Zuid-Limburg: 7 x de leukste kindvriendelijke wandelingen

Inhoud van dit artikel

We hebben inmiddels twintig kindvriendelijke wandelingen in Zuid-Limburg online staan. Voor ongeveer de helft gaat het om unieke wandelroutes; wandelingen die we zelf hebben uitgestippeld met onze kinderen. Maar wat zijn nu de leukste routes om te wandelen met kinderen in Zuid-Limburg? Onze zeven favorieten in willekeurige volgorde… Overigens, wil je wandelen met de kinderwagen: alleen route drie en vier zijn ‘buggyproof’. 

Typische heuvellandwandeling in Mechelen (3,3 km)

Dit is een korte, maar gevarieerde wandeling langs een hoop vakwerkhuizen, holle wegen, hellingbos, grazend vee en met mooie uitzichten op de route. Begin- en eindpunt zijn bij een restaurant met o.a. pannenkoeken op het menu en een terras met speeltuin.

Lees het verslag van de wandeling hier: Zuid-Limburg – Leuke wandeling voor kinderen in Mechelen (3,3 km) (alleskidsopreis.nl)

Rondje Curfsgroeve in Meerssen (3 km.)

Deze wandeling van drie kilometer komt langs twee heerlijke horeca-terrassen met speeltuin. Wel moet eerst even een best pittige klim door het hellingbos worden gemaakt. Onderweg kunnen kinderen verstoppertje spelen of hutten bouwen. Eenmaal boven wacht een spectaculair uitzicht op de bijzonder Curfsgroeve. Aan de andere kant van het plateau volgt een afdaling via 78 traptreden. Daarna gaat de route verder langs steile rotswanden, terug naar het begin. Maar, niet voordat de kinderen (nog eens) in de speeltuin zijn geweest… 

Meer informatie over de wandeling vind je hier: Wandelen met kinderen – Rondje Curfsgroeve (3 km.) in Meerssen 

Kastelenwandeling in Valkenburg (3 km.)

Deze route gaat door een van de meest bewandelde gebieden in Zuid-Limburg. Je kunt rustig een dag uittrekken voor deze wandeling (ook te lopen in een iets langere variant van 4,6 km.), want wat is er veel te zien en doen onderweg! Zo staan er drie kastelen langs de route die o.a. door hellingbos, park, rivier- en heuvellandschap gaat. Ook zijn er meerdere speeltuinen, een dierenpark, een watermolen (met speurtochten voor kinderen) en meerdere café-restaurants op de wandelroute.

Lees hier meer over deze wandeling: Dé wandeling van Zuid-Limburg is ook superleuk voor kinderen (Valkenburg, 3 km.) 

Parelpad in Brunssum (3 km.)

Wil je een wandeling combineren met attracties voor kinderen, dan is het Schutterspark de aangewezen plek. Het Schutterspark biedt niet alleen mooie natuur, maar ook veel attracties, zoals bootje varen, een blotevoetenpad, klimpark, kinderboerderij en speeltuinen. Een mooie manier om het park te ontdekken is door het Parelpad (drie kilometer) te wandelen. Langs de wandelroute staan speelse infoborden over de geschiedenis van het park en met kennisvragen voor kinderen.

Over onze ervaringen met het Parelpad lees je hier: Leuke wandeling met kinderen: het Parelpad (3 km.) in Brunssum 

Het natuurbelevenispad in Vaals (4,4 km.)

Het natuurbelevenispad in Vaals is er in drie afstanden: 1,9 km., 2,4 km. en 4,4 km. Het belevenispad gaat grotendeel over Duits grondgebied; halverweg de wandeling ligt het  Drielandenpunt. Langs de wandelroute staan ca. tien spellen en belevenissen gericht op kinderen. Bij het Drielandenpunt is een grote speeltuin, horeca en diverse attracties (o.a. het labyrint). 

Meer over deze kinderwandeling lees je in dit artikel: Vaals – 3 x kindvriendelijke wandeling naar het Drielandenpunt 

Pungelroute in Landgraaf (4,3 km.)

Deze wandeling gaat door een schitterend gebied van hellingbos en de nodige watertjes (o.a. de Strijthagerbeek). Opvallende plekken onderweg zijn hotel Winselerhof, kasteel Strijthagen en beeldentuin Artland, avonturenpark MondoVerde (horen we daar nou een leeuw brullen?) en Landgoed Overste Hof (met terras en speeltuin). In het laatste deel van de wandeling zijn er wat hoogtemeters de Wilhelminaberg op.

Meer informatie: Wandel de kindvriendelijke Pungelroute in Landgraaf (4,3 km.) 

Door de ENCI-groeve in Maastricht (4 km.)

De ENCI-groeve is een – voor Nederlandse begrippen – uniek natuurgebied. Deze route neemt de wandelaar eerst mee naar een spectaculair uitzichtplatform, voor een prachtige blik in de groeve. Vervolgens is er de afdaling via ruim 200 traptreden, de groeve in, waar de route verder gaat langs stijle wanden en groot industrieel materieel. Daarna gaat het langs de Maas terug naar  beginpunt Slavante; een buitengoed met horeca, speeltuin en een mooi uitzicht.

Lees meer over de wandeling door de Enci-groeve in dit blog: Wandelen met kinderen – Rondje Enci-groeve in Maastricht (4 km.) 

In totaal hebben we voor Zuid-Limburg twintig routes die leuk zijn om te wandelen met kinderen. Het complete overzicht vind je hier.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *