Het leukste strand en klimduin voor kinderen – Schoorl en Camperduin

Inhoud van dit artikel

Daar waar de Schoorlse duinen overgaan in de Hondsbossche zeewering, ligt Camperduin. Deze kleine badplaats ligt temidden van één van de mooiste stukken Nederlandse kust en heeft één van de fijnste familiestranden van Nederland. Op een half uur fietsen heb je ook nog eens de keuze uit een aantal klimduinen, een pretpark, een speeltuin, een dierenpark en een aquarium.

Fietsen over de zeewering

En fietsen deden we! Met een huurbakfiets welteverstaan (die we hier huurden). Voor onze kinderen van toen drie en één jaar was dit al dikke pret, ze hadden immers nooit eerder in een bakfiets gezeten. Voor ons als ouders gelijk een goede testrit, daar we ook nog geen rijervaring hadden met dit vervoersmiddel. Eerst namen we het fietspad op de recent aangelegde Hondsbossche duinen, naast de dijk richting Petten. Zonder hinder van autoverkeer is het er genieten met uitzicht op zee, op het vogelreservaat De Putten en op het duinlandschap dat is ontstaan als onderdeel van een van de grote kustbeschermingswerken in Nederland.

Fiets je door tot in Petten dan kun je het ‘Informatiecentrum Kust’ bezoeken; leerzaam en leuk. Je kunt er meer te weten komen over de Hondsbossche zeewering, o.a. middels een reeks aan activiteiten voor kinderen. Tweehonderd meter voorbij het informatiecentrum ligt het Panoramaduin vanwaar je bij helder weer tot aan Den Helder kunt kijken. Eenmaal van de dijk af maken we een grote bocht terug en fietsen over stille landweggetjes in een typisch Hollands landschap met tal van watertjes, dieren in de wei, ophaalbruggen, vele vogels en her en der een molen.

Klimduin Schoorl

Na een half uurtje fietsen ruilen we de polder in voor het duingebied. Eerst stoppen we in Groet bij een klimduin (ter hoogte van Oorsprongweg 40), zodat de kinderen even kunnen klimmen en klauteren in het zand en met hun schepjes en emmertjes aan de slag kunnen. Dit vermaak in het zand herhaalt zich even later bij het grotere (en veel drukkere) klimduin van Schoorl. Als ouders slaan we het tevreden gade vanaf een van de terrassen aan de voet van deze enorme hoeveelheid zand. Met de lunch achter de kiezen beklimmen we samen met de kinderen het duin om vanaf de top mooie ‘family pics’ te maken. Daarna rennend – en in geval van de kinderen ook vallend en rollend – weer naar beneden. Vanavond maar uitgebreid in bad… Nu eerst verder met de bakfiets door het prachtige duingebied van Schoorl. Nergens in Nederland zijn de duinen zo hoog en breed als hier. Tussendoor stoppen we enkele keren om een duin te beklimmen of om van een mooi uitzicht te genieten. Terwijl onze dochter al knikkebollend tegen de slaap vecht fietsen we nog langs de (niet drukbezochte) stranden van Schoorl aan Zee en Hargen aan zee.

Strand Camperduin

Een strandje verder; in Camperduin – zit je echter op zijn mooist, zeker voor jonge gezinnen. Als onderdeel van de nieuw aangelegde Hondsbossche duinen is hier een lagune ontstaan. Het ondiepe water is voor kinderen een ideale plek om te recreëren, terwijl de wind er geen vrij spel heeft door de duinen aan weerszijden. Met een verwijzing naar de Slag bij Camperduin (1797) ligt bij de lagune een groot houten speelschip waar vooral ons zoontje de grootste lol beleefde. Het lagunestrand is onbewaakt i.t.t. tot het gewone strand dat aan de andere kant van het duin ligt. Ook zijn hier twee strandtenten gevestigd; Luctor et Emergo, waar de kinderen naast het terras in het zand spelen en Struin, waar een kleine speelhoek met lego is.

Buitencentrum Schoorlse Duinen

Onder de indruk als we zijn van de Schoorlse duinen, besluiten we ze de volgende dag verder te voet te verkennen. Vanaf het Buitencentrum Schoorlse Duinen zijn diverse wandelroutes uitgestippeld, waaronder een aantal speciaal voor kinderen. Het kabouterpad, de elfendeurtjesroute en het dierenvriendjespad zijn vooral gericht op kinderen tot 6-7 jaar. Het Hogeduinenpad is voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Ook is er een speelbos met o.a. een klein blotevoetenpad

Zelf lopen we deels de kabouterroute en combineren die met de beklimming van het hoogste duin van Nederland. Na beklimming van de ca. 250 treden wacht een weids uitzicht als beloning. Als alternatief voor de trap kun je – een paar honderd meter rechts van de trap – ook langs een touw door het zand omhoog klimmen (een leuke uitdaging die we bij een nieuw bezoek ontdekten). Terug bij het Buitencentrum hebben de kinderen nog de energie om even te spelen in de waterspeeltuin en wat rond te kijken bij de speciale activiteiten voor kinderen die op iedere 3e zondag van de maand worden georganiseerd (een strippenkaart voor deelname kost €5,-).

Familie-attracties in de omgeving

Behalve het plezier dat hier met strand, zee en duinen te beleven is, zijn er nabij ook diverse gezinsattracties te bezoeken. Zo is de plaats Sint Maartensvlotbrug goed bedeeld met avonturenparadijs het Land van Fluwel en speelpark De Goudvis. Een eindje verderop in Tuitjenhorn is een dierenpark gelegen (het Van Blanckendaell Park). En in Bergen aan Zee kun je een heus aquarium – met o.a. piranha’s, haaien en zeehonden – bezoeken.

Wij verbleven meermaals in de omgeving van Schoorl en Camperduin en kunnen onderstaande accommodatie aanbevelen.

Accommodatie in Camperduin

Wij verbleven in Camperduin twee nachten in het enige hotel in het dorp. Hotel Camperduin is een aantrekkelijke optie voor gezinnen, vooral dankzij de kamers met apart slaapvertrek en een woonkamer met keuken (met o.a. koelkast, magnetron, waterkoker), slaapbank en balkon (met mooi uitzicht op de polder) en een badkamer met bad. Een klein speelhoekje in de ontbijtzaal betekende voor ons dat we ’s morgens ook van het tweede kopje koffie nog rustig konden genieten. Direct naast het hotel vormen de duinen een ideaal speelgebied. Strand en horeca liggen op vijf minuten lopen.

Accommodatie in Schoorl

Vakantiepark Buiten Bergen ligt op vijf autominuten van zowel Schoorl als Bergen en – hemelsbreed – vijf km. van zee. Het park biedt fietsverhuur, een broodjesservice en verhuurt kinderbedjes en -stoelen. Met 72 huisjes ademt Buiten Bergen een sfeer van kleinschaligheid en rust. Voor kinderen heeft het park een speeltuin en er kan een mand met speelgoed of een skelter worden gehuurd bij de receptie. Tijdens het boeken kun je zelf kiezen welk huisje je boekt. Wij kozen voor huisje twee, dat vlakbij de speeltuin ligt en ook nog eens een speelhuisje in de tuin heeft (kinderen helemaal blij!). Het vakantiehuis is van heel wat gemakken voorzien, waaronder een traphekje, vaatwasser, wasmachine, ligstoelen, kinderpicknicktafel, kinderspeeltjes en een Green Egg barbecue.

Accommodatie in Sint Maartensvlotbrug

Een kilometer van de kust, ter hoogte van Petten, liggen in Sint Maartensvlotbrug een reeks kleinschalige bungalowparkjes. Wij verbleven eens een Pinksterweekeinde in park Eb & Vloedvooral voor een verblijf met kleine kinderen een hele ontspannen plek. Het is er namelijk kleinschalig, lekker rustig en met vier speeltuintjes verspreid over het park konden de kinderen dichtbij ons huisje spelen. Eb & Vloed heeft als bijkomend voordeel de nabijheid van fietsenhuur (incl. bakfietsen en kinderzitjes) en een tropisch zwembad (in buurpark Campanula) en pretpark Land van Fluwel ligt letterlijk aan de overkant van de straat.

Meer kindvriendelijke accommodatie aan de Noord-Hollandse kust hebben we hier voor je op een rijtje gezet.  

Meer tips voor de omgeving, lees je in dit blog: 5 x de leukste activiteiten met kinderen in Bergen, Noord-Holland

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

Booking.com

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *