Oberhausen met kinderen – Top 7 van leukste activiteiten

Inhoud van dit artikel

Oberhausen heeft o.a. meerdere aansprekende attracties voor kinderen, een kindvriendelijk winkelcentrum en een leuk park met speeltuin en dierenverblijven. Kortom, Oberhausen is een prima bestemming voor een dagje uit met kinderen. Op basis van twee dagtochtjes die ik met mijn kinderen ondernam naar Oberhausen, heb ik deze zeven tips voor een bezoek aan de stad. 

Legoland Discovery Centre

Wat mijn zoontje nou het leukste had gevonden tijdens een verblijf van drie dagen in het Ruhrgebied? Zonder twijfel antwoordt hij “de Lego!”. Logisch, als ik terugdenk hoe enthousiast hij was over al die spelletjes en attracties in Legoland Discovery Centre in Oberhausen. De 4d-bioscoop, een spookhuis annex lasergame, als een ninja de infrarood ontwijken… Het zijn zomaar enkele voorbeelden van toffe dingen die we deden tijdens ons drie uur durende bezoek aan deze kleine Legoland indoor-variant.

Natuurlijk kan er ook volop met lego gebouwd worden en staan er tal van indrukwekkende (bekende) bouwwerken die compleet zijn opgetrokken uit legosteentjes. Het Lego Centre is prima te combineren tijdens een dagje uit; het ligt in het zelfde gebied als de meeste van de andere attracties in Oberhausen (zie onderstaand). 

Aquarium Sea Life

Tegenover de Legoland Experience ligt een van de andere grote attracties voor kinderen in Oberhausen: Sea Life. Sea Life heeft meerdere kleine en grote aquaria waarin o.a. tropische vissen, schildpadden, inktvissen en haaien zwemmen. Pronkstuk is een tien meter lange aquariumtunnel

Wijzelf hebben in het buitenland al best wat grote aquaria bezocht en – afgaande op de online reviews – hadden niet het idee dat een bezoek aan Sea Life voor ons veel zou toevoegen. Mocht je zelf wel een bezoek overwegen, dan kan het lonen om op kortingsacties te googelen. Ook zijn er combitickets met Legoland en krijg je met de Ruhr TopCard 50% korting op de entreeprijs. 

Gasometer

De Gasometer was ooit de grootste gashouder van Europa. Tegenwoordig is het bestempeld als industrieel erfgoed en doet het gebouw dienst als expositieruimte. Wij bezochten er de tentoonstelling ‘Das zerbrechliche Paradies’ (nog t/m november 2023); over zowel de schoonheid van onze planeet aarde, als ook de schade die wordt aangericht aan de wereld. De tentoonstelling bevat veel prachtige foto’s, filmpjes en kleurrijke draaibare globes. Pronkstuk is een aardbol met een diameter van 20 meter, waarop allerlei projecties worden weergegeven. Ook is er een leuke VR-belevenis. 

Behalve voor de (wissel)tentoonstellingen is het gebouw op zichzelf ook een bezoek waard. Letterlijk hoogtepunt is een bezoek aan het dakterras, waar je vanaf 117 meter hoogte een riant uitzicht hebt over het Roergebied. De expositie ‘Das zerbrechliche Paradies’ is zeker een aanrader en – zo schat ik in – vooral geschikt voor kinderen vanaf een jaar of acht. Maar, ook voor jongere kinderen is best wat te beleven (mijn kinderen – toen zeven en vijf – waren vooral geboeid door de VR, de globes en de filmpjes). Naast de Gasometer ligt overigens ook een klimpark.

Knappenhalde en Halde Haniel

Behalve vanaf de Gasometer kun je in Oberhausen ook van een leuk uitzicht genieten vanaf zogenaamde Berghaldes (steenbergen, uit de tijd van de steenkoolwinning). Centraal in Oberhausen ligt de 100 meter hoge Knappenhalde. Vanaf de Lipperstrasse wandelden mijn zoon en ik in ca. 20 minuten naar de top. De steile route was her en der opgeleukt met mozaïeken en andere kunstwerkjes. Boven beklommen we de 15 meter hoge uitzichttoren voor een blik op Oberhausen. Alles bij elkaar best leuk, maar zeker geen must als je in Oberhausen bent

Uitzicht vanaf de Knappenhalde
Halde Haniel

Interessanter is een wandeling naar Halde Haniel. Deze 160 meter hoge berg biedt een spectaculair uitzicht; extra bijzonder door ruim 100 kunstige totempalen op de top. De berg zelf ligt in Bottrop, maar de meest gelauwerde route – de 1,2 km. lange Halde Haniel Kreuzweg – start vanuit Oberhausen (vanaf de Birkhahnstrasse 29). Langs de route staan scénes afgebeeld van Jezus zijn kruisweg. Ook staan langs de wandelroute memorabilia die verschillende aspecten uit het (steenkool)mijnverleden belichten.

Kaisergarten

Op tien minuten lopen van de Gasometer ligt, langs het Rhein-Hernekanaal, de Kaisergarten; een fijn park met diverse recreatiemogelijkheden. Ik wou er zelf vooral heen om de ‘Slinky Springs To Fame’ te zien. Deze honderden meters lange brug is qua ontwerp al net zo buitengewoon als zijn naam. Na een keer over de brug heen en weer te zijn gewandeld (cq. gerend) richten we ons op de andere attracties in de Kaisergarten. 

We lopen verder naar het (gratis toegankelijke) dierenverblijf in de Kaisergarten. Daar bekijken we o.a. alpaca’s, herten, vogels en reptielen. Erna vestigen we ons bij de Biergarten naast Slot Oberhausen; een 19e-eeuws gebouw waarin een vooraanstaand kunstmuseum huist. Het museum laten we voor wat het is, wel brengen de kinderen de nodige tijd door in de speeltuin, naast de Biergarten. 

Winkelcentrum Centro

Met winkelcentrum Centro heeft Oberhausen ook een sterke troef voor wie wil gaan winkelen met kinderen. Pluspunt is dat een bezoek aan het winkelcentrum eenvoudig te combineren is met naastgelegen attracties, zoals Legoland Experience, SeaLife en ook Aquapark (een groot zwemparadijs). 

Het ruim opgezette en moderne winkelcentrum heeft een goed aanbod aan winkels (met ook voor kinderen aansprekende winkels, zoals de Lego Store, Haribo-winkel en Borussia Dortmund Fan Store) en er is een groot food court (met een speelhoek). Voor kinderen t/m tien jaar is er verder een gratis binnenspeeltuin (Centrolino), waar – tegen betaling – ook kinderopvang wordt aangeboden. Andere pluspunten van Centro zijn o.a. het gratis parkeren. Vanaf eind november t/m 24 december is er buiten bij Centro (aan de Promenade) een kerstmarkt (zie foto), met tientallen kraampjes, en ook een reuzenrad en een treintje en draaimolen voor kleine kinderen.

Kindvriendelijk hotel in Oberhausen

Voor een overnachting in Oberhausen met kinderen kan ik het Ana Arthotel van harte aanbevelen. Het Ana Arthotel is een modern hotel, met o.a. zeer ruime familiekamers (met gescheiden slaapkamers). Het hotel ligt in het centrum van Oberhausen, direct aan een plein met speeltuin. In het hotel zelf is ook e.e.a. aan vermaak voor kinderen; o.a. een racebaan, een sjoelspel en een tafeltennistafel. Ook kunnen kinderen er kleurboekjes met potloden krijgen. En ook de pannenkoekmachine bij het ontbijt leidde tot enthousiasme bij mijn kinderen.

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *