Wat te doen in Lissabon met kinderen? Top-10 tips!

Inhoud van dit artikel

Lissabon is een op-en-top bestemming voor een city-trip met kinderen. Er heerst een aangename sfeer, de stad is goed te bereizen met het OV en – hoewel erg toeristisch – het prijsniveau voor horeca is er heel redelijk. En zowel in een historisch, modern als in een groen decor zijn er ontzettend veel activiteiten en uitstapjes te ondernemen voor het hele gezin. Daarnaast zijn er dusdanig veel stranden in de nabijheid dat je heel gemakkelijk het bruisende stadsleven voor een ontspannen strandbedje verruilt. Onderstaand onze tips voor wat te doen in Lissabon met kinderen. 

Alfama en het Castelo

Alfama is de meest geliefde wijk van Lissabon en strekt zich uit over heel wat hoogtemeters. In dat laatste zit enerzijds de charme, in de vorm van heuvelige straatjes, mooie doorkijkjes en heel wat uitzichtpunten (miradouros). Anderzijds, als je in dit deel van Lissabon met jonge kinderen (al dan niet in de kinderwagen) op pad bent, vormen de steile straten met kinderkopjes en met zeer smalle stoepen soms onneembare hindernissen. 

Gelukkig zijn er her en der in de stad liften van van de beneden- naar de bovenstad, zoals bijv. die vanaf Largo Chão do Loureiro (nabij metrostation Baixa-Chiado). Eenmaal boven met deze lift sta je nabij een van de grootste trekpleisters van Lissabon: het Castelo de Sao Jorge.

Het kasteel is vooral de moeite waard om de heerlijke uitzichten over de oude stad. Castelo de Sao Jorge zelf is weinig bezienswaardig, maar voor kinderen is het er leuk rondrennen en klimmen en klauteren op o.a. kanonnen. Bezoek het kasteel vroeg op de dag, anders loopt de wachttijd voor de kassa makkelijk op tot minimaal een half uur (entree tot 12 jaar gratis).

Alfama heeft ook een vlak deel, dichter langs de Taag, waar je heel wat beter uit de voeten kunt met kinderen (al dan niet in kinderwagen). Zo ligt niet ver van de Sé kathedraal het Campo das Cebolas; een mooi plein met een speeltuin.

Uitzicht vanuit het kasteel
Op de foto bij het kasteel

Aangrenzend aan Alfama liggen nog enkele kindvriendelijke pleinen, zoals het immense (en iets te toeristische) Praça do Comércio en het meer pittoreske Praça do Monocipio. Volg je de rivier verder dan kom je bij de markthal Mercado da Ribeira met ernaast het Jardim Dom Luis; een leuk parkje met een speeltuin.

Speeltuin in de wijk Alfama

Expo-terrein Parque das Nações

Moderne architectuur, lange wandelpromenades, weidse uitzichten over de Taag en diverse familie-attracties vormen de ingrediënten van een bezoek aan het Parque das Nações (gebouwd voor de Expo Wereldtentoonstelling in 1998). 

Een van de grootste trekpleisters in het gebied is het Oceanário de Lisboa; het grootste aqarium van Europa en meermaals als beste ter wereld beoordeeld. Tip voor je bezoek daar: blijf bij het hoofdaquarium – met meer dan 100 vissoorten – vooral niet bij de eerste ramen hangen, maar loop verder door om de drukte te vermijden. 

Ook zonder naar het Oceanário te gaan is een bezoek aan het grotendeels autoluwe Parque das Nações de moeite waard. Begin je verkenning van het gebied bijvoorbeeld nabij de wolkenkrabber Torre de Vasco da Gama om een goede blik te kunnen werpen op de zeventien kilometer lange Vasco da Gama brug (bij de opening in 1998 was dit de langste brug van Europa). Bezoek nog even de nabijgelegen speeltuin om daarna een vermakelijk ritje met de kabelbaan langs de Taag te maken. Eenmaal aan de andere kant wachten voor kinderen nog enkele leuke verrassingen. Zo zijn er een watertuin, het wetenschapsmuseum Ciência Viva en kleurrijke, vrolijke beelden her en der. Ouders worden tevreden gestemd met o.a. de vele terrassen, interessante architectuur en het moderne winkelcentrum Vasco Da Gama.

Kabelbaan langs de Taag
Kinderpret bij het aquarium
Een van de vele kunstwerken in Parque das Nações

Werelderfgoed in Belém

Belém ligt zes kilometer van het centrum van Lissabon. Het is een plek om ontspannen te wandelen over de rivierboulevard, door parkjes en langs enkele belangrijke toeristische trekpleisters. Van laatstgenoemde zijn Torre de Belem en Monasterio de Jeronimos de treffendste voorbeelden; ze behoren tot Portugals belangrijkste erfgoed

Erfgoed van een andere orde is bakkerij Pastéis de Belém. Volgens velen proef je de bekende Portugese custardtaartjes (hier bekend als Pastéis de Belém, elders in het land bekend als Pasteis de Nata) nergens zo lekker als bij deze eeuwenoude bakkerij.

Andere bezienswaardigheden in Belém zijn o.a. het ruim 50 meter hoge monument Padrão dos Descobrimentos, de bijzondere architectuur van museum MAAT en Museu Nacional dos Coches. Lees er meer over in ons blog over Belém.

Ritje met de kabeltram

Foto’s van de historische tram 28 en de kabeltrams die zich door de steile straten van Lissabon bewegen behoren tot de meest iconische beelden van de stad. Tram 28 is dan ook een enorm populaire attractie, terwijl het waarschijnlijk leuker is de tram te zien rijden, dan er zelf als een sardien in een blik in te zitten en nauwelijks iets van de omgeving te zien. De kabeltrammen zijn wat dat betreft kindvriendelijker en dienen ook een meer praktisch doel door in de meest steile straten een alternatief te bieden voor een uitputtende klim te voet. 
De historische tram 28
Kabeltram in Lissabon
Er zijn drie kabeltrams (Portugees: elevadores) in Lissabon: Elevador da Bica, Elevador da Lavra en de Elevador da Glória. Een ritje met een elevador duurt niet meer dan vijf minuten. Toch bevind je je bij het eindpunt plots in een heel ander gedeelte van de stad met vaak mooie uitzichtpunten. Zo brengt de Elevador de Gloria je bijvoorbeeld tot pal naast het Miradouro Sao Pedro; een van de mooiste uitzichtpunten van Lissabon (tevens een goede picknickplek met een bakker en cafeetje zeer nabij). Ook de Elevador da Bica brengt je tot vlakbij een uitzichtpunt: Miradouro de Santa Catarina. Meer info over de drie kabeltrams in Lissabon, lees je hier

Parque Eduardo VII

Volgens velen het mooiste park van de stad is het Parque Eduardo VII. En dat dankt het vooral aan het opvallende patroon van gesnoeide buxushagen en het mooie uitzicht over de stad. Ongeveer halverwege het park ligt een grote speeltuin met een cafeetje met terras erbij. Er vlakbij ligt een enorme kas met een botanische tuin vol met exotische planten, waterpartijen en beelden (gratis entree tot zes jaar). Aan de andere kant van het park staat het (voor publiek gesloten) historische Pavilhão Carlos Lopes met aan de buitenkant enkele indrukwekkende Azulejos (de kenmerkende Portugese siertegelkunst).

Azulejos in Parque Eduardo VII
Uitzicht over park en stad

Terrasje pakken op een rooftop

Een stedentrip is sowieso best vermoeiend. En dat geldt nog meer voor een stedentrip met kinderen in een heuvelige stad als Lissabon. Aangezien we de kinderwagen niet mee hadden in de oude stad (om ons de stadse en heuvelige hindernissen te besparen) ontstond er in de loop van de middag even een duidelijk dipmomentje bij – vooral – de kinderen. De oplossing: naar een rooftop bar! Daar zijn er heel wat van in Lissabon zo leerde een kleine zoektocht op Google.

Uiteindelijk gingen we naar het centraal gelegen Hotel do Chiado met op de 7e verdieping rooftop bar Entretanto. Op het terras, tussen vooral toeristen, ploften de kinderen neer op een relaxbank, aten een ijsje en keken een tekenfilm. 

Proost! Op Lissabon!

Wij als ouders, genoten van een glaasje en van prachtig uitzicht over stad, kasteel en de Taag. Even tot rust komen en toch heel veel van deze heerlijke stad zien, daarvoor is een rooftop bar ideaal!

Lissabon met kinderen: overige tips

Bovenstaande tips hebben vooral betrekking op het toeristische hart en centrum van Lissabon. Wat er buiten het centrum in Lissabon te doen is met kinderen, lees je in onderstaande tips. 

Christusbeeld in Almado

San Francisco meets Rio de Janeiro. Dat is een beetje het gevoel als je bij het enorme Christo Rei in Almada staat. Het beeld zelf is ‘slechts’ 30 meter hoog, maar met sokkel erbij is het op ruim 100 meter hoogte dat Christus zijn armen spreid over Lissabon. Vanaf de voet van de sokkel heb je al een prachtig uitzicht, vooral op de (op de Golden Gate Bridge gelijkende) Ponte de 25 Abril. Tegen betaling kun je met een lift ook tot bij het Christusbeeld komen, vanwaar je mooi over Lissabon en de monding van de Taag uitkijkt.  

De reis vanuit Lissabon naar Christo Rei is op zichzelf al de moeite; of je steekt de Taag over per boot (en pakt daarna bus 101) of je maakt de oversteek over de Ponte de 25 Abril per taxi. Voor de weg terug kun je eventueel (in drie kwartier) te voet afdalen naar het centrum van (het best bezienswaardige) Almada en bij de rivier de boot naar Lissabon nemen. Bij Cristo Rei ligt ook een restaurantje. Voor de deur is er leuk vermaak voor kinderen, in de vorm van uit de grond spuitende waterstralen.

Uitzicht vanaf het Christusbeeld
Christo Rei: ruim 100 meter hoog

Panorâmico de Monsanto

Wie als afwisseling van het stadse Lissabon op zoek is naar rust, ruimte en mooie natuur zal helemaal blij worden van het bosrijke, bergachtige Monsanto. Dit gebied aan de rand van de stad staat ook wel bekend als Lissabons ‘groene longen’ en is populair bij gezinnen met kinderen. Twee leuke plekken om daar te bezoeken (en per uber-/taxi heel gemakkelijk met elkaar te combineren) zijn het Panorâmico de Monsanto en het Parque recreativo de Alvito (zie verderop). 

Panorâmico de Monsanto is een voormalig restaurant, dat nu – als een met graffiti ondergespoten bouwskelet – dienst doet als ‘miradouro’ met uitzichten over Lissabon en de verre omgeving. 

Panorâmico de Monsanto

Van buiten oogt het bouwval als een onveilige plek waar ongure types zouden kunnen rondhangen. Maar het Panorâmico wordt goed beheerd; binnenin is alles helemaal ‘bezoeker proof’ gemaakt en het terrein is omheind en enkel overdag opengesteld voor bezoek. Desondanks waan je je hier wel een beetje een ‘Urban Explorer’ als je dwaalt door de lege ruimtes, over oude wenteltrappen en als je op het voormalige restaurantterras geniet van een indrukwekkend uitzicht over Groot-Lissabon. 

Uitzicht bij Panorâmico de Monsanto

Parque recreativo de Alvito

Vijf autominuten van Panorâmico de Monsanto ligt het Parque recreativo de Alvito. Er is best wat te doen met kinderen, in dit park aan de rand van Lissabon. Zo is er een enorme gratis speeltuinKinderen kunnen zich hier – verspreid over drie ’terrassen’ – uitleven op tal van glijbanen en tig speeltoestellen. Nabij de speeltuin zijn BBQ-faciliteiten, picknicktafels en is er een klein cafeetje.

Speeltuin in parque recreativo de Alvito
En nog meer speeltuin in het park...

Verblijf aan het strand

Mede door de ligging vlakbij zee en strand is Lissabon zo een fijne stad om met kinderen te bezoeken. Qua badplaatsen ligt Costa da Caparica het dichtste bij, op 15 tot 20 autominuten. De bebouwing is er weinig aantrekkelijk, maar met lange stranden, leuke strandtenten en een grote zandspeeltuin is het een goede optie voor een dagje strand. Of misschien wel als basis voor je stadsbezoek… Zodat je elke dag, na het door de stad slenteren, rustig etend en drinkend de zon in de zee kan zien zakken. Let wel, het zeewater is hier Atlantisch koud met hoge golven; meer geschikt voor surfers dan voor zwemmers. Per bus en boot kun je vanuit Costa da Caparica eenvoudig naar Belem en Lissabon reizen. Een andere optie is per uber-taxi; dankzij de gunstige prijs en het gemak een minstens zo aantrekkelijke optie.
Speeltuin aan het strand in Costa de Caparica
Costa de Caparica: ideaal te combineren met Lissabon

TIP: In vergelijking met Lissabon heeft Costa da Caparica hele gunstige accommodatie-prijzen. Wij verbleven er zelf naar tevredenheid in appartement Vasco da Gama. Vanuit het appartement hadden we zeezicht en directe toegang tot de boulevard, met een grote speeltuin en horeca heel dichtbij.

Blij met bovenstaande tips m.b.t. wat er te doen is in Lissabon met kinderen? Misschien vind je deze Portugal-blogs dan ook interessant:

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *