Zuid-Limburg met kinderen: de tien leukste attracties voor het hele gezin

Inhoud van dit artikel

Zoek je een attractie in Zuid-Limburg waar kinderen heel blij van worden, maar waar ook volwassenen zich goed kunnen vermaken? Wij hebben met onze kinderen alle kindvriendelijke attracties in Zuid-Limburg bezocht en we vinden dit de tien allerleukste!

Gaia Zoo

Gaia Zoo in Kerkrade is een van de grotere dierentuinen van de Benelux en al meermaals bekroond tot ‘ANWB leukste uitje van Nederland’. De dierentuin is mooi aangelegd met vier verschillende ‘werelden’, elk met een natuurlijke uitstraling en met horeca-faciliteiten. De ruime dierenverblijven worden bewoond door meer dan 150 diersoorten: o.a. giraffen, neushoorns, zebra’s, apen, leeuwen, gorilla’s en een kolonie van 400 flamingo’s.

Verspreid door het park zijn er meerdere speeltuinen, deels in toepasselijke thema’s zoals bijv. de ‘jungle tour’. Ook zijn er enkele attracties – waaronder een carrousel en een speelboom – en is er een grote overdekte dino-speeltuin: de Dinodome (zie foto bovenaan dit artikel). Het hoge aantal dieren gecombineerd met de vele speelmogelijkheden en het goede aanbod van horeca maken Gaia Zoo tot een van de leukste familie-uitjes in Zuid-Limburg.

Mondo Verde

Mondo Verde in Landgraaf is een veelzijdig familiepark met wereldtuinen, dieren en attracties. Tot de laatste categorie behoren o.a. een wildwaterbaan, een kleine achtbaan, botsauto’s en een zweefmolen. Nieuwste aanwinst is de waterattractie ‘Pirate Splash’, waar kinderen – bij warm weer – heerlijk kunnen spetteren, glijden en spelen. Qua dieren zijn vooral de leeuwen, tijgers en apen de grote aandachtstrekkers. De wereldtuinen brengen de bezoeker van Noord-Afrika tot aan Japan en van de tropen tot aan Australië. Mondo Verde hanteert een all-inclusive formule: eten (pannenkoeken, friet, belegde broodjes, soep,  pasta- en rijstgerechten) en drinken (koffie, thee, limonade, slush) zijn bij de entreeprijs inbegrepen.

Meer tips voor Landgraaf lees je hier: Landgraaf met kinderen – 7 x de leukste activiteiten

Discovery museum

Het Discovery museum in Kerkrade is in 2021 door Museumkids uitgeroepen tot het meest kindvriendelijke museum van Nederland. Het is dan ook een van de meest interactieve musea van Nederland. Kinderen zijn er makkelijk uren zoet met bouwen, knutselen, games, proefjes, spelletjes en meer. Ook kun je er de aarde van bovenaf bekijken in het Aarde-theater, op tijdreis in een 360°-bioscoop en een 3D-film kijken. Belangrijkste thema’s van het museum zijn techniek en wetenschap. Zodoende is er ook voor volwassenen genoeg te ontdekken en is een bezoek aan het Discovery museum echt een leuk uitje voor het gele gezin. In het museum is ook een café-restaurant gevestigd. 

Drielandenpunt

Het Drielandenpunt in Vaals is een van dé gezinsuitjes van Nederland. Het grenspunt ligt boven op de Vaalserberg en in de nabijheid ervan zijn verschillende activiteiten te ondernemen. Zo kan er gespeeld worden in een grote speeltuin, een bezoek worden gebracht aan twee uitkijktorens en kun je ronddwalen in het labyrint. Bij het labyrint is ook een kleine waterspeeltuin (zwembroek en handdoek aanbevolen). De Vaalserberg leent zich verder goed voor een wandeling of een thema-speurtocht (ter plekke te koop). Rond het Drielandenpunt liggen verder nog enkele restaurants met speeltuin.

Kasteel Hoensbroek

Kasteel Hoensbroek in Heerlen is het een-na-grootste kasteel van Nederland en een heuse familie-attractie. Als bezoeker mag je het kasteel op eigen houtje verkennen. De vele vertrekken (van keuken en balzaal tot 14e-eeuwse toren etc.) zijn vrij eenvoudig qua inrichting, maar e.e.a. is in goede staat. Kinderen krijgen een stempelkaart mee die ze op tien plekken in het kasteel kunnen stempelen. Verder is er kindervermaak in de vorm van een (digitale) tovertafel en een speelzolder (met oudhollandse spellen). Voor €2,- kan ook een speurtocht worden gekocht. Daarmee worden kinderen aangemoedigd het kasteel beter te leren kennen door op verschillende plekken te speuren, foto’s te maken, te kleuren, etc. Overigens organiseert het kasteel elke eerste zondag van de maand een ‘ridderdag’, met demonstraties van zwaardvechten, boogschieten en andere activiteiten.

Schutterspark

Met fraaie natuur als decor (mooi te ontdekken middels de Parelwandeling), biedt het Schutterspark in Brunssum een scala aan recreatiemogelijkheden. Zo kun je bij de minihaven varen in thema-bootjes (van cruiseschip tot brandweerboot). Spelen kan in de natuurspeeltuin, de betaalde speeltuin of bij de kinderboerderij, waar kinderen ook op een skelter langs de dierenverblijven kunnen toeren. Ook rijden op gezette tijden mini-stoomtreintjes over het smalspoor in het Schutterspark.

Aan de rand van het park liggen verder nog twee toffe outdoor-attracties (met horeca): Klimpark het Plateau en het Blotevoetenpark. Laatstgenoemde is met een vier km. lang parcours het langste blotevoetenpad van Nederland.

Meer info over het Schutterspark lees je hier: Brunssum met kinderen – 5 supertoffe uitjes voor het gezin

Grotten

Een bezoek aan de grotten in Zuid-Limburg zal voor de meeste kinderen al klinken als een spannende attractie. Om het grottenbezoek nog leuker te maken voor kinderen zijn er ook enkele speciale rondleidingen. Zo kan de Gemeentegrot in Valkenburg per treintje verkend worden en kunnen kinderen er een ‘Ranger challenge’ doen. Even verderop, in de Sibbergroeve, kun je grotbiken. En, via Agogo, kun je zelfs lasergamen en op ‘bounce adventure’ (zie foto) in de grotten. 

In Maastricht worden in de Grotten Noord ook speciale ‘kids tours’ gehouden (van 3 t/m 8 en van 8 t/m 12 jaar). Iets oudere kinderen kunnen in Maastricht ook deelnemen aan de steptocht door Grotten Zonneberg.

Wilhelminatoren en Sprookjesbos

De 115 jaar oude Wilhelminatoren vormt het middelpunt van een aantal toeristische activiteiten op de Heunsberg in Valkenburg. Zo is er de stoeltjeslift die je vanuit het centrum van Valkenburg tot naast de toren brengt (als alternatief kun je ook te voet of (met een omweg) per auto de berg op). Bij de toren wachten de bezoeker een restaurant met terras, minigolf en een rodelbaan (tot negen jaar alleen onder begeleiding). Voor de beste panorama’s kan de 35 meter hoge Wilhelminatoren ook beklommen worden en kun je van de toren omlaag tokkelen. 

Direct achter de Wilhelminatoren ligt het Sprookjesbos; een nostalgisch pretparkje, vooral gericht op kinderen van twee tot een jaar of acht (vanaf 90-95 cm. kunnen ze zelfstandig in de meeste attracties). Het park bestaat uit tal van sprookjeshuisjes, meerdere speeltuinen, een 7D-bioscoop en vijf grotere attracties (o.a. een zweefmolen en een schommelschip). Ook bieden ze de KidsEscape; een escape room voor kinderen van zes tot twaalf jaar. 

Zie voor meer tips ons blog Valkenburg met kinderen.

Thermenmuseum

Het Thermenmuseum in Heerlen is gebouwd rond de resten van het grootste Romeinse gebouw van Nederland.

De ruïnes van het gebouw (een badhuis) worden ’tot leven gewekt’ met o.a.  foto-impressies, projecties, een audiotour en een collectie van gevonden objecten. Daarmee is het museum op zich al de moeite waard voor jong en oud. Een familie-zoektocht, een leuke film, het archeo-lab en een spellen- en knutseltafel maken een museumbezoek voor kinderen nog eens extra leuk. Kortom, het Thermenmuseum is niet alleen een indrukwekkende geschiedkundige plek, maar ook een leuk familie-uitje waar je makkelijk twee uur zoet bent.

Meer tips voor een dagje Heerlen met kinderen staan in dit blog: Heerlen met kinderen: de 11 leukste attracties en activiteiten

Mergelrijk

Mergelrijk is gevestigd in de Daelhemmergroeve; een mergelgrottenstelsel in Valkenburg. De tentoonstelling en activiteiten hebben als voornaamste thema de mijnbouw en mergelwinning in Zuid-limburg. In het verlengde daarvan zijn er tal van mergelsculpturen te bewonderen. Kinderen kunnen ook zelf een blokje mergel bewerken. Verder is er het Dinorijk met tal van Dinosaurussen. En in de kerstperiode zijn er tig diorama’s in kerst- en winterthema. Kinderen kunnen het Mergelrijk ontdekken aan de hand van een speurboekje. Alles bij elkaar is Mergelrijk een divers uitje (van ca. anderhalf uur) voor het hele gezin.

Meer attracties in Zuid-Limburg; leuk voor kinderen en als gezinsuitje

Voor een meer volledig overzicht som ik ook nog enkele andere attracties in Zuid-Limburg op die leuk zijn voor kinderen. Ze zijn minder geschikt voor het hele gezin of kregen om een andere reden net geen plekje in bovenstaande top-10. Neemt niet weg dat ook deze attracties een bezoekje waard zijn als je Zuid-Limburg met kinderen bezoekt. 

 • Kasteelpark Born – Kasteelpark Born is een klein dierenpark naast een oude kasteelruïne. Het dierenaanbod omvat onder meer (water)vogels, diverse aapsoorten, lynxen, kamelen, otters, een reptielenhuis en een kinderboerderij. Ook is er een grote speeltuin, een air-trampoline en een zandbak. 
 • Fun Valley – Fun Valley is prachtig gelegen aan de Maas, vlakbij Maastricht. Op het ruim opgezette terrein staan tientallen speeltoestellen, springkussens, trampolines en ander speelmateriaal voor alle leeftijden. Ook is er een binnenspeeltuin, een recreatiestrand en een pierenbadje. 
 • Kinderstad Heerlen – Kinderstad Heerlen houdt het midden tussen een indoor pretpark en een binnenspeeltuin. Op 12000 m2 staan springkussens, trampolines, glijbanen en een apenkooi. Ook zijn er twee kleine achtbanen, een waterbaan, botsauto’s en meer.
 • Snowworld / Adventure Valley – Snowworld Landgraaf is de grootste indoor skihal van Europa. Behalve de lange latten onderbinden kan er ook een bezoek worden gebracht aan het klimpark, de rodelbaan of de ziplines. Daarnaast biedt Snowword Virtual Reality games aan, voor twee tot zes personen. 
 • Steinerbos – Het Steinerbos in Stein is een ruim speelpark met tal van speeltoestellen (deels binnen), een skelterbaan, roeivijver, klimpark, hoge glijbanen, een 600 meter lang blotevoetenpad, een kinderboerderij en een buitenzwembad.
 • Miljoenenlijn – De Miljoenenlijn is een oude stoomtrein die vanaf station Simpelveld en station Valkenburg een mooie tocht maakt door het Zuid-Limburgse Heuvelland. Extra leuk voor kinderen zijn de speciale evenementen,  bijv. de Sinterklaasritjes en de treindagen met Thomas de Stoomlocomotief.

Zuid-Limburg met kinderen: overzicht van attracties

Word jij blij van bovenstaand overzicht? Volg ons dan op Facebook en Instagram voor meer leuke tips!

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

Booking.com

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

2 reacties

 1. Many people use their lotteries to improve money for important initiatives that improve education,
  general public infrastructure and social
  services. When you have fun with the lottery,
  you’re assisting to fund these programs while you finance your own desires of succeeding it big.
  Have a great time and all the best!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *