Lommel met kinderen: over de Lommelse Sahara + nog 15 tips

Inhoud van dit artikel

Lommel is een populaire vakantieregio in Belgisch Limburg, vooral bekend om de bijzondere natuurgebieden. Nieuwsgierig naar wat er zoal te zien en doen is bezocht ik Lommel met mijn kinderen van zes en vier jaar. We maakten diverse wandelingen en bezochten tal van speelplekken. Tussendoor ontdekten we de nodige terrasjes met speeltuin in Lommel. Ook verzamelden we interessante tips voor activiteiten waar we deze keer niet aan toekwamen, maar die ons stimuleren om gauw weer naar Lommel af te reizen. Want, wat is het er mooi en wat is er veel te doen! 

Tips voor de Lommelse Sahara met kinderen

Lommel is het meest bekend om de Lommelse Sahara, dat wordt beschouwd als een van Vlaanderens mooiste natuurgebieden. Rijk aan zandvlaktes, duinen, water en bossen is het ideaal gebied voor een wandeling, met onderweg ook veel mogelijkheden tot spelen en ravotten. Onderstaand de meest kindvriendelijke activiteiten op een rij…

Lommelse Sahara: veel zand en water
Uitzichttoren in de Lommelse Sahara

Kinderwandeling in de Lommelse Sahara

De kortste gemarkeerde wandeling door het gebied – de blauwe route – wordt ook wel aangeduid als de kinderwandeling.

De route is drie km. lang, maar om naar het startpunt van de wandelroute te komen is het – heen en terug – bij elkaar nog ruim een km. extra lopen. De route komt door prachtige natuur en de heuvelige bossen met kreupelhout en zandvlaktes zijn van nature al heerlijke speelplekken voor kinderen (tip: breng strandspeeltjes mee). Verder leidt de route langs een kleine zandspeeltuin, een kabelbaan, een toffe speelslang en door een speelbos. Een ander (letterlijk) hoogtepunt op de route is de dertig meter hoge uitkijktoren. De toren is een fraai stukje architectuur en het uitzicht van bovenaf is al net zo mooi.

Zandpret langs de route van de kinderwandeling
Kabelbaan en picknicktafels bij de uitkijktoren

Speeltuin Dol-fijn

De aanbevolen begin- en eindplaats voor de kinderwandeling is bij sportcomplex De Soeverein. Bij de sporthal ligt ook speeltuin Dol-fijn. Deze reusachtige speeltuin is waarschijnlijk een van de grootste openbare speeltuinen in (Belgisch) Limburg. In elk geval is er genoeg te doen voor uren speelplezier voor kinderen. Grenzend aan de speeltuin is er tevens een restaurant met terras (brasserie De Kantine), behorende bij het stedelijk zwembad van Lommel.

Dol-fijn is een van de grootste openbare speeltuinen van Limburg

Themawandeling De schat van Koning Leeuw

Verder is er in de Lommelse Sahara ook een gratis themawandeling cq. speurtocht voor kinderen, namelijk de ‘De schat van Koning Leeuw’. De wandeling – met lovende kritieken – is er in twee varianten: de route van 3,5 km. is vooral gericht op kleuters en de route van 7,8 km. is meer bedoeld voor oudere kinderen. 

Het verhaal achter de wandeling is dat Koning Leeuw zijn schat wil terug veroveren op draak Ivor. Kinderen kunnen koning Leeuw helpen door allerlei opdrachten (te vinden in kleine kasteeltjes langs de route) uit te voeren en een code te kraken (m.b.v. een invulformulier: hier te downloaden). Als beloning is er aan het einde van de wandeling een leuk aandenken (breng daarvoor een muntje van 50 cent mee voor in een ‘muntautomaat’). De wandeling is er ook in een geocache variant.  

Uitzicht vanaf de toren langs de route van 'De schat van Koning Leeuw'

Schattenzoektocht in de Lommelse Sahara

En dan is er ook nog de schattenzoektocht ‘De verdwenen schat van Kapitein Korrel’. Dit is een wandeling (vier km.), die samen met drie andere wandelingen te koop is voor €5,- (incl. kompas en sleutels voor de schatkisten). Meer info lees je hier

Lommelse Sahara: praktische informatie
Het vertrekpunt voor de blauw gemarkeerde kinderwandeling en voor de schattenzoektocht Kapitein Korrel is bij sportcomplex De Soeverein op de Sportveldenstraat in Lommel. De startplek voor de Koning Leeuw-wandeling is bij de grindparking op de Lossingsweg, vlakbij fiets- en wandelcafé Den Engel. Verdere uitleg over de wandelingen is te vinden op de informatieborden bij het vertrekpunt. De Lommelse Sahara is door de zanderige ondergrond niet erg geschikt voor kinderwagens. Beste optie met een (stevige) kinderwagen is naar verluid de korte route (3,5 km.) van 'De schat van Koning Leeuw'.

Warredal

Tips voor de Kattenbosserheide met kinderen

De Kattenbosserheide ligt in Kattenbos, een gehucht van Lommel. Het natuurgebied is het decor van speelbos en van een kindvriendelijk wandelroute.

Vlinderwandeling op de Kattenbosserheide

De wandelroute heet de Vlinderwandeling, is 2,2 km. lang en is geschikt voor kinderwagens. Zoals de naam al aangeeft vormt de vlinder het thema van de wandeling. Langs de route volg je de ontwikkelingsstadia van de vlinder: grofweg van eitje tot rups tot vlinder. De themaplekken zijn voorzien van informatieborden en sommige van speciale, vaak kunstzinnige, speelplekken. Zo kunnen kinderen over eieren lopen, op een speelrups klauteren en schommelen op lange vlinderschommels.

Over eieren lopen
Speelrups in het speelbos

Hoewel de Vlinderwandeling leuke elementen heeft, moet de route het vooral ook hebben van de omgeving. Die is namelijk prachtig, met dennenbossen, heide en ook een mooi watertje in het bos. De bosheuveltjes, dennenappels, kreupelhout en omgewaaide boomstammen vormen bovendien leuk speelmateriaal voor kinderen. Ook staan langs de hele route groepjes van telkens drie ‘speelpaaltjes’, waarvan mijn kinderen er vrijwel geen enkele oversloegen.

Schommel langs de wandelroute
Spelen aan de waterplas in het bos
Een van de kunstwerken langs de wandeling

Overdekt speelstrand Blauwe Meer

In Kattenbos ligt ook het vakantiepark Blauwe Meer, met diverse water- en zwemfaciliteiten welke ook toegankelijk zijn voor dag-gasten. Zo is er een strandbad aan het meertje in het park. Zwemmen is verboden in de plas (want, gevaarlijk), maar spetteren en pootje baden mag er wel. Bovendien staan er ook de nodige speeltoestellen op het strand. Verder zijn er ook een indoor waterspeelpark en een overdekt speelstrand. Vooral laatstgenoemde ziet er er uit als een heus kinderparadijs met speelzand en tal van speeltoestellen in en rond het water. De entreeprijs van Blauwe Meer is €5,- p.p. incl. gebruik van alle water- en speelfaciliteiten. Klik hier voor meer informatie. 

Kattenbos: praktische informatie
Het vertrekpunt voor de Vlinderwandeling is op P1, op de Zandstraat 28 te Lommel. De startplek voor de Gouden kat-wandeling is iets verderop op P2, op de Zandstraat 36 te Lommel. Beide wandelingen zijn gratis en verdere uitleg is te vinden op de informatieborden bij de parkeerplaats. De Vlinderwandeling en de korte variant van de 'Don Quichot- wandeling' zijn beide geschikt voor kinderwagens. Even bijtanken na de wandeling? Op 100 meter van P1 ligt een brasserie annex ijssalon.

Warredal

Tips voor de Heuvelse Heide met kinderen

De Heuvelse Heide is weer een ander natuurgebied in Lommel, waar je ook prachtig – en kindvriendelijk – kunt wandelen. Tevens is er in dit gebied een recreatiestrand.

Recreatiestrand Heuvelse Heide

Om met het laatste te beginnen: het betreft hier het Parelstrand, gelegen aan een grote waterplas die ontstaan is door zandwinning. Het Parelstrand is er het enige ‘officiële’ recreatiestrand en hoort bij het gelijknamige vakantiepark. Echter, zijn er rond de waterplas meer ‘stranden’ waar je kunt genieten van zand – en waterpret. Dat laatste moet zich wel beperken tot wat spetteren en pootje baden. Zwemmen is namelijk verboden in de plas (want, gevaarlijk). 

Stranden, aan twee kanten van de waterplas

Speurwandeling Het verloren kabouterdorp

De waterplas waar het strand aan ligt vormt het ‘natuurlijke’ hoogtepunt in een prachtig wandelgebied, dat verder voornamelijk uit heide, bos en zandvlaktes bestaat. Twee wandelingen in het bijzonder zijn erg kindgericht. Zo is er de wandeling ‘het verloren kabouterdorp’, waarbij gekleurde kaboutermutsjes de route markeren. Onderweg staan kleine kabouterhuisjes met opdrachten en cijfers die samen een code vormen (m.b.v. een invulformulier: hier te downloaden). Door de code te kraken – zo is het verhaal – kunnen kinderen de vloek opheffen die een boze tovenaar ooit over de kabouters uitsprak. Als beloning wacht aan het einde van de route een mooi aandenken (breng hiervoor een muntje van 50 cent mee voor in een ‘muntautomaat’). 

De wandeling is er in een korte (kleuter- cq. kinderwagen) route van 2,3 km. en in een langere route van 6,2 km. Van de lange wandelroute is er ook een geocache-variant. De wandeling is gratis en verdere uitleg is te vinden op de informatieborden bij de startplek.

Informatiebord over de wandeling

Heuvelse Heide: kindvriendelijke wandelroute

Van de drie reguliere wandelroutes in de Heuvelse Heide is de groen gemarkeerde route qua afstand (3,3 km.) het meest kindvriendelijk. Een groot deel van de route komt langs de waterplas en aangrenzende zandvlaktes. Ideaal terrein voor een picknick en – voor kinderen – om lekker te spelen (tip: breng strandspeeltjes mee).

Tip: breng strandspeeltjes mee
Rond de plas in Heuvelse heide

Heuvelse Heide: praktische informatie
De start- en parkeerplek voor wandelingen in gebied Heuvelse Heide is op de Boskantstraat 60, bij jachthaven de Meerpaal. Bij deze jachthaven (de enige in Lommel) ben je (ook) als wandelaar welkom bij de taverne met terras en speeltuin. Van de genoemde wandelroutes is alleen de korte kabouterwandeling geschikt voort kinderwagens.

Warredal

Barrierspark in Lommel: tips met kinderen 

Speeltuin Barrierspark

Vlakbij Heuvelse heide ligt een andere kindvriendelijke plek: het Barrierspark. Het park is niet erg groot, maar wel mooi ingericht met o.a. een vijver en een bijzondere sculptuur. En er is een vrij grote speeltuin in het park. Verder zijn er in en rond het park…

Vijver met sculptuur in het Barrierspark
Speeltuin Barrierspark

Kleuterwandeling Tutterweg

Rond het park is een wandeling voor kleuters uitgezet: de Tutterweg. De wandeling is geïnspireerd op het prentenboek van Tuur en de Tutterweg (ook in verhaalvorm op Youtube). Tijdens de wandeling worden kleuters uitgedaagd om aan het einde van de route afscheid te nemen van hun speen (in het Vlaams ook wel tut genoemd). De wandeling is geschikt voor kinderwagens en ca. 600 meter lang met onderweg negen opdrachten. 

Beleefplek langs de Tutterweg

Terrassen met speeltuin

Extra leuk is een bezoek aan het Barrierspark tijdens Art of Summer, van 9 juni t/m 22 augustus 2022. Er staat dan een pop-up zomerbar in het park waar je van cocktails en streetfood kunt genieten, terwijl de kinderen in de speeltuin spelen. Sowieso is het Barrierspark makkelijk te combineren met een restaurantbezoek. Tegenover het park ligt namelijk Den Brugwachter; een brasserie met terras en speeltuin.

Terras met speeltuin bij Brasserie Den Brugwachter

Lommel met kinderen: overige tips

Hoewel we bovengenoemde gebieden zeker de moeite waard vinden om weer heen te gaan, hebben we bij een nieuw bezoek aan Lommel met onze kinderen ook enkele andere activiteiten op ons wensenlijstje staan. Ik noem ze hier kort:

Museum Glazenhuis

GlazenHuis is een oogstrelend museum over glaskunst met o.a. een glazen uitzichttoren, demonstraties van glasblazen en korte workshops glasblazen voor kinderen.

Speurtocht door het stadscentum

‘Op stap met de hele reutemeteut’ is een drie km. lange speurtocht voor kinderen (gratis af te halen bij het toerismekantoor). De route gaat door het gezellige (maar helaas niet autoluwe) centrum van Lommel, met – leuk voor kinderen – ook een wandelpad met meerdere speeltoestellen (t.h.v. Kerkstraat 32)Klik hier voor meer informatie. 

Themawandeling Vuuravontuur

Vuuravontuur is een themawandeling voor kinderen, in natuurgebied De Watering. De route is vier km. met onderweg opdrachten en te kraken codes. Klik hier voor meer informatie. 

Geocachen

Zoals al her en der vermeld in bovenstaande tekst, zijn er in Lommel diverse mogelijkheden voor geocachen. Sterker nog, de genoemde routes (klik hier voor een overzicht) behoren tot de best beoordeelde geocache-routes van Vlaanderen
 

AquaMundo en Discovery Bay

Vakantiepark De Vossemeren heeft uitgebreide water- en speelfaciliteiten, die ook toegankelijk zijn voor betalende dag-gasten. Zo is er het subtropische AquaMundo, dat o.a. bestaat uit een golfslagbad, spectaculaire glijbanen, een snorkelbad en wellness. Verder zijn er in het park o.a. een waterspeeltuin in piratenthema (Discovery Bay), twee recreatiemeren, tal van buitenspeeltuinen en een kinderboerderij. Gebruik van alle vorengenoemde faciliteiten is inclusief in de entreeprijs (reken op een totaal van €92,- voor een gezin met twee kinderen). Kijk hier voor meer info. 

Heeft dit blog je geïnspireerd voor je bezoek aan Lommel? Volg ons dan op Facebook of Instagram voor meer leuke tips!

 

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

2 reacties

  1. Bij themawandeling in Kattenbos wordt ‘De gouden kat van Don Quichot’ genoemd.
    Deze kinderzoektocht bestaat niet meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *