Zuid-Limburg in lockdown: deze kidsproof activiteiten kun je nog wel doen!

Inhoud van dit artikel

Horeca, attractieparken, musea… Vrijwel alles is gesloten sinds de lockdown van december 2021. Wat kun je tijdens de lockdown nog wel voor leuke dingen doen met kinderen in Zuid-Limburg? We zetten enkele coronaproof uitjes in Zuid-Limburg voor je op een rij.

Wandel een kindvriendelijke wandeling

Het meest voor de hand liggend is het om de natuur op te zoeken en lekker te gaan wandelen. Op onze website staan twintig kindvriendelijke wandelingen in Zuid-Limburg; deels zelf uitgestippelde routes. De meeste routes komen langs horeca met speeltuin (tip: check vooraf of de horeca aan take-away doet en/of de speeltuin toegankelijk is; voor enkele suggesties voor horeca met speeltuin; zie verderop in dit artikel). Benieuwd naar onze favoriete wandelroutes met kinderen? Je leest het hier: Zuid-Limburg: 7 x de leukste kindvriendelijke wandelingen

Ga naar de kinderboerderij in het Schutterspark 

Het Schutterspark in Brunssum is een combinatie van mooie natuur, mijngeschiedenis en gezinsattracties. M.b.t. laatstgenoemde is niet alles gesloten tijdens de lockdown: kinderboerderij Schutterspark is gewoon open (zij mogen dit, zijnde een stichting zonder winstoogmerk). Verder is het Parelpad een leuke wandelroute om met kinderen te lopen in het Schutterspark. Meer informatie over het Schutterspark (en meer tips voor Brunssum) lees je hier: Brunssum met kinderen – 5 supertoffe uitjes voor het gezin.

Het Parelpad in het Schutterspark

Rijd een deel van de mergellandroute

Ook gewoon open zijn de wegen van Zuid-Limburg. Holle wegen, steile hellingen, haarspeldbochten, panoramawegen; Zuid-Limburg is dé plek in Nederland voor ‘scenic driving’. Een mooie manier om dit te doen is door de Mergellandroute te volgen, die 110 km. lang door Zuid-Limburg slingert. Buiten de prachtige landschappen zijn o.a. vakwerkhuizen, kastelen en uitkijktorens de voornaamste blikvangers langs de route. Horeca (take-away), picknicktafels en speeltuinen zijn ideale rustplekken onderweg.  Met kinderen is de route erg lang om in zijn geheel te rijden. Focus in plaats daarvan op een van de mooiste delen van de route: bijv. Maastricht – Vaals of Vaals – Klimmen. 

Uitzicht langs de Mergellandroute

Bezoek Maastricht

Als grootste stad van Zuid-Limburg heeft Maastricht ook tijdens een lockdown nog genoeg te bieden. En – als we het van de positieve kant bekijken – biedt de lockdown een unieke mogelijkheid om het centrum van Maastricht in alle rust te bekijken. Een leuke manier om de stad met kinderen te ontdekken is middels onze kindvriendelijke stadswandeling: Ontdek Maastricht met onze stadswandeling voor kinderen (5,8 km.).

Ook buiten het centrum heeft Maastricht genoeg te bieden. Zo is het een aanrader om met kinderen naar Kasteel Vaeshartelt te gaan. Je kunt er leuk wandelen en er is rond het kasteel voor kinderen best veel te beleven. Bovendien hebben ze vaak een food-truck staan voor take-away. Meer over Vaeshartelt en over andere kindvriendelijke plekken in Maastricht lees je hier: Maastricht: 5 x de leukste plek voor een kidsproof ‘lazy Sunday’.

Uitzicht op het centrum van Maastricht

Overigens is in Maastricht ook speeltuin Heer geopend (zij mogen dit, zijnde een stichting zonder winstoogmerk), op zaterdag en zondag van 13u tot 16u.  

Ga naar het Drielandenpunt

Ook tijdens een lockdown is er nog genoeg te beleven op en rond het Drielandenpunt. Zo kan er nog worden gespeeld in de grote speeltuin met ernaast diverse mogelijkheden voor take-away. Aan de Belgische kant van het Drielandenpunt zijn (op moment van schrijven) de uitkijktoren en een restaurant gewoon geopend voor publiek. Hoewel  het best druk kan zijn op het Drielandenpunt, kun je ook makkelijk de rust opzoeken met een wandeling (of speurtocht) in de directe omgeving (klik hier voor suggesties voor kindvriendelijke wandelingen rond het Drielandenpunt).

Speeltuin bij het Drielandenpunt

Ontdek het grensgebied

Iedere Nederlander die zich aan de regels houdt is (op moment van schrijven) nog gewoon welkom in de horeca en attracties in België en Duitsland. Binnen twintig minuten rijden van de grens in Zuid-Limburg zijn er in Vlaanderen, Wallonië en Duitsland tal van leuke kindvriendelijke plekken. Tips voor musea, wandelingen met horeca + speeltuin en andere uitjes net over de grens lees je in de volgende twee blogs:

Museum Energeticon, net over de grens

Bind de schaatsen onder

Buitensporten is een van de weinige dingen die nog mag tijdens de lockdown. En dus kun je – vorst of niet – gaan schaatsen op de outdoor schaatsbaan van Glanerbrook in Geleen. Wil je schaatsen huren, dan kan dat middels een reservering bij Sharpe Edge

Ook Kasteel Limbricht biedt – vr. t/m zo. – ijspret: kinderen kunnen er op een kleine schaatsbaan op de binnenplaats schaatsen. Schaatsen en hapjes en drankjes zijn ter plaatse beschikbaar. 

Wandel een smartphonewandeling

In Simpelveld, Eys, Gulpen en Vaals kun je een smartphonewandeling maken met Lotje van Zomeren. Lotje vindt wandelen maar saai en heeft daarom een speurtocht bedacht, waarbij je op zoek moet naar ‘geheime sleutels’. Voor de kerst zijn er nu ook speciale familie kerstspeurtochten van Lotje van Zomeren.

De speurtocht is vooraf te downloaden via de app van izi.Travel (zoek op ‘Lotje’). Via GPS word je als wandelaar naar de eerste sleutel geleid. Door het vinden van een sleutel worden punten verdiend en wordt de volgende sleutel zichtbaar. Onderweg zijn er via de smartphone verhaaltjes en raadsels te horen en worden kwisvragen gesteld om extra punten mee te verdienen.

In dit artikel lees je meer over onze ervaring met de smartphonewandeling van Lotje van Zomeren (+ tips voor andere themawandelingen in Limburg): Midden-Limburg – Vijf toffe themawandelingen voor kinderen

Smartphonewandeling

Geniet van Take-away bij een speeltuin

Hoewel de grote attracties dicht zijn, is er gelukkig nog genoeg te spelen in allerlei speeltuinen in Zuid-Limburg. Van de 52 café-restaurants in Zuid-Limburg met een speeltuin, zijn er heel wat geopend voor take-away. Raadpleeg de website of social media van betreffende bedrijven om na te gaan óf en op welke dagen ze open zijn voor take-away. Houd er rekening mee dat er geen specifieke lockdownregels zijn voor gebruik van horeca-speeltuinen en de mogelijkheid tot gebruik van speeltuinen per café-restaurant kan verschillen.

Horeca-speeltuin Bie de Groeve

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *