Ljubljana (Slovenië) – tips voor een bezoek met kinderen

Inhoud van dit artikel

Ljubljana is een hele ontspannen stad waar allerlei moois te zien is en ook nog volop te doen is voor kinderen…

Kasteel LjubLjanski Grad

Ben je in Ljubljana dan mag je een bezoek aan het kasteel (Ljubljanski Grad) niet overslaan. Gelegen op een heuvel torent het kasteel uit boven het centrum. Vanuit de oude stad is de leukste manier om het kasteel te bereiken via de 70 meter lange kabelspoorbaan. Eenmaal boven is het ontspannen genieten van het uitzicht vanaf de kasteelmuren. In de diverse vertrekken zijn tentoonstellingen te bezichtigen en ook is er het poppentheatermuseum. In dit kleine interactieve museum zullen vooral kinderen grote lol beleven met de vele theaterpoppen. Neem zeker ook de 95 treden naar de top van de kasteeltoren. Het uitzicht op de wijde omgeving is het absoluut waard. Op de binnenplaats van het kasteel is een café met terras.

Kasteel van Ljubljana
Uitzicht vanaf het kasteel van Ljubljana

Triple Brug en Oude stad

Bij je wandeling door het centrum van Ljubljana mag je Prešernov trg niet missen. Dit plein wordt omgeven door prachtige gebouwen en grenst aan de bekende ‘triple brug’, de mooiste van de vele bruggen over de rivier Ljubljanica. De oude stad staat verder vol met barokke gebouwen, maar ook gebouwen daterend uit de Middeleeuwen, zoals de huizen op Gornji trg. Mooie foto’s maak je ook op Kongressni trg, een weids plein met park en imposante gebouwen, dat overschaduwt wordt door het erboven gelegen kasteel. Grote delen van de oude stad zijn autovrij, dus is het er aangenaam wandelen. Als alternatief kun je een rondrit per elektrische trein overwegen. En een boottocht over de rivier biedt natuurlijk weer een hele andere aanblik van de stad. 

Kongressni trg: plein met kasteel erboven
Uitzicht vanaf kasteel Ljubljana
Triple brug in Ljubljana

Tivoli Park

Tivoli park, net buiten het centrum, is het grootste park van de stad. Grote blikvanger in het park is kasteel Tivoli waar je – al uitkijkend op mooie perkjes, beelden en een fontein – op het terras kunt eten en drinken. Te voet of per fiets kun je het mooie glooiende park verkennen dat verder ondermeer een grote eendenvijver, een binnenzwembad en de stadsdierentuin herbergt. Ook zijn er een kleine en een hele grote speeltuin. Bij laatstgenoemde is ook een leuk aan het water gelegen koffiebarretje gevestigd. 

Park Tivoli in Ljubljana

Metelkova

Vanuit Tivoli Park is het niet ver lopen naar Metelkova. In het tussenliggende gebied zijn veel ambassades gevestigd, veelal in statige villa’s. Metelkova is wat dat betreft een tegenpool; het is een alternatieve pleisterplaats voor kunst en cultuur. Decor vormen de barakken van een voormalig militair complex. In plaats van legergroen is het hier tegenwoordig een kleurrijk geheel met een grote hoeveelheid muurschilderingen en andere fantasierijke uitingen van kunst (zie foto). Het is een leuke plek om rond te lopen met in de directe omgeving ook de nodige bezienswaardige moderne architectuur en het museum voor moderne kunst en het etnografisch museum. Laatstgenoemde zal ook kinderen aanspreken.

Mini-stoomtrein en minicity

Echter, telt Ljubljana een aantal musea die het waarschijnlijk nog beter doen bij kinderen. Neem het Hiša Eksperimentov, een zeer interactief museum waar kinderen zich aan tientallen wetenschappelijke experimenten kunnen wagen. Al net zo interactief is het in het Muzej Iluzij. In dit museum draait het om de optische illusies, die jong en oud soms versteld zullen doen staan. Ljubljana heeft ook een spoorwegmuseum waar – naast het antieke materieel – vooral de mini-stoomtrein in de smaak zal vallen bij kinderen. 

Metelkova in Ljubljana

Nog meer ‘mini’ vind je in Minicity, waar voor één keer allerlei ‘niet-speelgoed’ uit het dagelijks leven wel speelgoed is. Kinderen kunnen hier deelnemen aan een veelvoud aan activiteiten, deels onder leiding van een animatieteam.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *