Bespaar als gezin €8800,- aan kosten en tax tijdens 3 maanden sabbatical

Inhoud van dit artikel

Een sabbatical nemen, met je gezin op reis gaan; en dan geld besparen? Klinkt te mooi om waar te zijn, toch? Want, zijn er niet velen die juist na wat rekenwerk besluiten af te zien van een sabbatical, omdat het toch te duur blijkt… En inderdaad quality-time met je partner en kinderen en samen mooie avonturen beleven in het buitenland is onbetaalbaar. Figuurlijk dan. Want, bekijken we het financiële plaatje van de zonnige kant, dan blijkt dat je als gezin ook juist heel veel geld kunt besparen door op sabbatical-reis te gaan. Lees onderstaand artikel – inclusief rekenvoorbeeld – om te ontdekken hoe je als gezin, tijdens drie maanden sabbatical, bijna €9000,- aan kosten en belastingen bespaard ten behoeve van het reisbudget. 

Rekenvoorbeeld: uitgangssituatie gezin
Ter voorbeeld: een gezin met twee kinderen neemt drie maanden onbetaald verlof en gaat die hele periode op verre sabbatical-reis. Ze blijven in die periode gewoon ingeschreven bij de gemeente. De moeder in het gezin heeft een toetsingsinkomen van 1,25 x modaal = €45.000,- en de vader heeft een toetsingsinkomen van 1 x modaal = €36.000,- Het oudste kind gaat naar groep 1 op de basisschool en staat voor 60,75 uur per maand ingeschreven bij de buitenschoolse opvang (BSO). Het jongste kind gaat 100 uur per week naar de dagopvang in een kindercentrum. Het gezin bezit twee auto’s; een klein model en een gezinswagen. Het gezin heeft een rijtjeshuis met alle bijkomende lasten en heeft daarbuiten ook diverse maandelijkse lasten.

Kosten voor kinderopvang

Voor veel gezinnen zullen de kosten voor de dagopvang en buitenschoolse opvang (BSO) de grootste bespaarpost zijn. Zodra je je plannen concreet hebt voor de sabbatical-reis is het daarom belangrijk de kinderopvang te informeren. Je wilt bij lange afwezigheid tenslotte je kind afmelden voor de kinderopvang. En waarschijnlijk ook gelijk weer aanmelden voor de wachtlijst zodat je gebruik kunt maken van de opvang als de sabbatical voorbij is. Overleg met de opvang wat hun beleid hierin is om te bepalen wat voor jou de beste optie is. 

Besparing op kinderopvang
Uitgaande van een uurtarief van €8,50- voor kinderopvang en BSO bespaart het voorbeeldgezin per maand 160,75 uur x €8,50 = €1366,- (afgerond). Ze ontvangen gedurende drie maanden echter geen kinderopvangtoeslag, die maandelijks €901,- bedraagt. Per saldo besparen ze per maand (1366 – 901 =) €465,- en over drie maanden €1395,-.

Kinderopvangtoeslag

De periode waarin je kind niet naar de kinderopvang gaat geef je door aan de belastingdienst, zodat ze jouw recht op kinderopvangtoeslag aanpassen. Verder geef je aan de belastingdienst door dat je toetsingsinkomen verandert (uitgaande van onbetaald verlof). Gevolg van een lager toetsingsinkomen is een hogere maandelijkse kinderopvangtoeslag. Ergens klinkt dit wat tegenstrijdig. Maar, via de belastingtelefoon (en later bevestigd via de definitieve berekening van de belastingdienst) kreeg ik te horen dat het toch echt op die manier werkt en er behalve het toetsingsinkomen niks hoeft te worden aangepast om tot de berekening van de kinderopvangtoeslag te komen.

Besparing kinderopvangtoeslag
Interessant dus voor het voorbeeldgezin. Hun toetsingsinkomen neemt door het onbetaalde verlof met een kwart af in het betreffende jaar. Gerekend met het aangepaste toetsingsinkomen gaat hun maandelijkse kinderopvangtoeslag met €125,- omhoog van €901,- naar €1026,-. Buiten de drie maanden sabbatical, maakt het gezin de overige negen maanden van het jaar gewoon gebruik van BSO en kinderopvang. In al die maanden heeft het gezin recht op €1026,- kinderopvangtoeslag. In vergelijking met hun eigenlijke toeslag van €901,- per maand ontvangen ze zodoende in negen maanden (9 x €125 =) €1125,- meer van de Belastingdienst.

Wegenbelasting en autoverzekering

Maak je tijdens je sabbatical geen gebruik van je auto, dan kun je voor die periode het kenteken laten schorsen. Je betaalt dan geen wegenbelasting en geen premie autoverzekering, waarmee je al gauw per maand €100,- tot €150,- bespaart per auto. Een schorsing is voor minimaal een jaar, maar kan tussentijds terug worden gedraaid, waardoor het ook mogelijk is voor bijv. drie maanden te schorsen. Een geschorst voertuig mag niet op de openbare weg rijden of staan. Schorsen kun je via de website van het RDW en kost €88,05 bij schorsingen tot één jaar. De RDW geeft aan de Belastingdienst door dat het kenteken is geschorst. Je verzekeraar dien je zelf in te lichten. Je no-claim korting blijft bij de meeste verzekeraars bewaard, maar vraag het voor de zekerheid na. Meer informatie vind je hier.

Besparing op wegenbelasting en autoverzekering
Het voorbeeldgezin bespaart door de kentekenschorsing per maand €100,- op de kleine auto en €150,- op de gezinsauto. In drie maanden levert dit €750,- besparing aan belasting en verzekeringen op. Minus de kosten van schorsen (totaal €176,10 voor twee auto’s) blijft er - afgerond - netto €574,- over.

Woonlasten

Bij een koopwoning blijven de hypotheeklasten natuurlijk gewoon doorlopen (je kunt ze eventueel terugverdienen door je huis in de periode van de reis te verhuren). Aandachtspunt is dat bij onbetaald verlof je fiscaal inkomen zal dalen, wat tot gevolg kan hebben dat je hypotheekrenteaftrek ook lager wordt

Daar tegenover staat dat – als je je huis niet verhuurd – je bespaart op de kosten voor gas, water en licht. Verder kun je kosten sparen door het opzeggen van abonnementen, zoals internet & televisie en tijdelijk stoppen van diensten, zoals bijv. de poetshulp. 

In plaats van opzeggen kun je abonnementen vaak ook bevriezen. De meeste providers bieden dit aan bij abonnementen op mobiele telefonie. Dit is vooral een interessante optie als je buiten Europa reist waar bellen en datagebruik via je Nederlandse abonnement erg duur is en je er waarschijnlijk beter aan doet ter plaatse een prepaid sim-kaart aan te schaffen.

Besparing op woonlasten
Tijdens de sabbatical blijft het huis van het voorbeeldgezin ongebruikt. Aan energiekosten besparen ze daardoor €580,-. Het effect van hun gewijzigde fiscaal inkomen op de hoogte van de hypotheekrenteaftrek blijkt nihil. Ze maken tijdens hun reis geen gebruik van de poetshulp die normaal gesproken tweewekelijks hun huis poetst. De besparing is 6 x €40,- = €240,-. Verder worden de abonnementen op televisie, internet en streamingdiensten bevroren voor de duur van de reis, wat tot een besparing leidt van 3 x €32,- = €96,-.

Inkomstenbelasting

Het nemen van onbetaald verlof heeft een lager inkomen tot gevolg. Dit kan ertoe leiden dat je voor het inkomen uit arbeid in een lagere belastingschijf wordt aangeslagen. De belastingdienst werkt met een tweeschijvenstelsel. Daarbij wordt over de eerste €75.518,- van het bruto-inkomen 36,97% (in 2024) belasting geheven en over het inkomen daarboven wordt 49,5% belasting geheven. Daalt je inkomen door het nemen van onbetaald verlof van een bedrag hoger dan €75.518,- tot onder dat bedrag, dan pak je een stukje fiscaal voordeel mee.

Inkomstenbelasting
Het voorbeeldgezin wordt ongeacht het opnemen van onbetaald verlof in de eerste belastingschijf aangeslagen. Qua inkomstenbelasting verandert hierdoor voor hun dus niks.

Overige vaste maandlasten

Bij sportscholen en sportclubs is het gebruikelijk dat je je lidmaatschap kunt bevriezen. En sommige kosten blijf je maken, ongeacht of je thuis bent of op reis. Je bespaart er niet op, maar voor het complete financiële plaatje kun je ze wel meenemen in de berekeningen. Dus van wat je in de thuissituatie in een half jaar kwijt bent aan eten en drinken, brandstof en vakantie, kun je je afvragen of je dat bedrag niet ook aan je budget voor je sabbatical-reis moet toevoegen.

Besparing op overige vaste maandlasten
Het voorbeeldgezin bevriest het gezinsabonnement bij de sportschool. Daarmee bespaart het gezin (3 x 97) €291,- aan kosten in drie maanden sabbatical. Normaal besteedt het gezin maandelijks €500,- aan boodschappen en maandelijks €240,- aan brandstof. De komende drie maanden hebben ze die uitgaven niet in de thuissituatie en dit bedrag ((3 x €500,-) + (3 x €240,-) = €2220,-) voegen ze toe aan hun reisbudget. Normaal gesproken zouden ze i.p.v. de drie maanden die ze nu op reis gaan een week wintersport of zonvakantie hebben geboekt. Het bedrag daarvan, geschat op €2250,- voegen ze ook toe aan hun reisbudget.

Totale besparing

Gezin op sabbatical - totale besparingen op kosten en belasting

 • Kinderopvang/BSO €1395,-
 • Hogere kinderopvangtoeslag €1125,-
 • Wegenbelasting en autoverzekering € 574,-
 • Verschil in hypotheekrenteaftrek € nihil
 • Gas, water, licht € 580,-
 • Poetshulp € 240,-
 • Abonnementen stopzetten € 96,-
 • Lagere inkomstenbelasting € 0,-
 • Bevriezen sportschoolabonnement € 291,-
 • Besparing op boodschappen en brandstof €2220,-
 • Besparing op zon- of wintersportvakantie €2250,-

  TOTALE BESPARING, dus extra reisbudget = (afgerond) €8800,-
 • Conclusie: hoeveel bespaart een gezin met sabbatical aan kosten?

  Door lang op sabbatical-reis te gaan kun je als gezin zomaar eens ca. €9000,- besparen op vaste maandelijkse uitgaven, incidentele kosten en door aanpassing van je fiscaal inkomen. Bovenstaande rekensom ziet er uiteraard voor elk gezin anders uit. En natuurlijk zal het gemis aan salaris net zo zwaar de andere kant op wegen. Maar, ik had beloofd het financiële plaatje van de zonnige kant te bekijken. Dus doe dat zelf vooral ook en bedenk dat al die mooie reisavonturen die je met je gezin kunt maken pas echt onbetaalbaar zijn…

  Enkele tips voor leuke sabbatical-reisbestemmingen met het gezin, vind je hier. 

  DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

  REAGEER OP DIT ARTIKEL

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *