trekpleister in het Seattle Center is de Space Needle; hét symbool van Seattle. Bezoeken doen we deze 184 meter hoge toren niet (het lijkt ons de prijs en de wachttijd niet waard). Van beneden is de toren echter ook al heel bezienswaardig. De kinderen hebben vooral oog voor de speeltuin aan de voet van de Space Needle. De speeltuin (genaamd Children Art Playground) blinkt uit in originaliteit en ontwerp en onze kids spelen er dan ook met veel plezier. Naast de speeltuin staat het bijzondere gebouw van het Museum of Pop Culture. Een steenworp verderop ligt nog een ander zeer goed aangeschreven (glasblaaskunst)museum: Chihuly Garden and Glass

Children's Art Playground
Museum of Pop Culture & Space Needle

Sculpture Park

Van de Space Needle lopen we naar het Sculpture Park. Dit park met sculpturen ligt aan zee en zou mooie doorkijkjes bieden op de Space Needle. Dat laatste valt wat tegen, net als het park ‘an sich’. Wel is het ontspannen zitten in de vele stoelen in het park, met leuk uitzicht over Elliot Bay.

Fontein bij het Sculpture Park

Pike Place Market

Onze volgende stop is bij Pike Place Market. De markt bestaat al ruim 115 jaar en is – flink gehyped door alle reisgidsen – de grootste toeristentrekker van de stad. Naar mijn idee wat overdreven, want meer dan een markt is het ook niet, zij het wat groter en origineler dan gemiddeld. Gewoon een leuke plek om even rond te kijken en eventueel een souvenir of een snack te scoren. Bij de markt ligt ook de ‘Gum Wall’; een wat dubieus ‘kunstwerk’ van tegen de muur geplakte kauwgompjes. Het kunstwerk is nog altijd groeiende; het staat iedereen vrij een bijdrage te leveren (iets wat zoonlief maar wat graag deed met zijn net verworven kauwgombal :-).

The Gum Wall
Ingang van Pike Place Market

Lake Union Park

Ondertussen is de temperatuur opgelopen naar hoogzomerse waarden en we besluiten wat verkoeling te zoeken in Lake Union Park. Dit park ligt, zoals de naam al aangeeft, aan Lake Union, net buiten Downtown Seattle.

Museum of History and Industry

In het park valt direct een mooi, historisch gebouw op. Het blijkt het Museum of History and Industry. Ondanks dat het museum hoog wordt beoordeeld (ook voor kids), bezoeken we het niet, maar bekijken wel de – gratis toegankelijke – interessante collectie historische schepen naast het museum. Ook nemen we een kijkje bij de watervliegtuigen die frequent vanaf het meer vertrekken en bij de (gratis toegankelijke) Wooden Boat Expo. Bij deze kleine expo verhuren ze ook bootjes om mee op het meer te varen (er worden ook georganiseerde themaboottochten – o.a. een Ice cream tour en een Pirate tour – op het meer aangeboden).

Voor zwemmen is het water minder goed toegankelijk aan deze kant van het meer. Maar, afkoelen kan prima in het ‘splash park‘ waar onze kids tig keer heen en weer rennen door tal van waterstralen. 

Historische schepen in Lake Union
Splash Park in Lake Union Park

Waterfront

Na een rustmomentje op onze hotelkamer en een snelle hap bij een Vietnamees eettentje gaan we in de avond naar ‘The Waterfront’. ’s Middags waren we er al in de buurt geweest. Toen stonden we helaas voor een dicht hek bij de Bell Harbor Marina Observation Deck. Jammer, want het deck (en de haven) is een van dé plekken voor een foto van Downtown Seattle (onderstaande foto is door het hek heen genomen).

s’ Avonds wandelen we meer in de buurt van het Waterfront Park. Dit toeristische deel herbergt diverse attracties, waaronder rondvaarten, het Seattle Aquarium en een reuzenrad. Op de oude pieren zijn tevens veel restaurants en souvenirwinkels gevestigd.

Uitzicht vanaf de Bell Harbor Marina Observation Deck

Vooral entertainend wordt het bij Miners Landing. Dit is een complex met twee themarestaurants: bont aangekleed en met veel neonverlichting. Ook zijn er een ijssalon, een carrousel en diverse arcade speelkasten. 

Onze kinderen vinden het prachtig. Zoals ze ook bewonderend naar de toffe speeltuin op Pier 58 kijken. Helaas voor ze is die in aanbouw en daarom nog gesloten. Wel kunnen we genieten van de ondergaande zon die de skyline van Seattle in een gouden licht dompelt.

Miners Landing aan de Waterfront
Aquarium en reuzenrad

Pioneer Square

De volgende dag lopen we via een ontbijttentje naar het futuristische gebouw van de bibliotheek. En van daar via het Columbia Center (met het hoogste ‘observation deck’ van de stad) naar Pioneer Square; de meest historische wijk van de stad.

We wandelen er langs Smith Tower (een ruim 100 jaar oude wolkenkrabber met ook een ‘observation deck’) en tal van andere historische gebouwen. 

Hart van de wijk is Occidental Square. Op dit plein is een speeltuin, staan terrasjes en kunnen (op gezette tijden) spellen worden gespeeld. Onze kinderen leven zich dan ook uit met mini-golf, zakwerpen, vier op een rij en tafeltennis. Ze gaan zo op in het spel dat ze de vele daklozen gelukkig niet opmerken. Die zijn namelijk nogal talrijk aanwezig in Pioneer Square (en ook elders in downtown); een wijk met twee gezichten. Onveilig voelen we ons echter niet, ongemakkelijk soms wel… 

Occidental Square
Smith Tower (op de achtergrond)

Yesler Terrace Park

Vanaf King Street Station (met een mooi oud stationsgebouw) nemen we vervolgens een uber-taxi naar Yesler Terrace Park. Dit park ligt net buiten downtown en biedt een aardig uitzicht op de stad. Verder is er een leuke speeltuin incl. ‘Spray fountains’. Met wat take-away van een naastgelegen cafeetje houden we er een picknick- cq. speelmomentje.

Speeltuin in Yesler Terrace Park

Mercer island

Onze volgende stop is Mercer Island; een eiland dat geheel wordt omsloten door Lake Washington. Op het eiland ligt o.a. Deane’s Childrens Park, een gratis toegankelijk speelpark. Wij kiezen er echter voor om naar een ander park op Mercer Island te gaan, namelijk Luther Burbank Park (dat meer op de route ligt naar de autoverhuurder waar we later die middag onze huurauto ophalen). In het park is het mooi wandelen en er zijn enkele kleine strandjes en twee speeltuinen. Genoeg om ons zo een anderhalf uur te vermaken…

Lake Washington

Kerry Park

Inmiddels mét huurauto, rijden we – voordat we de stad verlaten – nog naar Kerry Park. Het park staat bekend om het mooie uitzicht op downtown Seattle en is dé plek voor een (familie)foto met de skyline op de achtergrond. 

Vlakbij het park – bij pizzeria Via Tribunali (met als buren een ijssalon) – halen we pizza’s die we, al genietende van het uitzicht, opeten. Er zijn volop bankjes in het park en er is zelfs een speeltuin. 

Hoewel het park ogenschijnlijk dicht bij downtown ligt is het niet aan te raden om er te voet heen te gaan. De wegen ernaartoe hebben namelijk een stijgingspercentage van de buitencategorie.

Bainbridge Ferry

Ruim twee weken later – na een rondreis door Washington State – zijn we nog even kort in Seattle. We reizen naar de stad met de ferry vanaf Bainbridge Island. 

Het is een leuk tochtje van 35 minuten, geliefd bij zowel locals als toeristen. Laatstgenoemden waarderen vooral het zicht op de skyline van Seattle, terwijl de locals Bainbridge Island als geliefde bestemming zien om even de stad te ontvluchten. Op het eiland, vlakbij de ferry terminal, liggen dan ook de nodige (boetiek)winkels en restaurants.

Meer info over de Bainbridge Ferry lees je hier

De Bainbridge Ferry

Museum of Flight

Als laatste bezoeken we – onderweg naar het vliegveld voor onze terugvlucht – nog het indrukwekkende Museum of Flight. Dit luchtvaarmuseum ligt naast de Boeing-fabrieken en heeft dan ook een sterke connectie met de vliegtuigbouwer die haar wortels in Seattle heeft. In het museum kun je binnenkijken in de eerste Boeing-fabriek en in diverse Boeing-toestellen. Daaronder zijn de allereerste 747 en een voormalige Air Force One, die dienst deed voor vier voormalige presidenten.

Verder varieert de collectie van klassieke vliegtuigen tot aan een Space shuttle. En van gevechtsvliegtuigen tot aan een Concorde en helikopters. Behalve (in totaal 120) vliegtuigen is er in het museum veel informatie en een uitgebreide collectie van memorabilia m.b.t. tot alle facetten van het vliegen, inclusief ruimtevaart. Onze kinderen vermaken zich vooral met het binnenkijken in de vliegtuigen en in de twee ‘kids corners’. Verder biedt het museum de nodige interactie.

Deel van de collectie
Speelhoek in het Museum of Flight

Van Victoria naar Seattle
Zelf reisden we met onze kinderen naar Seattle vanuit Victoria, Canada. In het hoogseizoen is er een dagelijkse retourvaart tussen de twee steden. De overtocht wordt uitgevoerd met de Victoria Clipper; een ‘high-speed catamaran’, enkel geschikt voor ‘voet-passagiers’. De overtocht duurt ca. drie uur. Met het inchecken van de bagage en de – niet al te strenge – douanecontroles erbij hadden we in totaal ca. zes uur nodig om van (hotel)deur tot deur te reizen. Het is best een prijzige manier van reizen, maar wel een handige optie voor rechtstreeks vervoer tussen Vancouver Island en Washington State.

De Victoria Clipper aangemeerd in Seattle

Wat vond je van dit blog over Seattle met kinderen ? Laat eventueel een reactie achter onderaan deze pagina. 

En check ook onze andere blogs (o.a. over de omgeving van Seattle) op deze pagina: Amerika met kinderen

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *