Zuid-Limburg – Top 10 leukste kindvriendelijke wandelingen

Inhoud van dit artikel

We hebben inmiddels ruim twintig kindvriendelijke wandelingen in Zuid-Limburg online staan. Voor meer dan de helft gaat het om unieke wandelroutes; wandelingen die we zelf hebben uitgestippeld met onze kinderen. Maar wat zijn nu de leukste routes om te wandelen met kinderen in Zuid-Limburg? Onze negen favorieten in willekeurige volgorde… (Overigens, wil je wandelen met de kinderwagen, dan heb je waarschijnlijk meer aan dit blog).

Typische heuvellandwandeling in Mechelen (3,3 km)

Dit is een korte, maar gevarieerde wandeling langs een hoop vakwerkhuizen, holle wegen, hellingbos, grazend vee en met mooie uitzichten op de route. Begin- en eindpunt zijn bij een restaurant met o.a. pannenkoeken op het menu en een terras met speeltuin.

Lees het verslag van de wandeling hier: Zuid-Limburg – Leuke wandeling voor kinderen in Mechelen (3,3 km)

Rondje Curfsgroeve in Meerssen (3 km.)

Deze wandeling van drie kilometer komt langs twee heerlijke horeca-terrassen met speeltuin. Wel moet eerst even een best pittige klim door het hellingbos worden gemaakt. Onderweg kunnen kinderen verstoppertje spelen of hutten bouwen. Eenmaal boven wacht een spectaculair uitzicht op de bijzonder Curfsgroeve. Aan de andere kant van het plateau volgt een afdaling via 78 traptreden. Daarna gaat de route verder langs steile rotswanden, terug naar het begin. Maar, niet voordat de kinderen (nog eens) in de speeltuin zijn geweest… 

Meer informatie over de wandeling vind je hier: Wandelen met kinderen – Rondje Curfsgroeve (3 km.) in Meerssen 

Kastelenwandeling in Valkenburg (3 km.)

Deze route gaat door een van de meest bewandelde gebieden in Zuid-Limburg. Je kunt rustig een dag uittrekken voor deze wandeling (ook te lopen in een iets langere variant van 4,6 km.), want wat is er veel te zien en doen onderweg! Zo staan er drie kastelen langs de route die o.a. door hellingbos, park, rivier- en heuvellandschap gaat. Ook zijn er meerdere speeltuinen, een dierenpark, een watermolen (met speurtochten voor kinderen) en meerdere café-restaurants op de wandelroute.

Lees hier meer over deze wandeling: Dé wandeling van Zuid-Limburg is ook superleuk voor kinderen (Valkenburg, 3 km.) 

Panoramawandeling in Ubachsberg (5,7 km.)

Qua lengte (en met enige hoogtemeters) is deze wandelroute in Ubachsberg – zeker voor kinderen – iets uitdagender. Maar, de inzet wordt beloond! Zo heb je tijdens de wandeling bijna non-stop prachtige vergezichten, vaak met grazende diertjes om het ‘plaatje’ extra mooi te maken. Ook liggen er verspreid langs de route drie speeltuinen, waarvan twee bij een horeca-terras met mooi uitzicht. 

Ontdek hier meer over deze heerlijke gezinswandeling: Ubachsberg – Panoramawandeling langs drie speeltuinen (5,7 km) 

Parelpad in Brunssum (3 km.)

Wil je een wandeling combineren met attracties voor kinderen, dan is het Schutterspark de aangewezen plek. Het Schutterspark biedt niet alleen mooie natuur, maar ook veel attracties, zoals bootje varen, een blotevoetenpad, klimpark, kinderboerderij en speeltuinen. Een mooie manier om het park te ontdekken is door het Parelpad (drie kilometer) te wandelen. Langs de wandelroute staan speelse infoborden over de geschiedenis van het park en met kennisvragen voor kinderen.

Over onze ervaringen met het Parelpad lees je hier: Leuke wandeling met kinderen: het Parelpad (3 km.) in Brunssum 

Het natuurbelevenispad in Vaals (4,4 km.)

Het natuurbelevenispad in Vaals is er in drie afstanden: 1,9 km., 2,4 km. en 4,4 km. Het belevenispad gaat grotendeel over Duits grondgebied; halverweg de wandeling ligt het  Drielandenpunt. Langs de wandelroute staan ca. tien spellen en belevenissen gericht op kinderen. Bij het Drielandenpunt is een grote speeltuin, horeca en diverse attracties (o.a. het labyrint). 

Meer over deze kinderwandeling lees je in dit artikel: Vaals – 3 x kindvriendelijke wandeling naar het Drielandenpunt

Pungelroute in Landgraaf (4,3 km.)

Deze wandeling gaat door een schitterend gebied van hellingbos en de nodige watertjes (o.a. de Strijthagerbeek). Opvallende plekken onderweg zijn hotel Winselerhof, kasteel Strijthagen en beeldentuin Artland, avonturenpark MondoVerde (horen we daar nou een leeuw brullen?) en Landgoed Overste Hof (met terras en speeltuin). In het laatste deel van de wandeling zijn er wat hoogtemeters de Wilhelminaberg op.

Meer informatie: Wandel de kindvriendelijke Pungelroute in Landgraaf (4,3 km.) 

Door de ENCI-groeve in Maastricht (4 km.)

De ENCI-groeve is een – voor Nederlandse begrippen – uniek natuurgebied. Deze route neemt de wandelaar eerst mee naar een spectaculair uitzichtplatform, voor een prachtige blik in de groeve. Vervolgens is er de afdaling via ruim 200 traptreden, de groeve in, waar de route verder gaat langs stijle wanden en groot industrieel materieel. Daarna gaat het langs de Maas terug naar  beginpunt Slavante; een buitengoed met horeca, speeltuin en een mooi uitzicht.

Lees meer over de wandeling door de Enci-groeve in dit blog: Wandelen met kinderen – Rondje Enci-groeve in Maastricht (4 km.) 

Kabouterwandeling in Elsloo (3,4 km.)

Kieskeurig als kabouters kunnen zijn, hebben ze een van de mooiste dorpjes van Zuid-Limburg gekozen om te wonen. Vlakbij de historische dorpskern van Elsloo hebben ze hun huisjes langs het kanaal, in het kasteelpark en in het waterrijke bronnetjesbos. Deze kabouterwandeling van ca. 35.000 kaboutervoetjes leidt langs een tiental kabouterdeurtjes. Op de route ligt ook kindvriendelijke horeca.

Lees er hier meer over: Zuid-Limburg – Kabouterwandeling in Elsloo (3,4 km.)

Vroegboek Deals bij D-reizen

Familiewandeling in Gulpen (3,5 km.)

Deze wandeling in buurtschap Euverem (Gulpen) heeft voor ieder wat wils te bieden. Zo is er fraaie natuur, met o.a. de Gulp die hier tussen de glooiende heuvels stroomt. Blikvangers langs de route zijn enkele prachtige vakwerkhuizen, een indrukwekkend kasteel en fraaie uitzichten op de omgeving. Ook de jongste wandelaars worden tevreden gehouden: er liggen liefst drie speeltuinen langs de route, waarvan twee met horeca erbij. 

De wandeling is hier verder beschreven: Zuid-Limburg – kindvriendelijke wandeling in Gulpen (3,5 km.)

Ik ga wandelen met kinderen en neem mee...
Kans op een buitje tijdens een wandeling? Neem een regenjas mee! Een regenjas met een goede prijs-kwaliteitverhouding is deze regenjas voor kinderen. Een paraplu meenemen kan natuurlijk ook. Veel kinderen vinden het schitterend om zelf met een vrolijk parapluutje rond te wandelen. Ook het vooruitzicht van lopen met laarsjes aan werkt voor kinderen al motiverend voor een wandeling. Andere fun items voor tijdens een wandeling zijn bijv. een kinderverrekijker en walkie-talkies. Wandelen wordt ook veel leuker met een cijfer-hangslot i.c.m. een schatkaart Hoe dan? Je leest het in dit blog

In totaal hebben we voor Zuid-Limburg meer dan twintig routes die leuk zijn om te wandelen met kinderen. Het complete overzicht vind je hier

Word jij blij van bovenstaand overzicht? Volg ons dan op Facebook of Instagram voor meer leuke tips!

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *